|

Kırmızı ette dolar etkisi

Kırmızı et fiyatlarının Kurban Bayramı'ndan önce hızlı yükselişi sektörü harekete geçirdi. Kurdaki yükselişin de etkisiyle yılbaşından bu yana yüzde 30'un üzerinde artan et fiyatlarının düşmesi için ithalat önerisi geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/08/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:13 - 4/08/2015 Salı
Yeni Şafak

Kurban Bayramı'na iki ay kala kırmızı et fiyatları döviz kurunun da etkisiyle artışa geçti. Yılbaşından bu yana artış yüzde 31.37'ye ulaştı. ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı, kesim fiyatlarına bakıldığında 2014 yılı başından bu yana fiyatların düzenli bir şekilde arttığının görüldüğünü bildirdi. Son dönemde döviz kurlarındaki yükselişin de besi hayvanı maliyetini oldukça yükselttiğine vurgu yapan Mustafa Bılıkçı, “Bu nedenle gümrük vergisi oranlarında bir revize yapılmasının veya sıfıra indirilmesinin, gereken besi hayvanı tedariki için olumlu bir etki ortaya çıkaracağı düşünülüyor” diye konuştu.



İTHALAT 60 BİNİ GEÇER


Geçen yıl 60 bin kurbanlık ithal edildiğini, sayının bu yıl da artacağına işaret eden Bılıkçı, fiyat istikrarının sağlanması için sözleşmeli besicilik kapsamında şimdiye kadar 200 bin adet besi danasının ithaline müsaade edildiğini kaydetti. Bılıkçı, şöyle devam etti: “Ağustos ayından itibaren ithal edilen besilik hayvanların kesimine müteakip fiyat istikrarının sağlanacağını düşünüyoruz. Karkas fiyatlarının sürdürülebilir olması için, besi danası ithalatı çalışmalarınının devam ettirilmesi görüşündeyiz.”



FİYATI ENFLASYONUN OLDUKÇA ÜSTÜNDE


ETBİR Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yücesan'da, et fiyatlarının enflasyonun çok üzerinde olduğunu belirterek, “Talebi karşılayamayacak sayıda besi olursa, yine Et ve Süt Kurumu'nun piyasaya müdahale edeceğini düşünüyoruz. Böylece fiyatlarda aşırı yükselişin önüne geçilir” dedi.



#Ahmet Yücesan
#et fiyatları
#döviz kuru
9 yıl önce