|

Kişiye yönelik tıp uygulaması

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Başkanı Fahrettin Keleştimur, kişiye yönelik tıp uygulamasıyla ilgili olarak uluslararası ilişkilerin devam ettiğini belirterek, Yale Üniversitesi ile yapılan anlaşmayı açıkladı.

Yeni Şafak
22:22 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 20:28 - 10/02/2016 Çarşamba
AA

Bakan Müezzinoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2016 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Müezzinoğlu, Halk Sağlığı Kurumu ve Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin güçlendirilmesiyle ilgili çalışmaların kısa zamanda tamamlanacağını belirtti.



Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Fahrettin Keleştimur da kişiye yönelik tıp uygulamasıyla ilgili olarak uluslararası ilişkilerin devam ettiğini belirterek, bu kapsamda Yale Üniversitesi ile bir anlaşma yapıldığını söyledi.



Evde Sağlık Hizmetleri alanında, Halk Sağlığı Kurumu'nun 12 pilot kentte çalışmalar yaptığını, 650 araç ve yaklaşık 2 bin personelle hizmet verdiklerini dile getiren Müezzinoğlu, uyuşturucuyla mücadele konusunda, "Gelişmiş ve Batı ülkelerine göre çok avantajlı durumdayız. Çünkü uyuşturucuda bizim şu anda geldiğimiz rakam gelişmiş ülkelerin çok altında. Burada hızı kesebilmek veya önünü alabilmek bizi başarılı hale getirecek. Genç nüfus, gittikçe bireyselleşen yaşam tarzı, parçalanmış aileler ve özellikle sentetik bonzai türleri, kimyasalında hızla birini çıkarıp birini koyarak çeşitlendirebiliyorlar. Önleyici tedbirler ve koruyucu tedbirleri önemsiyoruz. 'Önleyici ve koruyucu tedbirleri güçlendiremezsek çok sayıda AMATEM yapmak zorunda kalırız' diye tereddüdüm var. İlk basamağı güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.



"İlk defa bu yıl 2 bin 500 fazla hekim geldi"

Sağlık harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla Payı hakkında ise Müezzinoğlu, "Bu kadar nitelikli yatak yaparken, özel sektörden daha güçlü yapıların peşinde koşarken anlamakta zorlanıyorum, sağlık nasıl özelleşiyor? İleri tıbbi teknolojilerle donatılmış hastaneleri yapan bir anlayış, özel sektörü nasıl teşvik ediyor, onu anlamakta açıkçası zorluk çektim" ifadelerini kullandı.



Doktor kadrolarının yönetici olduğu yönündeki eleştiriler üzerine Müezzinoğlu, halen kamu hastanelerinde toplam 8 bin 500 civarında yönetici bulunduğunu, bu oranın içerisindeki hekim sayısının bin 753, başhekim sayısının ise 838 olduğunu kaydetti.



Elektronik kart sistemlerinde hastaların kişisel bilgilerine ulaşılabileceği iddiası üzerine ise Müezzinoğlu, "Bize hiçbir hastanın adı soyadı lazım değil ama hastalığıyla ilgili verileri analiz etmeye ihtiyacımız var. Hangi hastalığı hangi mevsimde, hangi yaş grubunda ne kadar veya Şanlıurfa'da bu kadar iken Trabzon'da hangisi, ne kadarı; kıyaslamayı Bakanlığın yapamadığı bir sistemde biz gelecek sağlık politikalarımızı geliştiremeyiz" ifadelerini kullandı.



"Bu bilgileri Sağlık Bakanlığı satacak" yönündeki iddialara ise Müezzinoğlu, "O zaman da hiçbir şey yapmamak lazım. Bununla ilgili her türlü tedbir önerinize açığız. Bu millete yanlış yapmadık, yapmayız" cevabını verdi.



Müezzinoğlu, "Şu anda Almanya'nın yoğun bakım yatak sayısı ile Türkiye'nin yoğun bakım yatak sayısı aynı. Bizim yoğun bakım yatak sayımızda sorun yok, uzmanında ve yardımcı uzman hemşiresinde sorun var. Bu sorunu çözemediğimiz sürece biz burada takılıp kalacağız. İlk defa bu yıl 2 bin 500 fazla hekim geldi. Gelecek yıl 9 bin gelecek. 20 bin açığın kapanması demek önümüzdeki en az 5 yıl demektir" değerlendirmesinde bulundu.



Bakan Müezzinoğlu, halihazırda 83 toplum sağlığı merkezinde işyeri hekimliği hizmeti verildiğini söyledi.



"Kişiye yönelik tıp uygulamasına geçilecek"

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Fahrettin Keleştimur da kişiye yönelik tıp uygulamasıyla ilgili olarak uluslararası ilişkilerin devam ettiğini belirterek, bu kapsamda Yale Üniversitesi ile bir anlaşma yapıldığını söyledi. Bununla, artık herkesin dosyasında kendi sağlık bilgilerinin yer alacağını ifade eden Keleştimur, bunun yanı sıra genomik yapılarıyla ilgili bilgilerin de bulunacağını ve tedavinin buna göre planlanacağını anlattı. Keleştimur, bunun öncelikli olarak kanser hastalarında uygulanmaya başlandığını dile getirdi.



Öte yandan, tıp alanında çok sayıda araştırmacının yetiştirileceğini vurgulayan Keleştimur, bu şekilde Türkiye'de kişiye yönelik tıp uygulamasına geçileceğini söyledi.



Türkiye Genom Projesi ile yaklaşık yüz bin kişinin genomik profilinin çıkarılacağını anlatan Keleştimur, bunun ilk toplantısının da bu hafta yapılacağını bildirdi. Keleştimur, projenin yakın zamanda hayata geçirileceğinin altını çizerek, "Bu kapsamda başta Nobel sahibi olan bilim adamımız Aziz Sancar başta olmak üzere bilim adamlarımızdan da faydalanacağız. Görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.



Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş de Sayıştay denetimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Gümüş, şu bilgileri verdi:



"Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzda, Sayıştay denetiminde mali bulgu saptanmamıştır. Performans denetimi kapsamında 5 bulgu yer almaktadır. Nihai denetim raporunda bu bulgularda verilen cevaplar neticesinde bulgu sayısı 4 olarak yer almıştır. Bu hususlar çerçevesinde 2015-2016 yılları içerisinde kurum stratejik plan yenileme çalışmalarına başlanmıştır. Ayrıca, 2015 ve 2016 yılı performans programı da bu doğrultuda hazırlanmış ve duyurulmuştur.



112 Acil sistemimizle ilgili de denetimlerde 112 acil hizmeti sunumunun faturalandırılmaması gereken hizmet bedellerine ilişkin faturalandırma yapıldığı ve bu personele yetersiz ek ödeme yapıldığı hususu vardır. Bu bulgu kapsamında 112 acil tarafından verilen acil hizmetlerin bedelinin ödeneceğine dair SUT'ta hüküm bulunmamaktadır, ancak bu hizmetlerin bedeli SUT'ta belirlenmemiştir. Bu sebeple, hizmetlerin faturalandırılması 3359 sayılı kanuna istinaden belirlenen fiyat tarifesi üzerinden yapılmaktadır. Bu kapsamda, personele herhangi bir ek ödeme yapılmamıştır. Bu konunun çözümü için Sosyal Güvenlik Kurumu ile birlikte çalışıyoruz."



Gümüş, Halk Sağlığı Kurumu ile ilgili olarak da muhasebe uygulamalarıyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapıldığının altını çizdi.



Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile ilgili olarak da 9 adet bulgunun cevaplandırıldığını anlatan Gümüş, bundan sonraki sürece ilişkin Sayıştay'a verilen cevabın yeterince değerlendirildiğini ve hiçbir bulgunun izlemeye alınmadığını bildirdi.



Türkiye Hudut Sahilleri ve Sağlık Genel Müdürlüğü değerlendirmesinde de alınan cihazlarla ilgili herhangi bir mali sorunun Sayıştay tarafından saptanmadığını vurgulayan Gümüş, bütün alımların kurallara uygun olduğunun belirlendiğini söyledi.



Konuşmaların ardından, Sağlık Bakanlığının bütçesi kabul edildi.


#Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu
#TBMM Bütçe
#tıp
8 yıl önce