|

Kitle fonlamasında 3'üncü ülke oluruz

Kitle Fonlaması düzenlemesi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki torba tasarıda kabul edildi. Tasarı ile bankalardan kredi çekme imkanı bulunmayan firmalar projeleri için Kitle Fonlama Platformu ile halktan para toplayabilecek. Bu düzenleme ile Türkiye, ilk üç ülke arasına girecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/10/2017 السبت
Güncelleme: 23:05 - 20/10/2017 الجمعة
Yeni Şafak
Kitle Fonlaması düzenlemesi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki torba tasarıda kabul edildi.
Kitle Fonlaması düzenlemesi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki torba tasarıda kabul edildi.

TBMM’ye 2,5 yıl önce tasarı olarak sunulan ancak yaşanan gelişmeler nedeniyle bir türlü görüşülemeyen Kitle Fonlaması düzenlemesi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki torba tasarıda kabul edildi. Tasarı ile bankalardan kredi çekme imkanı bulunmayan firmaların ve girişim şirketlerinin geliştirdiği proje, iş fikirleri veya şahsi projelerini gerçekleştirmek için Kitle Fonlama Platformu üzerinden halktan para toplamaları sağlanacak. Bu düzenleme ile Türkiye ABD ve İngiltere’nin ardından 3’üncü ülke olacak.

SERMAYESİ VATANDAŞTAN

Tasarı ekonomik gücü zayıf ancak geliştirdiği geleceği güçlü proje geliştiren firmaların halktan alacağı desteğin yasal çerçevesini düzenliyor. Bu kapsamda uzmanlar, 5 bin kişinin çalıştığı, 1 milyar lira cirosu olan bir şirketin banka kredisine ulaşım imkânı ile bir fikre, bir projeye sahip bir girişimcinin finansmana ulaşım imkânı arasında büyük farklar olduğuna işaret ediyor. Uzmanlar, kitle fonlaması ile küçük miktarlardaki fonların toplanıp bir araya gelerek, proje sahipleri, girişim sahipleri, fikir sahibi girişimcilerin bu projelerin hayata geçirmelerine imkân verecek bir sistem olduğunu kaydediyor.

FİNANSMAN MALİYETİ DÜŞECEK

Düzenleme hayata geçtiğinde işletmelerin aynı zamanda finansmana düşük maliyetle ulaşmalarının sağlanacağını ifade eden uzmanlar, “Fon talep eden girişimcilerin bu fona düşük maliyetle ulaşmaları ve buna aracılık edecek platformların da etkin şekilde işlemesine imkân sağlamaya çalışıyoruz” diyor.

  • KATILIM TUTARI SINIRLI
  • Sisteme parasal ortaklık konusunda sınırlama olacağını anlatan uzmanlar, “Öncelikle, bir kişinin bir sene içerisinde ve herhangi bir proje bazında yatırım yapabileceği bir sınırlama getirilecek. Mesela bir projeye en fazla 1000 lira yatırabilecek. Bir sene içerisinde de en fazla 10 bin lira yatırabilecekler 10 farklı projeye. Proje bazında en fazla yatırılabilecek miktar da 1 milyon lira ile sınırlanacak” değerlendirmesini yaptılar.
#Kitle Fonları
#Fon
#Ekonomi
#yatırım
٪d سنوات قبل