|

Kiviye darbe

Ordu Kivi ve Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı Uzunlar, aşırı ve sürekli yağışlar sebebiyle yüksek kesimlerdeki ilçelerde kivi meyvesinde döllenme olayının gerçekleşmediğini belirterek, “Aşırı ve sürekli yağışlar rekolteyi olumsuz etkileyebilir" dedi.

Yeni Şafak
13:43 - 29/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:45 - 29/06/2015 Pazartesi
IHA

Ekim ve Kasım aylarında hasadının yapılması beklenen kivi meyvesinde bu yıl 6 bin 500 ton civarında bir rekolte beklediklerini ancak son yağışlarla bu rekoltenin gerçekleşmesinin mümkün olmayacağını belirten Ordu Kivi ve Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı Uzunlar, “Sürekli yağış kivi rekoltesini olumsuz etkileyecektir" diye konuştu.



Uzunlar, “Mayıs ayında ve Haziranın ilk günlerinde yağan yağmurlar kiviyi olumlu etki yaptı. Ancak yaz dönemine rağmen aşırı ve sürekli yağışlar kivinin döllenmesini engelledi.Özellikle yüksek kesimlerdeki ilçelerde kivide döllenme olmadı. Mevsim güzel başladı ama daha sonra olumsuz bir seyir izledi. Geçen yıl 6 bin 600 ton rekolte gerçekleşmişti. Bu yıl yeni dikimlerinde meyve vermeye başladığını göz önüne alırsak ancak 5 bin 500 ton civarında bir üretim bekliyoruz" şeklinde konuştu.



Ordu'da fındığa alternatif olması amacıyla ilk denemeleri 1993 yılında 5 fidan ile başlayan ve aradan geçen 22 yılda 3 bin dekarlık üretim alanına ulaşarak Türkiye'nin en fazla kivi üreten ili haline gelen Ordu'da yaklaşık 2 bin kivi üreticisi bulunuyor.

#Kivi
#Yağmur
#Ordu
9 yıl önce