|

KOBİ’lere yeni teminat müjdesi

Ülke ekonomisinin dinamosu KOBİ’lerin finansmana erişimlerini kolaylaştıracak bir düzenleme geliyor. Hazırlıkları tamamlanmak üzere olan çalışmayla yeni bir sicil sistemi kurulacak. Planlanan yeni düzenleme ile KOBİ’ler artık kredi kullanırken taşınabilir varlıklarını teminat gösterebilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 22:34 - 7/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye'de girişimcileri destekleyecek yeni bir uygulama başlıyor. Sayıları yaklaşık 3 milyon olan KOBİ'lerin finansmana erişimi kolaylaştırmak ve “teminat” sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan çalışma son aşamaya geldi. Hükümetin hazırladığı yeni düzenlemeye göre KOBİ'ler artık bankalardan kredi alırken, taşınır mallarını teminat gösterebilecek. Sona yaklaşan uygulama KOBİ'lerin rahatlatılması amaçlıyor.



STOKLAR DA TEMİNAT OLACAK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KOBİ'lerin varlıklarının yüzde 25'ini gayrimenkul gibi taşınmazlardan, yüzde 75'inin de alacakları, stoktaki malları, makine ve teçhizat, fikri mülkiyet hakları gibi taşınır varlıklardan oluştuğuna dikkati çekti. Bu sorunların giderilmesi amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılması ve “taşınır sicil sistemi”ne ilişkin mevzuat çalışması yaptıklarını bildiren Şimşek, dünyada ABD başta olmak üzere bir çok ülkenin söz konusu sistemi uygulandığını, Çin'de bu sistemin uygulamaya girmesinden bu yana 3 trilyon dolarlık kredi hacmine ulaşıldığını kaydetti.



Taşınır sicil sistemi olur

Sistemi uygulamak için model kanun olarak Birleşmiş Milletleri (BM) örnek aldıklarını ifade eden Şimşek, “Taşınır teminat sistemi ve bu sistem içinde oluşturulacak sicil sistemi için yeni bir kanun metni hazırlıyoruz. Bu kanun çerçevesinde yeni bir sicil sistemi oluşturulacak ve esnafımız ve KOBİ'ler taşınırlarını kredi başvurusu sırasında buraya kaydedecekler” dedi. Bu sistem ile esnafın ve KOBİ'lerin kredi çekerken taşınırını teminat gösterebileceğini bildiren Şimşek, ancak aynı taşınırı bir başka bankadan kredi için teminat göstermesinin önüne geçilececeğini söyledi. Şimşek, bankaların elektronik ortam üzerinden hizmet verecek bu sistem üzerinden bir KOBİ'nin mal varlığını ve ipotekli olup olmadığını çok rahat olarak görebileceğine işaret ederek, bu sistemi bir kamu kuruluşu üzerinden kurabilecekleri gibi özel kuruma da devredebileceklerini belirtti. "Mahkeme dışı icra yollarına izin vereceğiz." Söz konusu düzenleme çerçevesinde mahkeme dışı icra yollarına da izin vereceklerini vurgulayan Şimşek, KOBİ'lerin icraya düşen mallarının değerinin yüzde 40'a düştüğünü, mahkeme dışı icra yolunun açılmasıyla taşınırlar varlıkların değerinden satılabileceğini ve bu yolla esnafın zarar etmeyeceğini kaydetti.


#kobi
#teminat
#müjde
8 yıl önce