|

KOBİ’ye nefes kredisi tamam

Kredi Garanti Fonu, TOBB, Ziraat Bankası ve Denizbank ortaklığında hayata geçirilen ‘KOBİ’lere Nefes Kredisi’ için imzalar atıldı. Oluşturulan fondan KOBİ’lere yıllık yüzde 9,9 maliyetle finansman sağlanacak. Proje ile üç ay içinde yaklaşık 80 bin KOBİ’ye kaynak sağlanması hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:45 - 2/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Kredi Garanti Fonu(KGF), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ziraat Bankası ve Denizbank ortaklığında hayata geçirilecek 'KOBİ'lere Nefes Kredisi' için imzalar dün Ankara'da atıldı. Çankaya Köşkü'nde düzenlenen imza törenine Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. Projeyle KOBİ'lere aylık yüzde 0,83 maliyetle finansman sağlanacak. Yıllık maliyeti yüzde 9,9 ile sınırlandırılan kaynaktan KOBİ'lere 5 milyar liralık kredi sağlanacak. Bu imkandan ilk üç ay içinde 80 bin KOBİ'nin yararlanması planlanıyor.



KOBİ'LER EKONOMİYİ AYAKTA TUTUYOR


Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'ndeki tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, KOBİ'lerin ekonomiyi ayakta tutan kesim olduğunu söyledi. Yıldırım, dövizdeki dalgalanmalar ve küresel piyasalardaki hareketliliğe dikkat çeken Yıldırım, bu süreçte KOBİ'ler için attıkları adımların önemli olduğunu söyledi. KOBİ'lere ilave kaynak aktararak 17 milyar TL'ye kadar kredi hacmi oluşturulduğunu söyleyen Yıldırım, riskin yüzde 15'ini bankalar, yüzde 85'ini Kredi Garanti Fonu'nun alacağını belirterek, “Böylece ilk etapta 80 bin KOBİ'mize bir nefes aldıracak, ihtiyacını görecek bir mali kaynak sağlamış oluyoruz” dedi.



2017 DAHA İYİ OLACAK


“Biz, bu küresel şartları dikkate alarak, süreçten en az etkilenmemiz için gereken tedbirleri gecikmeden pro-aktif yaklaşımla alıyoruz” diyen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “15 Temmuz gibi emsali dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir felaketten ülke döndü. Bu krizi de atlattık. Amerikan seçimlerinden sonra başlayan sürecin, dünyadaki özellikle gelişmekte olan ülkelerin tamamında olumsuz etkileri oldu ve bu etkilerin geçici olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımız serinkanlı olsun, sakin olsun. Bunların hepsi gelip geçecek. İnşallah 2017 bu yıla göre çok daha iyi olacak.”



ESNAFA, İŞVERENE MÜJDE


Öncelikli olarak Türkiye ekonomisinin bu geçici süreçten en az şekilde etkilenmesini sağlayacak tedbirler aldıklarını ve almaya devam edeceklerini de belirten Yıldırım, Merkez Bankası'nın da bağımsız olarak kendi kapasitesinde kararlar aldığını dile getirdi. Yıldırım, üzerinde çalıştıkları yeni bir düzenleme olduğunu belirterek, "Bizim daha ilginç bir çalışmamız var ama tamamlanmadı. Onu da önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağız. O da esnafımızı işverenlerimizi, ticari hayatımızı çok önemli ölçüde rahatlatacak bir girişimdir” dedi.



Hisarcıklıoğlu: İş dünyamıza umut olur


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, “İnşallah piyasaların tedirgin olduğu bugünlerde bu proje tüm iş dünyamıza bir umut olur. Çünkü biz şunu çok iyi biliyoruz: Türkiye'ye yatırım yapanlar her zaman kazandı. Türkiye, her zaman hedeflerine ulaştı” dedi.



Uygun faiz oranıyla sunulacak


Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Tahmini 5 milyar liranın üzerinde bir kredi hacmini KOBİ'lerimizin hizmetine, son derece uygun faiz oranıyla sunmuş olacağız” dedi. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “KOBİ'ler, işletme sahipleri ve aileleri düşünüldüğünde 25 milyonluk bir nüfusu içeriyor” ifadelerini kullandı.



TÜFENKCİ: PİYASALARA YENİ HEYECAN


Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Nefes Kredisi'nin KOBİ'lerimize sağladığı destek ile ekonomimize canlılık katacağına inanıyor ve piyasalara yeni bir heyecan getireceğini düşünüyorum” dedi. 2015'te, 64 bin 752 ihracat yapan girişimcinin yüzde 95'ini KOBİ'lerin oluşturduğunu söyleyen Tüfenkçi, ihracatın yüzde 55'ini KOBİ'lerin gerçekleştirdiğini, ithalattaki paylarının da yüzde 38'i bulduğunu anlattı.





#KOBİ
#Binali Yıldırım
#Çankaya Köşkü
#Kredi Garanti Fonu
7 yıl önce