|

Kömürde güvenli madencilik

Enerji Bakanı Berat Albayrak, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için güvenli kömür madenciliğini tesis edeceklerini söyledi. 2. Yerli Kömür Çalıştayı’nda konuşan Albayrak, “Tüm kömür madenciliğinde ‘akıllı kömür’ dönemini başlatıyoruz. Stratejimizi insan odaklı, bilim odaklı, şeffaf ve açık yönetim olmak üzere üç sac ayağı üzerine kurduk” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/12/2017 Cuma
Güncelleme: 08:55 - 1/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2. Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yaptı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2. Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, üç sacayağı üzerine oturttukları “akıllı kömür” stratejisini dün itibarıyla başlattıklarını açıkladı. Albayrak, 2. Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayı’nın açılışında yaptığı konuşmada, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması noktasında yerli kömürün büyük önem arz ettiğini, yerli kömürün istihdam ve katma değer noktasında değerlendirilmesi gereken önemli bir kaynak olduğunu söyledi. Bu kapsamda oluşturdukları “yerli kömür stratejisini” tanıtan Albayrak, “Bu yaklaşımın temelini insan odaklılık oluşturuyor. Attığımız her adımda, hayata geçirdiğimiz her stratejide, her uygulamada önceliğimiz ‘insan’ olacak. İnsana saygı duymayan, insanı öncelemeyen, insana değer vermeyen hiçbir uygulama, hiçbir durum, bizim yol haritamızda yer almayacak" diye konuştu. İkinci yaklaşımlarının “bilim odaklılık” olduğunu anlatan Albayrak, kömür madenciliğinin tüm süreçlerinde gelişen teknolojilerin kullanılacağını vurguladı. Bakan Albayrak, üçüncü yaklaşımlarını “şeffaf ve açık yönetim” olarak gerçekleşeceğini aktardı.

DIŞA BAĞIMLILIK BİTECEK

Milli Enerji ve Maden Politikası ile ortaya koydukları dışa bağımlılıktan kurtulmanın bu stratejiyle ulaşmak istedikleri hedeflerin başında geldiğine işaret eden Albayrak, “Dışa bağımlılıktan kurtulacağız, ancak bunu ‘ne pahasına olursa olsun’ yapma gibi bir niyet ortaya koymuyoruz. Bu hedefe ‘güvenli madenciliği’ tesis ederek ulaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Albayrak, kömür madenciliğinde verimliliği ve üretimi artırmak için teknolojiden daha fazla yararlanacaklarını belirterek bunun daha az insanla madencilik yapmak anlamına gelmediğine işaret etti. Aynı zamanda Albayrak, madenciliğin Türkiye’deki en iyi sektörlerden biri olarak görülmesini sağlamak ve dünyadaki örnekleriyle her alanda rekabet eder hale gelmesi gerektiğini de söyledi.


2018'DE 7 BİN DENETİM

Bakan Albayrak, kaçak madencilikle mücadeleyi stratejinin temel ayaklarından biri yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti: "Özellikle kapatılma cezası verilmiş veya ruhsatları olmayan sahalarda her 3 ayda bir denetim yaparak, buraları takipte tutacağız. MİGEM bir madende faaliyet durdurma veya ruhsatsız üretim tespit ettiğinde bir yazı ile bunu Valiliklere bildiriyordu. Bunu değiştiriyoruz. ‘Biz yazdık, bizden çıktı anlayışı’ olmaz. Her ay valiliklere, illerindeki ruhsatsız üretim yapan, faaliyeti durdurulan sahalar ile ilgili hatırlatma ve gereğinin yapılması için yazı yazacağız.”

Madenlerdeki yeni denetimlerde iş ve işçi güvenliği için sıfır tolerans uygulayacaklarını kurallara uymayanlara ruhsat iptaline varan cezalar vereceklerini belirten Albayrak, “Denetimlerimizi 2018 yılında daha da sıklaştıracağız. Gelecek yıl inşallah en az 7 bin denetim gerçekleştireceğiz. Habersiz ve anlık denetimlerle, risk barındıran madenler hızlı şekilde tespit edilecek ve gereken ne ise tavizsiz şekilde uygulanacak" diye konuştu.

  • A’DAN Z’YE MADENCİLİK LİSESİ
  • Enerji Bakanı Berat Albayrak, yenilebilir enerjide yapıldığı gibi madencilikte de “A’dan Z’ye bir madencilik lisesi” konseptinin oluşturulduğunu ve madenciliğin yoğun olduğu şehirlerde bu liselerin açılacağını söyledi. Albayrak’ın konuşmasının ardından Soma, Kangal, Çelikler Orhaneli Tunçbilek Elektrik Üretim AŞ ile Seyitömer Elektrik Üretim Aş ve Çates Elektrik Üretim AŞ santrallerinde FGD denilen son teknoloji filtreleme sistemlerinin 2019 itibarıyla kurulması için anlaşma imzalandı.

YERLİ KÖMÜR BİLİMSEL ÇIKARILACAK

Kömürdeki üretim rakamlarının giderek artacağını ve bu artışın bilimsel yaklaşımla mümkün olacağını belirten Enerji Bakanı Albayrak, yüksek rezerv ve geniş alana yayılmış sahalarda, tam veya yarı mekanize sisteme geçilmesi gerektiğini, bu mekanizasyon sistemlerinin güvenlik açısından da faydalı olacağını anlattı.

#Enerji
#Kömür
#Berat Albayrak
6 yıl önce