|

Konut finansmanında yeni dönem

Konut finansmanı sözleşmelerinde tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilecek veya kredi borcunun tamamını erken ödeyebilecek. Konut kredilerinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemeyecek.

Yeni Şafak
04:00 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 22:06 - 30/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Tüketicilerinin konut kredilerinde yaşadığı sorunların onların lehine giderilmesi için önemli adım atıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığından, konut finansmanı sözleşmelerinde tüketicinin, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği veya kredi borcunun tamamını erken ödeyebileceği bildirildi.



ERKEN ÖDEYENE CEZA YOK


Buna göre, konut finansmanı sözleşmelerinde tüketicinin, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği veya kredi borcunun tamamını erken ödeyebileceği düzenlendi. Bu hallerde konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen tutara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü olacak. Ayrıca, konut finansmanı sözleşmelerinde erken ödeme tazminatının, gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1'ini; kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise yüzde 2'sini geçmeyeceği belirlendi.



TÜKETİCİNİN LEHİNE YENİ KARARLAR


Erken ödeme tazminat tutarının, hiçbir şekilde tüketiciye yapılacak toplam indirim tutarını aşamayacağı ve oranların değişken olarak belirlenmesi halinde, tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemeyeceği de düzenlenerek, tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amaçlandı.



Peşin faizden indirim hakkı


İlk kez tüketiciler için peşin faizden indirim hakkı getirildi. Faizin tamamının veya bir kısmının tüketiciden peşin olarak tahsil edildiği kredilerde, tüketicinin erken ödeme yapması halinde konut finansmanı kuruluşu, akdi faiz oranı üzerinden gerekli indirimi yapmak üzere bir sistem kurmakla yükümlü olacak. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 28 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve yayımından 6 ay sonra yürürlüğe girmesi öngörülen Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği, 28 Kasım 2015 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle, tüketicilerin korunması amacıyla çok sayıda düzenleme getirildi.



İzinsiz sigorta


Yeni yönetmeliğe göre, kredi bağlantılı sigortalarda tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın, krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorunda olacak. Bu sigortanın; kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekecek. Konut finansmanı sözleşmelerinde; tüketicinin edimlerine karşılık olarak alınan şahsi teminatlar, her ne isim altında olursa olsun adi kefalet sayılacak ve tüketicinin alacaklarına ilişkin karşı tarafça verilen şahsi teminatlar diğer kanunlarda aksine hüküm bulunmadıkça müteselsil kefalet sayılacak.





#konut kredileri
#Konut finansmanı
#tazminat
8 yıl önce