|

Konut kredi faizleri düşmedi artıyor

Konut kredi faizlerinde maliyetler arttı. Böylece en düşük faiz yüzde 0,98'den yüzde 1,05’e çıktı. Bu da her 100 bin liralık krediyi 10 yıl vadede yaklaşık 6 bin lira pahalılaştırdı. Müteahhitler faizlerin daha yukarı çıkmasından endişe ediyor.

Yeni Şafak ve
00:00 - 12/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:16 - 12/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Konut kredi faizleri düşmedi artıyor
Konut kredi faizleri düşmedi artıyor

Konut kredi faizlerinde maliyetler arttı. Geçtiğimiz haftalarda faizleri yüzde 1’in altında tutan bankalar da faizleri yükseltti. Böylece en düşük faiz yüzde 1,05’e çıktı. Bu da her 100 bin liralık krediyi 10 yıl vadede yaklaşık 6 bin lira daha pahalı yaptı. Müteahhitler faizlerin daha da yukarı çıkmasından endişe ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın tepkisine rağmen bir türlü düşürülmeyen mevduat faizleri kredi faizlerini de yukarı çekmeye başladı. Büyümenin lokomotifi inşaat sektörünü olumsuz etkileyen bu durum sektörde de endişeye neden oldu. Konut kredi faizlerini yüzde 0,98’ler seviyesinde tutan sayılı birkaç banka da geçtiğimiz haftalarda faizleri ufak çaplı yukarıya taşıdı.Son durumda konut kredisi kullanmak isteyenlerin bankalarda karşılaştığı aylık en düşük faiz oranı yüzde 1,05 olarak gözlendi. Söz konusu artış 0,06 puan oldu.

FARK 6 BİN LİRA

Konut kredi faizleri her 100 bin lirada 10 yıl vadede yaklaşık 6 bin lira arttı. Bu da iki hafta öncesine göre konut kredisi kullanan vatandaşlara göre yeni kredi kullanacak olan kişilerin cebinden aylık her 100 bin lira için fazladan 50 lira ödeme olarak hesaplandı. Miktar küçük olmasına karşın faiz artışının kredi kullanıcılarını doğrudan etkileyeceği, bunun da satışları azaltacağı yorumları yapıldı.

YÜKSELİŞİN SÜRMESİ ENDİŞELENDİRİYOR

Sektör geçtiğimiz hafta da Knight Frank küresel konut fiyat endeksinde geçtiğimiz yıla kadar en yüksek getiriyi sunan Türkiye konut piyasasının, 2017’de Türk bankalarının faiz getirisinin altında kalmasıyla demoralize olmuştu. Faizlerin yıllık yüzde 12-13’leri bulması sonrası konut getirisi uzun aradan sonra ilk kez faiz gelirinin altında kaldı.

YÜKSEK FAİZ ZARAR VERİR

Yüzde 15’lere varan faizler nedeniyle vatandaşın paradan para kazanma yolunu seçmeye başladığını anlatan sektör temsilcileri, bu durumun önümüzdeki dönemde ekonomiye zarar vereceğini vurguladı.

Sektörün önde gelen işadamları, “Yurtdışında paradan para kazanmak diye Bir şey yok. Bankalara para yatıranlar ana paralarından dahi kayıp yaşayabiliyor. Konut kredisi kullanacaklar ise çoğu ülkede satın alacağı konutun aylık kira gelirinin yüzde 30’unu geçmeyecek şekilde aylık kredi taksidi ödüyor. Kredi faizi yok denecek kadar düşük seyrediyor. Bizde ise ekonomiye sürekli faizle baskı kurulmaya ve ket vurulmaya çalışılıyor. Gündem faiz olmamalı” değerlendirmesi yapıldı.

3 KREDİDEN BİRİ RED

Son dönemde konut kredisi kullanan kişilerden de şikayetlerin arttığı gözlendi. Kredi başvurusunda birçok bankanın farklı gerekçelerle konut kredi talebini red ettiği söylendi. Benzer şikayetler konut geliştiren inşaat firmalarının temsilcileri tarafından da dile getirildi. Görüşlerine başvurduğumuz müteahhitler konut kredilerinin üçte 1’inin reddedildiğini aktardı. Bankaların yarışa girmeden faizleri geri çekmesi gerektiğini belirten müteahhitler, ticari krediler ve diğer tüketici kredilerinin konut kredisi faizlerine göre daha yüksek olması nedeniyle birçok kişinin farklı yollardan konut almasa da nakit ihtiyacını konut kredisi kullanarak karşıladığını bunun da konut sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı. İkinci el konutlarda kredisi red edilen kişilerden 350-500 lira arasında ekspertiz ücreti talep edilmesi de dikkat çekti.



Konutta fedakarlık kârları azalttı

Gayrimenkulde birlik vakti, diyen ve birbirinden farklı kampanyalara imza atan Emlak Konut’un yaptığı fedakarlık rakamlara da yansıdı. 20 yıl vadeli konut satışlarını başlatarak rekor bir gelire imza atan Emlak Konut GYO, ikinci çeyrekte hanesine kar yazamadı. Şirketin ikinci çeyrekte net kârı yüzde 33 düşüş kaydetti. KAP’a bildirilen finansal sonuçlara göre, ikinci çeyrek hasılatı ise yüzde 53 düşüşle 533.4 milyon lira olarak gerçekleşti.

SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum daha önce yaptığı açıklamalarda kar düşüşünün sinyalini vermişti. Kurum, sene başında başlattıkları konut kredilerinde 20 yıl kampanyasının tanıtımında şöyle konuşmuştu: “Ülkemiz bir ekonomik savaş içinde. Döviz arttı, maliyetler arttı, faiz arttı, not düşürülmesine rağmen bankalar vadesini 240 aya çıkarıyor faizini de aşağı çekiyor. Bu gerçekten büyük bir fedakarlık ve güçbirliği. Yükleniciler ve bankalar taşın altına elini koydular. Amacımız sektörümüz hareketli olsun, ülkemiz için yatırıma devam edelim, bu ülke güçlü bir ülke. İlk ve ikinci çeyrekte belki biraz ekonomik sıkıntılar yaşayacağız. Ama ülkemiz için fedakarlık şart.”

  • Yılsonundan umutlu
  • İlk ve ikinci çeyrekte kar düşüşlerinin sinyalini sene başında veren ve bunu gögüsleyeceklerini belirten Murat Kurum, yılın geri kalan kısımlarından ise umutlu olduğunu söylemişti. Kurum o günlerde yaptığı konuşmada, “Ama ikinci çeyrekten sonra tüm sıkıntıları aşacağız. Bugün hiçbir şantiyenin durmaması ve faaliyetlerini yavaşlatmaması için biz şu mesajı veriyoruz: Biz Emlak Konut olarak, ülkemizin 20 yılına güveniyoruz ve güç birliği yaptık, kampanyamızın özü de budur” ifadelerini kullandı.
#Konut
#Konut Kredisi
#Ekonomi
#Murat Kurum
7 yıl önce