|

Kooperatiflere kurumlar vergisi desteği

Vergisel desteklerin bir yenisi kooperatiflere geldi. Üyelerine ve üyesi dışındaki kişilere hisse satan yapı kooperatifleri kurumlar vergisinden muaf olacak. Bu kooperatiflerden artık, sadece ortak dışı işlemlerden vergi alınacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/10/2017 Salı
Güncelleme: 01:05 - 31/10/2017 Salı
Yeni Şafak
​Hükümet, ekonominin temel unsurlarına yönelik vergisel desteğini sürdürürken, bir destek de kooperatifler için getirildi.
​Hükümet, ekonominin temel unsurlarına yönelik vergisel desteğini sürdürürken, bir destek de kooperatifler için getirildi.

Hükümet, ekonominin temel unsurlarına yönelik vergisel desteğini sürdürürken, bir destek de kooperatifler için getirildi. Buna göre, mevcut düzenlemede üyelerine ve üyesi dışındaki kişilere hisse satan yapı kooperatifleri kurumlar vergisinden muaf olacaklar. Bu kooperatiflerden artık tüm işlemlerinden değil, sadece ortak dışı işlemlerden vergi alınacak.

KAFA KARIŞIKLIĞI VARDI

Mevcut düzenlemede, ciddi kafa karışıklığı vardı. Kooperatiflerin ortak dışı işlemleri nedeniyle kurumlar vergisi muafiyetlerini tamamen mi yoksa kısmen mi kaybedecekleri konusunda bir düzenleme yer almıyordu. Bu konuda ihtilaf özellikle kooperatif arsalarını kat karşılığı veren ve her bir hisse için birden fazla konut ya da iş yeri alan kooperatiflerde yoğunlaşıyordu. Vergi dairleri kooperatiflerin üyelerine dahi hissesini teslim etmesi halinde kurumlar vergisi muafiyetlerinin tümden ortadan kalktığını ve tüm satışlarından elde ettikleri kazançlarının vergilendirilmesini istiyor, kooperatifler de buna itiraz ediyordu.

KAZANÇ, ORTAKLARA VERGİSİZ DAĞILACAK

Maliye Bakanlığı’nın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek düzenlemesinde yapı kooperatiflerinin bu sıkıntısına kalıcı çözüm getirildi. Buna göre yapı kooperatiflerinin kendilerine ait arsalarını kat karşılığı vererek her bir hisse için bir işyeri veya konut elde etmeleri, ortak dışı işlem sayılmayacak ve kurumlar vergisi muafiyeti devam edecek. Yine yapı kooperatiflerinin kendilerine ait arsalarını kat karşılığı vererek her bir hisse için bir işyeri ya da konut elde etmeleri ortak dışı işlem sayılmayacak. Kooperatiflerin iktisadi işletmelerinden ve tam mükellef olan başka bir kurumun sermayesine katılımlarından kazanç elde etmeleri ve bu kazançlarını daha sonra ortaklarına dağıtmaları da kurumlar vergisi içerisine girmeyecek, muafiyet burada da devam edecek. Kooperatif üyesi dışındaki kişilere yapılacak satışlarda sadece kurumlar vergisi ödeyecek.

DEMİRBAŞLAR DA MUAF

Kooperatiflere bir diğer destek de faaliyetini sürdürürken kullandıkları makine, teçhizat, taşıt ve benzeri ekonomik ömrünü tamamlayan kıymetlerini de elden çıkarırken getirildi. Bu iktisadi kıymetler de elden çıkarılırken kooperatife gelir sayılarak kurumlar vergisine tabi kabul ediliyordu. Getirilen düzenleme ile tıpkı kooperatifin üyesine tanınan muafiyetin iktisadi kıymetlerin elden çıkarılmasında da geçerli olması sağlandı. 

#Kurum
#Vergi
#Kurumlar Vergisi
6 yıl önce