|

Koridorun amacı Suriye’yi bölmek

Suriye’nin kuzeyi için düşünülen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘oradan ticaret yaptırmayız’ diyerek tepki gösterdiği koridordan K. Suriye petrolünün taşınması kısa ve orta vadede mümkün görünmüyor. Böyle bir koridorun asıl amacının Suriye’yi parçalamak ve bölgeyi istikrarsız hale getirmek olduğuna dikkat çeken stratejistler, Türkiye güçlü olduğu müddetçe bunun mümkün olmayacağını kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 11:28 - 6/07/2015 Pazartesi
Diğer

Suriye'de devam eden kirli savaş her gün onlarca masumun canına ve binlercesinin de yerlerinden olmasına devam ederken, bu gelişmelerin Türkiye'ye etkisi de Türkiye'nin sıcak gündem başlıklarından biri olmayı sürdürüyor. “Asıl amacı Suriye'yi parçalamak" olduğu ifade edilen Suriye'deki kaos ortamından yararlanan PYD ve IŞİD gibi örgütlerin alan hakimiyeti kurma planları Türkiye tarafından yakından takip ediliyor. Son zamanlarda iyice konuşulmaya başlanan 'Kuzey Suriye Koridoru'na ise büyük tepki var.


KUZEY IRAK PETROLÜ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Türkiye asla müsaade etmez" dediği ancak Suriye'nin kuzeyi için düşünülen planları stratejistlere sorduk. Hayal edilen koridorla Irak petrolünün Akdeniz üzerinden uluslararası piyasalara sunulmaya çalışıldığının altını çizen uzmanlar, Erdoğan'ın 'Ticaret yaptırmayız' çıkışını doğru buluyor. Türkiye'nin enerji üssü olma yolunda TANAP ve Türk Akımı projeleriyle somut adımlar attığına dikkat çeken uzmanlar, siyasi istikrarın korunması halinde planlanan koridorun anlamsızlaşacağını belirtti.


KORİDOR MANİPÜLASYONA AÇIK VE GÜVENSİZ OLUR

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı Ekonomi Direktörü Doç. Dr. Sadık Ünay, “Oradaki kantonları birleştirip bölgedeki Kerkük petrollerinin Türkiye bypass edilerek Akdeniz'e ulaştırılması gibi uzun dönemli bir proje olabilir. Bunun yapı taşları döşeniyor gibi. Suriye'nin kuzeyi çok karışık. Orada IŞİD'in, PYD'nin ve YPG'nin arasında geçen tozlu dumanlı savaşın içinde görmek çok kolay değil ama biraz yukarıdan baktığınız zaman böyle bir eğilim var" dedi. Türkiye'nin enerji merkezi olması yolunda Kuzey Irak'taki kaynakların önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Üney, “Böyle bir koridor kurmak o kadar kolay değil, Güvensiz olur. Sürekli olarak uluslararası güçlerin manipülasyonuna açık bir alan haline gelebilir. Suriye'nin bu iş için orta ve uzun vadede parçalanması gündeme gelebilir" diye söyledi.



Türkiye'nin enerji konumu oldukça iyi durumda

Türkiye son dönemlerde yapılan ataklarla bir enerji merkezi konumuna kavuştuğuna dikkat çeken Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Ayhan Erdem ise “TANAP ve Türk Akımı projesi ile Türkiye'nin enerji koridoru konumu iyice sağlamlaştı. Türkmen ve İran gazının da Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması konusunda çalışmalar var" dedi.



Siyasi istikrarımız
devam ederse
koridor bitecektir

Uzun vadede Irak petrollerinin Akdeniz üzerinden uluslararası piyasalara taşınmasının planlandığına dikkat çeken Erdem, şunları kaydetti: “Siyasi istikrarımız ve etkin dış politikamız belli bir seviyeye ulaşmamızı sağladı. Güçlülüğümüz devam eder ve siyasi istikrar devam eder ise koridor anlamsız kalır."




#Suriye
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#IŞİD
#PYD
9 yıl önce