|

KOSGEB'den 'torpil' iddialarına yanıt

KOSGEB'in kredileri 'torpilli kişilere' verdiği iddialarına Sayıştay’ın 2016 yılı Denetim Raporunda cevap verildi. Raporda kredi faiz desteği başvurusu onaylanmış toplam 15 bin işletmenin seçiminin bilişim ortamında belirlenen kriterler dikkate alınarak yapıldığına ilişkin açıklamalar yer aldı.

Yeni Şafak
18:18 - 10/11/2017 Cuma
Güncelleme: 18:29 - 10/11/2017 Cuma
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programının uygulanmasında KOBİ tanımına uymayan işletmelere ödeme yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

KOSGEB, 2018 yılı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi sırasında, 2016 yılı Sayıştay raporuna istinaden muhalefet vekillerinin söylemleri ve bunlara ilişkin basında yer alan haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, desteklenen firmaların "KOBİ" tanımına uymadığı iddialarına yönelik, KOBİ beyannamesi onaylı olmayan işletmelerin kurumun sunduğu destek programlarından faydalanamayacağına dikkat çekildi.

'Destek ödemeleri KOBİ tanımına uygun olarak yapılıyor'

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİ) verilerinden, yurt genelinde kaç işletme olduğu bilgisi üzerine 2016 yılı sonunda bütçe imkanları doğrultusunda kredi faiz desteğinin 15 bin işletme ile sınırlı olması ve başvuruların çok yoğun olması nedeniyle söz konusu verilerin oluşturulan il kotalarının belirlenmesinde kullanıldığı bildirilen açıklamada, destek ödemelerinin KOBİ tanımına uygun olarak yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, KOBİ beyanlarına ilişkin de destek sürecinin herhangi bir aşamasında yanlış beyan verdiği tespit edilen işletmelerden ödenen desteklerin geri alındığı bildirildi.

Söz konusu desteklerin "torpilli kişilere" verildiği iddialarına yönelik de Sayıştay’ın 2016 yılı Denetim Raporunda "Kredi faiz desteği başvurusu onaylanmış toplam 244 bin 980 işletmeden kredi almaya hak kazanan 15 bin işletmenin seçiminin bilişim ortamında belirlenen kriterler dikkate alınarak yapıldığı, kriterleri sağlamayan hiçbir işletmeye ayrıcalık tanınmadığı ve bu seçim sürecinin örnek oluşturacak ölçüde başarılı gerçekleştirildiğine" ilişkin değerlendirmenin bulunduğu aktarıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

  • "Sonuç olarak, 2016 yılında uygulamaya alınan KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programının uygulanmasında; KOBİ tanımına uymayan işletmelere ödeme yapılması söz konusu olmayıp Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak işletme beyanı esas alınmış, başvuran işletmeler yazılım sistemi tarafından sıralanmış ve şartları tutanlar destekten yararlandırılmıştır. KOSGEB’in yetkili kurullarında onaylanan destek tutarları ise işletmelerin ödeme taleplerinde bulunmalarına bağlı olarak ödenmeye devam edilmektedir."
#KOSGEB
#Ekonomi
#İşletme
#Kredi
6 yıl önce