|

Kültür balıkçısının ilk hedefi Akdeniz

Daha fazla büyümek için düğmeye basan kültür balıkçılığı sektörü, Mersin’de 4 bölgede üretim atağına geçmeye hazırlanıyor. 325 milyon avroluk yatırımla faaliteyete geçecek üretim tesisleri sayesinde her yıl 250 milyon avroluk ekonomiye katkı hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:20 - 20/11/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
 Mersin’deki 4 bölge ile üretim alanını genişletmeye hazırlanıyor
Mersin’deki 4 bölge ile üretim alanını genişletmeye hazırlanıyor

Ülkemizde en hızlı büyüyen sektörlerden biri de hiç şüphesiz kültür balıkçılığı. Hem açık denizlerde hem de iç sularda yapılan kültür balıkçılığında 2 binden fazla firma faaliyet gösteriyor. Bu alanda 2016 yılında yaklaşık 800 milyon dolarlık ihracata imza atılırken; sektörün üretim hacmi geçtiğimiz yıl da 588 bin tona yükseldi. Ağırlıklı olarak Bodrum ve Milas’ta yapılan kültür balıkçılığı, Mersin’deki 4 bölge ile üretim alanını genişletmeye hazırlanıyor.

ŞEHRİN ÜRETİME AÇILMASI ŞART

Bölgeye yapılacak yeni yatırımın 325 milyon avroyu bulması beklenirken; şehirde sektöre karşı olumsuz kamuoyu oluşturulmak istendiği iddia ediliyor. Muğla-Bodrum’da bir grup gazeteciyi ağırlayan Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği (SUYMERBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Bozan, yeni alanlar açılmasının sektörü hızla büyüteceğini, bunun için de öncelikle Mersin’in üretime açılması gerektiğini aktardı. Bozan burada yaptığı konuşmada, 2023 hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu, şimdi ise bu hedefi 1.5 milyar dolara çıkardıklarını söyledi.

EKONOMİYE 250 MİLYON AVROLUK KATKI

Mersin’de yapmaya hazırlandıkları yeni yatırıma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bozan, “Mersin’de üretim için 4 bölgede mutabık kaldık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldık. Mersin’deki üretim kapasitesi yıllık 45 bin ton olacak. Şehirde 4 alana yapılacak yatırım; sabit olarak 75 milyon avro. Yaklaşık 250 milyon avroluk da canlı yatırım olacak” açıklamasında bulundu. Yatırımın toplamda 325 milyon Euro’yu bulacağını ifade eden Bozan şunları söyledi: “Yıllık 250 milyon avro bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak. 150 milyon avroluk da ihracat yapmayı planlıyoruz. En az 2 bin 500 kişilik istihdam yaratılacak. Şu anda iki firma Mersin’e tesis yatırım yaptı.”


Karadeniz’de
somon atağı

Şu an 59 ülkeye ihracat yapıldığına değinen İhsan Bozan, üretimin yüzde 60’ının ihraç edildiğini belirtti. Karadeniz’de özellikle Japonya pazarı için somon balığı yatırımı yapıldığını vurgulayan Bozan, şu bilgileri verdi: “Pazarı genişleteceğiz. Norveç 2 milyon ton somon üretiyor. Ayrıca Şili’de de üretim yapıyorlar. 3 milyon nüfuslu Norveç’in kültür balıkçılığı ihracatı 5 milyar dolar. Teknoloji açısından biz onlardan iyiyiz.”

  • Teşvik istemiyoruz
  • 2005'de kültür balıkçılığında ‘Biz yeteri kadar büyüdük, başka sektörlere destek verin’ diyerek teşvik istemediklerini söyleyen SUYMERBİR Başkan Yardımcısı İhsan Bozan, “Yılda kişi başı 1 kilo kültür balığı tüketsek, İhraç etmeye balık bulamayız” dedi.
Kapasite katlanacak

Bodrum ve Milas’taki işletmelerin konsolide olduğunu belirten Bozan, buralarda yapılan üretim alanının yaklaşık 110 kilometrekare alanı kapsadığını, üretimin yıllık yaklaşık 89 bin ton olduğunu dile getirdi. Bozan, deniz üretim kapasitesinin bugün 180 bin ton civarında olduğunu belirterek; kapasiteyi 350 bin tona çıkarmak istediklerini söyledi. Balık çiftliklerinin Bodrum’u kirletip, kapatıldığını ve Mersin’e taşındığına dair yalan iddialar ortaya atıldığını ifade eden İhsan Bozan, “Bir yerde kirlilikten bahsedebilmek için mutlaka bilimsel veriler olmalı. Mersin’de böyle bir algı yanılgısı var” diye konuştu.

Bize karşı kamuoyu
oluşturulmak isteniyor

Ortaya atılan söz konusu iddiaların tümünün yalan olduğunu dile getiren Bozan, “Mersin’de bir kamuoyu tepkisi oluşturulmak istendi. Biz son bir aydır bütün Mersin STK’ları ile görüşüyoruz, basınla temas halindeyiz, görüştüğümüz her kesime bunu izah ettik” açıklamasında bulundu. Yatırıma karşı çıkan kesimin durumu sorgulamaya başladığını anlatan Bozan, “Bunun içerisinde üniversiteden tutun, Büyükşehir Belediyesi’ne kadar, baroya kadar, bu işin nasıl yapılacağını kendisine sormaya başladı” ifadelerini kullandı.

#Mersin
6 yıl önce