|

Kurla düştü miktarla arttı

Kur yükselişi ve jeopolitik gerginliklerle yüzde 6,4 gerileyen ihracat, miktar bazında yükseldi. Haziranda 11,7 milyar dolara gerileyen ihracat miktar bazlı 5,4’lük artışa tutundu. AB’ye dolar bazında yüzde 5,5 düşüşe karşılık, kilogram bazında yüzde 8,4 artış yakalandı. Şampiyon yine otomotiv.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:06 - 1/07/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Döviz kurundaki yükseliş ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle haziranda düşen ihracatı miktar bazlı yükseliş tuttu. Haziranda yüzde 6.4 azalışla 11.7 milyar dolar, yılın ilk altı ayında ise yüzde 8.1 azalışla 73.26 milyar dolar olan ihracat, miktar bazında yüzde 5.4 artış gösterdi. Son 12 aylık ihracat yüzde 3.6 düşüşle 150.81 milyar dolar oldu.Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Haziran ayı ihracat verilerini, Gebze Ticaret Odası'nda açıkladı. TİM verilerine göre, Haziran'da dolar bazında ihracat yüzde 6,4 gerilerken, ihracatın kilogram değeri yüzde 5,4 artış gösterdi. Yine Haziran ayında AB'ye ihracat dolar bazında yüzde 5,5 gerilerken, kilogram bazında yüzde 8,4 artış yakalandı. Euro bazında AB'ye ihracat ise Haziran ayında yüzde 14,7 artış gösterdi. Haziran ayında baz etkisi nedeniyle ihracattaki düşüş hızı azaldı.



ŞAMPİYON OTOMOTİV


Sektörel bazda bakıldığında Haziran ayında en fazla ihracatı 1.98 milyar dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirirken bu sektörde bir önceki yıl aynı döneme göre ihracat yüzde 2.7 düşüş gösterdi. Otomotivi yüzde 8.2 düşüş ve 1.46 milyar dolarla hazırgiyim ve yüzde 6.1 düşüşle 1.43 milyar dolara gerileyen kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Yılın ilk altı aylık dönemine bakıldığında en fazla ihracatı 10.5 milyar dolarla yine otomotiv endüstrisi gerçekleştirirken bu sektörde bir önceki yıl aynı döneme göre ihracat yüzde 10.3 düşüş gösterdi. İlk altı ayda otomotivi yüzde 13.3 düşüş ve 8.17 milyar dolarla hazırgiyim ve yüzde 10.3 düşüşle 7.97 milyar dolara gerileyen kimyevi maddeler sektörleri takip etti.



KAYIP 1,2 MİLYAR DOLAR


Birim fiyatlardaki gerileme ve parite etkisi Haziran ayında da sürdü. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Haziran ayında euro/dolar paritesinin geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 18 gerilemesinin aylık bazda ihracata 1.2 milyar dolar negatif etkisi oldu. İlk 6 aylık toplam parite etkisi ise toplamda 6.8 milyar dolara ulaştı. Bunda bir önceki yılın ilk yarısına göre ortalamada yüzde 19 gerileyerek 1,117 seviyesine inen parite etkili oldu.” Büyükekşi, Haziran'da dolar bazında ihracatın yüzde 6.4 gerilemesine karşın miktar bazında yüzde 5.4 artış yaşandığına dikkat çekerek, “Haziran ayında AB'ye ihracat dolar bazında yüzde 5.5 gerilerken, kilogram bazında yüzde 8.4 artış yakalandı. Euro bazında AB'ye ihracat ise Haziran ayında yüzde 14.7 artış gösterdi” dedi.



Peru'ya yüzde 162 artış var

Haziran ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve Fransa oldu. Fransa'ya ihracat yüzde 16 gerilerken, Mısır'a ihracat yüzde 18, Peru'ya yüzde 162, Cibuti'ye yüzde 157, Kongo'ya yüzde 148, Sudan'a yüzde 95 artış gösterdi.



İlk 10'da şampiyon Gaziantep

En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında Gaziantep ilk sırada yer aldı. Gaziantep'in ihracatı Haziran ayında yüzde 4,4 artarken, Manisa'nın ihracatı yüzde 3,6 artış gösterdi.



Yunanistan etkisi sınırlı olur


İhracatın yılın ikinci yarısında daha iyi performans göstermesini beklediğini belirten Büyükekşi, Yunanistan'ın avrodan ayrılma ihtimalinin ihracat açısından önemli bir risk taşımadığını belirterek “Yunanistan krizinin, dış ticaretimiz üzerindeki etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz. Ancak Yunanistan krizi yüksek borçluluk oranlarına sahip İtalya, Portekiz, İspanya gibi ülkelere de sıçrarsa, o zaman AB için büyük sıkıntılar yaşanabilir” dedi. Seçimler sonrasında ise herkesin gözü kulağının yeni kurulacak hükümette olduğuna işaret eden Büyükekşi, “Ülkemizi uyum içinde geleceğe taşıyacak, seri bir şekilde istikrarı sağlayacak, 'güçlü ve reformist bir koalisyon hükümetine' ihtiyacımız var. Bu anlamda bizim odak noktamız minimum risk, maksimum reform” dedi.







#Kur yükselişi
#ticaret
#ekonomi
9 yıl önce