|

Kuzey Irak’ta işler açılıyor

İki yıl sonra Türkiye üzerinden ilk gaz ihracını yapması beklenen Kuzey Irak’ta, Rusya’nın krize neden olan tavrı sonrası işlere hız verilmeye başlandı. Türkiye’nin 50 yıllık doğalgaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek rezervlere sahip bölgede, yatırımcılar için Marriot ve Hilton 2'şer otel projesini devreye aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:06 - 29/11/2015 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye ile Rusya arasında esen serin rüzgarlara karşın, petrol ve doğalgazda önemli potansiyeli olan Kuzey Irak Hükümeti'nin 2016 yılında büyük işlerle ilgili ciddi yatırımları başlatacağı öğrenildi. Basra'dan iki yeni petrol boru hattının Kuzey Irak'la bağlantısının projelendirileceği dile getirilen Erbil hükümetinin acil ihtiyaç hissettiği alanlarda hızla proje hazırlıklarına başladığı bildirildi. Türkiye'den 50 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek doğalgazın Kuzey Irak'tan en erken iki yıl içinde ilk Türkiye'ye akması beklenirken, 2020'de 20 milyar metreküp gazın Türk piyasasına gireceği belirtiliyor.



'YENİ LİBYA' OLABİLİR

Erbil'de yoğun konut ihtiyacına işaret edilirken, yapılaşma nedeniyle elektrik enerjisinin yetersiz kaldığı ve kesintilerin hissedilir şekilde arttığı belirtiliyor. Bu kapsamda öncelikle enerji kesintilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik yeni 'elektrifikasyon' projelerinin ihalelerinin hazırlıklarının yapıldığı kaydediliyor. Bu çerçevede elektrik taahhüt sektörünün orada ihalelerden kapsamlı pay alabileceğine dikkat çekiliyor. Yine Erbil'in inşasına yönelik yeni inşaat projelerinin de gerçekleştirileceği kaydedilirken, “Elektrik, inşaat gibi taahhüt sektörleri için yeni bir 'Libya potansiyeli' bulunuyor” tespiti yapılıyor.



DEV OTEL ZİNCİRLERİ GELDİ

Erbil hükümetinin 'Erbil'in inşası' projelerinin gerçekleştirilmesi için yurtdışından yatırımcıları davet ettiğine işaret ediliyor. Bu kapsamda da yurtdışından gelecek yatırımcıların Erbil'de kendi ülkelerindeki hizmetleri alabilmeleri için otel yatırımlarının öncelikli tercih edildiğini belirtiliyor. Yatırımcıların yabancılık çekmemeleri ve kendi ülkelerindeki konaklama hizmetlerinin sunulması amacıyla, kent içi otelcilikte bir patlama olduğu dile getiriliyor. Edinilen bilgiye göre, Marriott, Erbil'de iki otel inşaatına başladı. Yine Hilton'un da iki otel inşaatını başlattığı belirtiliyor.



Ortadoğu yüzünü Erbil'e çevirdi

Söz konusu bölgenin yatırım potansiyelinin yüksek olduğu ve bunun Ortadoğu ülkelerince de fark edildiğine dikkat çekilirken, bölgeye Ortadoğu ülkelerinin ilgisinin de ciddi şekilde arttığı kaydediliyor. Bu kapsamda Kuveyt, Suudi Arabistan ve Katar'ın geçtiğimiz ay hızla Erbil'de konsolosluk açmaya hazırlandıkları belirtiliyor. Bu ülkelerin konsolosluk için yer arayışında oldukları, Katar hükümetinin Erbil'de üç ayrı yerle ilgilendikleri dile getiriliyor.



BÖLGEYE:

-Marriott ve Hilton'dan 2'şer otel.


-Üç Ortadoğu ülkesinden konsolosluk


-Elektrik ihaleleri yolda



İkametgah 1 saatte alınıyor

DEAŞ terör örgütünün bölgedeki eylemleri nedeniyle Erbil hükümetinin güvenlik harcamalarını artırdı. Yaşanılan süreç nedeniyle 7-8 binden fazla çalışanın bölgeden ayrıldığına, bu durumun da bölgeden ticarete ciddi sekte vurduğuna dikkat çekiliyor. Ticareti ve yatırımcıyı artırmak isteyen yönetim, geçmişte Erbil'den ikametgah almak için 3-4 günde sırada beklenirken, bugün nüfuz azlığının da etkisiyle birkaç saatte işlemlerin tamamlandığını belirtiyor.


#kuzey ırak
#doğalgaz
#kaynak
8 yıl önce