|

Kuzey Kıbrıs'ta avro hazırlığı

KKTC, avro’ya geçiş için kolları sıvadı. Anlaşmanın referandumda onaylanmasının ardından Kuzey Kıbrıs’ın 1 yıllık avro’ya geçiş süreci başlayacak.

Yeni Şafak
04:00 - 14/10/2015 среда
Güncelleme: 21:42 - 13/10/2015 вторник
Yeni Şafak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Lirası'ndan çıkarak Avrupa Birliği para birimi avro'ya geçişi için teknik çalışma başlatıldı. Adada varılacak muhtemel bir çözüme hazırlık amacı taşıyan çalışmalar kapsamında, AB uzmanları KKTC'ye gelerek Kıbrıslı Türk yetkililerle mesaiye başlayacak.



KKTC'deki avro'ya geçiş çalışmalarıyla eşzamanlı olarak Avrupa'yla gümrük birliği süreci de yürüyecek. Bu çerçevede KKTC gümrük mevzuatının AB ile uyumlu hale getirilmesi amaçlanıyor. Rumların 2004 yılında tek yanlı Avrupa Birliği üyeliği nedeniyle, Kıbrıs'ta varılacak muhtemel bir çözümde ortak para birimi, gümrük birliği gibi ekonomik konular başta olmak üzere iki taraf arasındaki birçok konuda AB'ye uyum gerekiyor. KKTC'de yapılacak AB'ye uyum çalışmaları çözümden sonra hayata geçecek.



1 YILLIK GEÇİŞ SÜRECİ


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yaptıkları son liderler zirvesinde ekonomik harmonizasyon çalışmalarını yürütmek üzere teknik komite kurulmasını kararlaştırdıklarını belirterek, Avrupa Birliği'nden gelecek uzmanlarla Kıbrıs Türk tarafının avro'ya geçiş hazırlıklarının en kısa sürede tamamlanmasının amaçlandığını ve geçiş sürecinin bir yıl olacağını söyledi.



Türkiye ile istişare olacak


Cumhurbaşkanı Akıncı, avro'ya geçiş, gümrük birliği ve diğer uyum çalışmalarının referandumda “evet” çıkmasından sonraya bırakılabilecek işler olmadığına işaret etti. Akıncı, “Bu bir süreç, Avro'ya geçiş ve gümrük birliği ilk aşamayı oluşturacak, ardından sağlık, çevre ve diğer konularda AB'ye uyum süreci gündeme gelecek. Türk Lirası'ndan avro'ya geçiş konusunun teknik detaylarını Türkiye'yle de istişare edilerek yürütülecek" dedi.


#Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'
#Türk Lirası
#Avrupa Birliği
#avro
9 лет назад