|

Laf yerine icraat ürettik

Enerji Bakanı Berat Albayrak, yeni yatırımlarla vatandaşın cebine yansıyan faturayı daha da düşüreceklerini açıkladı. 2002’de bir hanenin yıllık elektrik tutarının asgari ücret içindeki payının yüzde 20,1 iken 2016 ‘da bu rakamın yüzde 6,3’e düştüğünü belirten Albayrak, “Son 15 yılda laf yerine hizmet ve icraat ürettik” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/05/2017 Saturday
Güncelleme: 08:30 - 27/05/2017 Saturday
Yeni Şafak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji yatırımlarını hayata geçirirken, yerli üretim ile Ar-Ge’yi temel alan ve Türkiye’yi bu alanda bir üs yapacak anlayışla hareket ettiklerini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji yatırımlarını hayata geçirirken, yerli üretim ile Ar-Ge’yi temel alan ve Türkiye’yi bu alanda bir üs yapacak anlayışla hareket ettiklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, gelecek 10 yıl içinde asgari 50 bin megavatlık yatırımla sektörü büyütmeye devam edeceklerini belirterek, “Vatandaşımızın cebine yansıyan faturayı düşürmek için inşallah bu iyileştirmelerin daha da ötesine gideceğiz” dedi. Bakan Albayrak, dün İstanbul’da gerçekleştirilen Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 10. Sektör Toplantısı’nda Türkiye’nin enerji alanında attığı adımlara ve hayata geçirilen projeler sayesinde yaşanan olumlu gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

MALİYET AB’DEN % 60 DAHA UCUZ

Enerji maliyetlerini sadece dağıtım ve perakende alanındaki çalışmalarla değil üretimdeki adımlarla da düşürdüklerini ifade eden Albayrak, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla konutta en ucuz ikinci, sanayi de de en ucuz üçüncü ülke olduğunu söyledi. Bu maliyetlerin, 28 AB ülkesi noktasında bakıldığında yüzde 60 daha ucuz olduğuna işaret eden Albayrak, “2002’de ortalama bir hanenin yıllık elektrik tutarının asgari ücret içindeki payı yüzde 20,1 iken, 2016'da bu rakam yüzde 6,3’e düşmüş durumda. Bu alanda pozitif bir gelişme ortaya koyduğumuzun en somut örneği. Son 15 yılda laf yerine hizmet ve icraat ürettik” diye konuştu.

YERLİ ENERJİDE ÜRETİM REKORU

2016- 2020 yıllarında altyapı iyileştirmesi için özel sektör eliyle 18 milyar lira, kamu eliyle 12 milyar lira olmak üzere 30 milyar liradan fazla yatırım yaptıklarını anlatan Enerji Bakanı Albayrak, son 1 yılda enerji altyapısında büyük değişimler yaşandığına vurgu yaptı. Albayrak, “Doğalgazın elektrik üretimindeki payını yüzde 10 azaltarak, ithal gazın dış ticaret üzerindeki baskısını daha da azaltmak için çok çalışıyoruz. Yerli kaynaklardan elektrik üretiminde yüzde 49 ile rekor yaşandı” şeklinde konuştu.

50 BİN MEGAVATLIK İLAVE YATIRIM

Albayrak, son 10 yılda enerjide 75 milyar dolardan fazla yatırım gerçekleştirildiğini ve elektrik kurulu gücünün 80 bin megavata ulaştığı bilgisini vererek, “Gelecek 10 yıl içinde asgari 50 bin megavatlık yatırımla sektörü büyütmeye devam edeceğiz. Bu dönemde güneş ve rüzgarda ilk olarak 5’er bin megavat, sonrasında 10’ar bin megavat ilave kapasiteyi sisteme kazandırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

RÜZGAR YEKA İÇİN GÖRÜŞME SÜRÜYOR

Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin başarılı bir şekilde tamamlandığını dile getiren Berat Albayrak, 27 Temmuz’da son tekliflerin alınacağı rüzgar YEKA ihalesi için de dünyanın önde gelen şirketleriyle görüşme ve toplantıların devam ettiğini aktardı. Albayrak, Türkiye’nin nükleer enerjide de adımlar attığını belirterek, “2023’e kadar toplamda 10 milyar metreküpün üzerinde bir doğalgaz depolama hedefini de hayata geçirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

MEMNUNİYET %53 ARTTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, toplantıda 2016 Mart- 2017 Mart dönemindeki tüketici memnuniyeti anketine ilişkin sonuçları da açıkladı. Albayrak, anketin 44 ilde 22 bin 606 kişi üzerinden yapıldığını belirtti. Elektrik dağıtım sektöründe hizmetlerden duyulan memnuniyetin yüzde 53 arttığını ifade eden Albayrak, “Önümüzdeki yıl için sektörde müşteri memnuniyet oranında hedef yüzde 80 olmalı, inşallah bunu yakalayacağız. 2017 için yatırım tabanını 4 milyar 24 milyon lira olarak belirledik, ama bu rakamı da 5 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.


KURULU GÜCÜMÜZ
İKİ KATINA ÇIKTI

Toplantının ev sahibi ELDER’in Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen de son 10 yılda özel sektör tarafından elektrik sektörüne 100 milyar doları bulan bir yatırım gerçekleştirildiğini söyledi. Çeçen, “Kurulu gücümüz iki katına çıktı, özel sektörün payını da yüzde 41,5’ten, yüzde 74,5 seviyesine taşıdık” dedi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise konuşmasında tüketicinin yanında olmanın, piyasa oyuncularının ya da dağıtım şirketlerinin karşısında olmak anlamına gelmediğine vurgu yaptı. Yılmaz, “Tüketicinin memnun olmadığı bir piyasa sağlıklı olmaz” ifadelerini kullandı.

#Berat Albayrak
#AB
7 years ago