|

Mazot karaborsa olur

AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Turhan, muhalefetin mazot vaadinin piyasayı karaborsaya sürükleyeceğini söyledi. Turhan, mazotta oluşacak fiyat farklılaşmasının piyasada yolsuzlukları da beraberinde getireceğine dikkat çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 13/10/2015 Salı
Güncelleme: 22:07 - 12/10/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, muhalefetin tarım kesimine mazot fiyatını düşüreceği yönündeki vaadini eleştirirken çok önemli bir konuya dikkat çekti. Muhalefetin, tarım kesimine ısrarla mazot fiyatı üzerinden bir destek vermeye çalıştığına dikkat çeken Turhan, AK Parti'nin ise gübre ve yemde KDV'yi kaldıracağını taahhüt ettiğini dile getirdi.



SUİSTİMAL UYARISI


Çiftçiye destek verme konusunda neden gübre ve mazota odaklandıklarını anlatan Turhan, “Mazot sadece tarımsal üretimde değil, çok farklı alanlarda kullanılabilen bir ürün. Dolayısıyla burada bir fiyat farklılaşması oluşturduğunuz zaman bir karaborsa piyasası oluşturmanız, çiftçiyi adeta yolsuzluğa teşvik edecek, sonuçta da hiçbir üretim ve verimlilik artışına yol açmayacak bir sonuçla karşılaşmanız işten bile değil. Mazotun fiyatını ucuzlatarak verimliliği arttıramazsınız ama gübre kullanmayı teşvik ederseniz, hayvancılığın verimliliğini artıracak işler yaparsanız ki gübre ve yemdeki KDV oranlarının azaltılması böyledir” dedi.



AK PARTİ HİÇBİR ZAMAN POPÜLİZME KAÇMADI


AK Parti'nin kurulduğu günden bu yana hiçbir zaman popülizme girmediğini söyleyen Turhan, kamu kaynağını harcamak suretiyle kendisine ekonomik siyasal üstünlük sağlama cihetine gitmediğini anlattı. AK Parti'nin 1 Kasım'da ya tek başına iktidara geleceği ya da en kötü ihtimalle bir koalisyonun büyük ortağı şeklinde yer alacağı yönünde algının olduğunu savunan Turhan, 2 Kasım'da AK Parti'nin iktidarda olacağından kimsenin kuşkusunun olmadığını ifade etti. Bu nedenle seçim beyannamesinde açıklanan vaatlerinin bir taahhüt olduğunu anlatan Turhan, toplumun refahını artırmayı hedefleyen taahhütlerin ön plana çıktığına dikkat çekti.



Sırada toplumsal refah var


AK Parti'nin 13 yıllık iktidarı sürecinde yüksek kamu borcu ve kamu açıklarının kapatılması, Türkiye'nin yıllardır ihmal edilmiş olan altyapı yatırımlarının tamamlanması için çaba gösterildiğini anlatan Turhan, bundan sonraki dönemde ise artık toplumun en çok ihtiyaç duyan kesimlerinin refahının artırılmasına odaklanılacağını dile getirdi. Turhan, “Yani kısacası devletin tamiratı bitti, şimdi sıra toplumun refahını artırmakta” dedi.



Maastrich kriterlerini bozmayız


İbrahim Turhan, AK Parti'nin taahhütlerinin, bütçe harcamaları içinde makul oranda olduğunu, hayata geçirilecek projelerin büyük bölümünün ekonomiye katkı sağlayacak şekilde geri döneceğini söyledi. Turhan, şöyle dedi: “Ekonomik taahhütlerimizin tamamının maliyeti yaklaşık 20 milyar lira. Bu, 550 milyar liralık bütçe harcamaları içerisinde makul kabul edilebilecek bir orandır. Toplamda da milli gelirin % 1'i kadar kamu maliyesi üzerine bir yük getirecektir ki bu Türkiye'nin % 1'lere düşmüş kamu açıkları düşünüldüğünde tolere edilebilecek ve bizi Maastricht kriterlerinin altında tutacak bir orandır.”



#İbrahim Turhan
#mazot fiyatları
#ak parti
9 yıl önce