|

MB'den piyasalara 3,5 milyar dolarlık destek

Piyasalara farklı düzenlemelerle parasal destek sağlayan Merkez Bankası, doların yükselişini frenlemek için zorunlu karşılıklarda katsayı oranını düşürerek bankalarda rahatlama sağladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/11/2016 вторник
Güncelleme: 01:44 - 1/11/2016 вторник
Yeni Şafak

Katsayılarla ilgili düzenlemenin sinyali Merkez tarafından geçen hafta kısa vadeli faizleri sabit tutmasının ardından yayımlanan Para Piyasası Kurulu özetlerinde verilmişti. Merkez, finansal koşullarda olası bir likidite ihtiyacı durumunda, bankanın zorunlu karşılıklar ve diğer likidite araçlarını destekleyici yönde kullanabileceğini ifade etmişti.



2,9 MİLYAR DOLAR SERBEST KALDI


Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılıklarda rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimlerinde katsayıları 0,2 puan azalttı. Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 620 milyon ABD Doları ilave likidite sağlanmış olacak. Ayrıca, bankaların yabancı para likidite yönetimine esneklik kazandırmak üzere, yabancı para yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların ortalama olarak tesis edilebilecek kısmının üst sınırı 3 puandan 4 puana yükseltildi. Söz konusu bu değişiklik ile de yaklaşık 2,9 milyar Piyasalara farklı düzenlemelerle parasal destek sağlayan Merkez Bankası, doların yükselişini frenlemek için zorunlu karşılıklarda katsayı oranını düşürerek bankalarda rahatlama sağladı.


BANKA HİSSELERİNE ALIM GELDİ

Piyasalarda oluşan ek likidite borsada özellikle bankacılık hisselerine talebi artırdı. Endeks haftanın ilk işlem gününe 78 bin 358 puandan başladı. Merkezle moral bulan piyasada özellikle bankacılık hisselerine alımlar arttı. Endeks alımlarla bir ara 78 bin 820 puana kadar çıktı. Cuma günü 134 bin 729 puandan haftayı tamamlayan banka endeksi sabah saatlerinde gelen hızlı alımlarla 136 bin 39 puana kadar çıktı. Gün sonunda ise Bist 100 endeksi yüzde 0.26 artışla günü 78 bin 536 puandan tamamladı.



DÖVİZ CEPHESİNDE ZİKZAKLAR ARTTI


Zorunlu karşılıkların azalması piyasalara da moral oldu. Sabahın ilk saatlerinde dolar ve euro düşerken borsada özellikle bankacılık sektör hissselerinde başlayan alımlarla yukarı yönlü hareket hızlandı. Dolar güne 3 lira 11 kuruştan başladı. Saatler 15.40'ı gösterdiğinde doların 3,1037'ye kadar gerilediği dikkat çekti. Benzer eğilim euroda da yaşandı. Saat 08.00'da güne 3, 4090 seviyesinden başlayan euro, saat 15.40'ta 3,3983'e kadar düştü. Gün sonunda dolar yüzde 0,05 düşüşle 3,1038'e euro yüzde 0,42 düşüşle 3,3959'a geriledi.



Bankalara manevra alanı oluşturdu




Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, TCMB'nin bu kararının bankalara manevra alanı yarattığını söyledi. Çeken, “Bu döviz tarafına bir müdahale olarak da yorumlanabilir. Zorunlu karşılıklarla ilgili bir önceki dönem TL tarafının faiz oranları indirilmiş ve bankaların maliyetleri üzerinde olumlu bir adım atılmıştı. Şimdi ise döviz miktarını artırıp TL tarafına esneklik kazandırılıyor. Bu hafta kritik FED toplantısı ve küresel piyasalar açısından hareketlilik yaratacak önemli verileri takip ediyor olacağız. Piyasalar açısından bu karar sınırlı bir etki yaratsa da, ek döviz imkanı yaratılmış olması buna benzer adımların gelebileceği anlamını taşıyabilir" dedi.





#Dolar
#Piyasa
#Merkez Bankası
#Adnan Çekçen
7 лет назад