|

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bandını sabit bıraktı, faiz koridorunda değişikliğe gitmedi.

Yeni Şafak
14:00 - 26/04/2017 Wednesday
Güncelleme: 14:32 - 26/04/2017 Wednesday
Yeni Şafak
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)

Merkez Bankası politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bandını sabit bıraktı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar/TL 3,59'dan 3,57'nin altına kadar geriledi.

Faiz kararı 'sabit'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8'de, gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25'te ve gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 9,25'te sabit tutarken, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını yüzde 11,75'ten yüzde 12,25'e yükseltti.


"İktisadi faaliyetlerde kademeli bir toparlanma var"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, "Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kademeli bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. İç talepte kısmi bir iyileşme gözlenirken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

"Enflasyonu sınırlama için parasal sıkıştırma güçlendirilecek"

Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olmuştur. Yakın dönemde risk iştahında gözlenen artış maliyet kaynaklı baskıları bir miktar sınırlasa da enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

"Fiyat istikrarı için tüm araçlar kullanılacak"

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

#TCMB
#PPK
#Dolar
#TL
7 years ago