|

Merkez'den faiz kararı

Piyasaların nefesini tutarak beklediği kritik açıklama geldi. Murat Çetinkaya başkanlığında ikinci kez toplanan Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faizlerde indirime gitti.

Yeni Şafak
14:00 - 24/05/2016 Salı
Güncelleme: 14:27 - 24/05/2016 Salı
Yeni Şafak

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar verdi. Merkez Bankası'ndan şöyle bir açıklama geldi:



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz koridorunun üst bandını indirdi. Buna göre Marjinal fonlama oranı yüzde 10'dan yüzde 9,50'ye indirilirken Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.



Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutuldu.



Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 11,50'den yüzde 11'e indirildi.



Duyuruda sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtildi.




Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği belirtilerek "iç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir." ifadelerine yer verildi.



"Küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşandı"


Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşandığı belirtilerek, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makro ihtiyati politika çerçevesinin ve Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığı vurgulanarak "Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir" dendi.



"Enflasyonda belirgin düşüş gözlenmekte"


Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlendiğini, bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olmasının likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirdiği bildirildi.



Kurul "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir." ifadelerine yer verdi.



Banka, Nisan ayı toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını % 7,5 düzeyinde sabit tutmuş, marjinal fonlama oranını ise % 10,50'den % 10'a çekmişti.


#Merkez Bankası
#Faiz
#Repo ihale faiz oranı
#Murat Çetinkaya
8 yıl önce