|

Milli sisteme dünya talip

Türk Telekom iştiraki Argela’nın yazılım tanımlı ağ teknolojisi telekom devlerinin radarına girdi. Dünyada ilk olan yazılımla, kamu veya özel kuruluşlar tek baz istasyonundan özel iletişim dilimi alabilecek. Afetler ve ülke güvenliğinde kesintisiz iletişim sağlayacak milli sisteme, ABD ve İspanya'dan üç operatör talip.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/10/2017 Cuma
Güncelleme: 00:37 - 6/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Türk Telekom iştiraki Argela’nın yazılım tanımlı ağ teknolojisi telekom devlerinin radarına girdi.
​Türk Telekom iştiraki Argela’nın yazılım tanımlı ağ teknolojisi telekom devlerinin radarına girdi.

Türk Telekom’un teknoloji iştiraki Argela’nın SDN (yazılım tanımlı ağ) denilen yeni nesil ağ teknolojisindeki açık kaynaklı yazılımları dünya devlerinin radarına girdi. RAN Slicing olarak tanımlanan sistem, sektörde oyunu değiştirici bir etki oluşturması bekleniyor. Tüm dünyada bu teknolojiyi ilk geliştiren ve uygulamaya en yakın noktaya getiren firma Argela olurken, Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan, sözkonusu iştiraklerinin başarısını gazetecilere değerlendirdi. Doğan, “Test aşamasındaki bu teknolojiyi, ikisi ABD biri de İspanyol operatör şirketi satın almak için İstanbul, Ankara ve Madrid’de sistemi denemeye başladı. Bakanlık da bize bu konuda son derece yardımcı oldu, deneme sürecinde her türlü desteği verdi” açıklamalarında bulundu.

TÜRK TELEKOM ABD’DEKİ YÖNETİME DAHİL OLDU

Bu başarı sonrası Türk Telekom, kâr amacı gütmeyen, dünyada 5G ve yeni teknolojilere katkı sağlamayı ve bunların standartlarını belirlemeyi hedefleyen açık kod tabanlı platformlardan ABD merkezli ONF’nin (Open Networking Foundation) de yönetimine girdi. Google, AT&T, Deutsche Telekom, Verizon, Samsung gibi dünya devleri yanında artık Türk Telekom da, bu açık platformun yönetim kurulunda yer alacak, projelere yön verecek ve başta Türkiye olmaz üzere haberleşme ekosisteminin yapısını değiştirmeye katkı sunacak.

SİLİKON VADİSİ'NDE BÜYÜYOR

Türk Telekom’un iştiraki Argela’nın başta SDN konusunda olmak üzere 28 patent başvurusu bulunduğunu belirten Doğan, şöyle devam etti: “Argela’nın ABD’deki yapılanması Netsia, 2010 yılından bu yana ONF’de ‘innovator’ statüsü ile yer alıyor. Türkiye’nin savunma sanayiine yönelik önemli projelerinden Milat’ın önemli bir kısmı Argela’nın ONF’deki çalışmalarıyla gerçekleştirildi. Yakında Silikon Vadisinde Türk Telekom olarak Netsia şirketine komşu olarak yeni bir ofis de açacağız.”

İLETİŞİMİ ARTTIRARAK CARİ AÇIĞI DÜŞÜRECEK

Geliştirdikleri bu çözümün Türkiye’nin cari açığının azaltılmasından, sokaktaki vatandaşın iletişim kalitesinin artmasına kadar çok çeşitli alanlarda büyük faydaları da olacağını söyleyen Doğan, “Türkiye’de en büyük altyapı yatırımını yapan Türk Telekom; maliyetlerini düşürme, hizmet kalitesini artırma, milli teknolojileri daha fazla kullanmak amacıyla bu son teknolojileri takip ediyor. Bunun sonucunda Türk Telekom, sektördeki tüm iş yapış biçimini değiştirecek yepyeni bir trendi en başından yakaladı. Şu anda SDN & NFV tabanlı ağ çalışmaları ile Türkiye’nin iletişim altyapısını da 5G teknolojisine hazırlıyoruz” diye konuştu.


AFETLERDE KESİNTİSİZ İRTİBAT

Argela’nın portföyünde programlanabilir radyo erişim ağları, yazılım tanımlı ağlar, 4,5G makro baz istasyonları ve sabit-mobil yakınsaması gibi çözümler yer alıyor. Argela’nın RAN Slicing olarak tanımlanan yeni sistem ise özetle şöyle işliyor:

RAN Slicing sistemi ile tek baz istasyonundan eğer istenirse kamuya özel bir iletişim dilimi verilebilir. Kamu buradan afet gibi acil durumlar ya da ülke güvenliğinde kilit kurumların biribiri ile iletişimi için kesintisiz ve yüksek kalitede hizmet alabilir. Bu süreçte vatandaşın haberleşmesi de kısıtlanmaz. RAN Slicing sistemini isterse bir belediye, hatta bir holding, küçük bir şirket bile alabilecek. Hatta operatörler de isterse tek baz istasyonundan tüm hizmetlerini verebilecek.

#ARGELA
#Cengiz Doğan
7 yıl önce