|

Milli yazılımla zirai ilaç tespiti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bitki korumada zirai ilaç kullanımını azaltma konusundaki hassasiyetine bir destek de yerli firma Vistratek’ten geldi. Firma geliştirdiği yerli yazılım ile üretimden çiftçiye kadar gıda ürünlerinde kullanılan ilaç kalıntılarının Bakanlığın denetiminde olmasını sağlayacak. Yazılım tarım ürünlerinde ne kadar zirai ilaç kullanılabileceğini belirleyerek ilaç kalıntısının minimum seviyeye düşmesini sağlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/07/2018 Pazar
Güncelleme: 00:26 - 1/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
Zirai ilaç kullanımını azaltma konusundaki hassasiyetine bir destek de yerli firma Vistratek’ten geldi.
Zirai ilaç kullanımını azaltma konusundaki hassasiyetine bir destek de yerli firma Vistratek’ten geldi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda güvenliği için hayata geçirdiği Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi (BKÜTS) altyapısına yerli firmalardan da destek geldi. MKV Danışmanlık ve Duba Elektronik ile stratejik işbirliği yapan Vistratek firmasının ODTÜ Teknokent’te Türk mühendislerle geliştirdiği BİTKOSİS isimli yazılım ve otomasyon sistemi vatandaşların tükettiği gıda ürünlerindeki ilaç kalıntısı (pestisit) miktarını minimum düzeye düşürmeyi sağlayacak.

GİZLİ ZİRAİ İLAÇ KULLANILAMAYACAK

Yazılım sayesinde bakanlığın zirai ilaçların üretimden çiftçinin kullanımına kadar geçen bütün süreçleri takip ettiğini dile getiren Vistratek Genel Müdürü Fatih Ömrüuzun, zirai ilaçlara üretim aşamasında karekodlu kimlik bilgisi verdiklerini anlattı. Karekodun bakanlık sistemine entegrasyonu sayesinde zirai ilaç satan bayilerin de çiftçiye verdikleri ilaçların tüm adımlarının Bakanlık tarafından izlenebildiğini söyleyen Ömrüuzun, “Buna ek olarak sistem karekod yardımıyla üretici, toptancı ve bayilerin stok yönetimlerini de kolaylaştırıyor. Ürünlerin illegal kullanımının önüne geçiyor” dedi.


ÇİFTÇİNİN İHTİYACI DA BELİRLENİYOR

Zirai ilaçlardaki karekod yazılım sayesinde üreticilerin, toptancıların ve bayilerin aldıkları ya da kullandıkları ilaçların miktarlarını gerçek zamanlı olarak Bakanlığın sistemine gönderebildiklerini ifade eden Ömrüuzun, “Böylece zirai ilaçlar üretildiği andan itibaren Bakanlık kontrolü ve denetimine tabii olacak. Yazılım ile zirai ilaçların bayilerden çiftçilere satılması da tablet bilgisayarlar aracılığıyla Bakanlık tarafından anlık izlenecek. Gerçek zamanlı sorgulamalar ile çiftçiler ihtiyacı olandan fazla zirai ilaç ürününü satın alamayacak” diye konuştu.

İLACIN KULLANIM ORANI BELLİ OLACAK

Bu durumu bir örnekle anlatan Ömrüuzun, 10 dönümlük bir tarlada ne kadar zirai ilaç kullanımı gerekiyorsa yazılım sistemi o miktardan fazla alım yapılamayacağını belirleyerek, gıda ürünlerdeki zirai ilaç kalıntısının bakanlığın kontrolü ile azaltılmasının sağlanacağını söyledi.

MERSİN’DE PİLOT UYGULAMA BAŞLADI

Mersin’de özel bir zirai ilaç üretim firmasının da Vistratek’in geliştirdiği yazılım sistemini kullanmaya başladığını anlatan ve bakanlığın Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi’ne entegre olduğunu dile getiren Ömrüuzun, zirai ilaç üretim tesisinin Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından pilot üretici seçildiğini kaydetti. Tesisin bakanlık yetkililerince izlemeye alındığını anlatan Ömrüuzun, “Tesiste farklı ambalaj türlerine sahip zirai ilaçların üretimi Bakanlık sistemine gerçek zamanlı entegre olarak yerinde incelendi. Bakanlığı buradaki çalışmaları videolara kayıt ederek diğer İl Müdürlüklerini bilgilendirmeyi amaçlıyor” diye konuştu.

  • YURT DIŞINDAN GELEN İLAÇ SİSTEME GİRİYOR
  • Yurt dışından ithal edilen zirai ilaçlarda karekod şartı olduğunu belirten Ömrüuzun, yurt dışında üreten ve ülke- mize ihraç eden tesislere de söz konusu yazılım sisteminin kurulumlarını yaptıklarını söyledi.

#Milli yazılım
#Zirai ilaç
6 yıl önce