|

Milyonların gözü bu haberde

Asgari ücret karşılığı çalışan milyonlarca kişi, yıl sonu yaklaştıkça 2018 asgari ücret zammını merak ediyor. Halen bekar bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanan asgari ücret yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. Peki 2018 asgari ücret zammı ne kadar olacak? 2018’de asgari ücret kaç TL'ye çıkacak? Görüşmeleri başlayan asgari ücrete ilişkin tüm detaylar haberimizde...

Yeni Şafak
11:42 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:53 - 13/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
2018  asgari ücret zammı yıl sonunda belli olacak.
2018 asgari ücret zammı yıl sonunda belli olacak.

Ay sonu yaklaştıkça 2018’de geçerli olacak asgari ücret rakamları daha çok merak edilir hale geldi. Enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra 2018 emekli maaş zamları ve asgari ücret net tutar rakamları yavaş yavaş belli olmaya başladı.

Aralık ayı sonunda netleşecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Bakan Sarıeroğlu, asgari ücret görüşmeleri ve işçi kesiminden gelen taleplere yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Sarıeroğlu "En doğru sonuç için garantör olacağız. İşçi ve işverenlerden fedakarlık veriyoruz. İnşallah bu yılki toplantımızda ülkemiz için ortak bir sonuçta karar kılacağımızı umuyorum. Tespit edilecek ücretin toplumumuzun tüm kesimlerine hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah Aralık ayının sonunda tüm kesimleri memnun edecek rakamı açıklarız" dedi.

Cuma günü toplantı var

  • İşçi sendikası, işveren sendikası ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 15 Aralık'ta ikinci toplantıyı yapacak.
  • Pazarlıklar aralık sonuna kadar sürecek ve yıl sonunda yeni asgari ücret belirlenecek.

1404 liranın altına düşmeyecek

Asgari maaş ve vergi dilimine girmesi konusunda daha önce yapılan çalışmalardan bahseden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, asgari ücretin ülkemiz açısından da hassas bir konu olduğunu bildirdiği açıklamasında, “Başbakanımızın asgari ücret tespit edildiği zaman yılbaşında zaten bir açıklaması vardı. ‘Asgari ücretli kardeşlerimiz ocak ayında ne alıyorsa aralık ayında da bu ücreti net olarak almaya devam edecekler’ diye. Bugüne kadar AK Parti olarak bütün verdiğimiz sözlerin arkasında durduk. Asgari ücret konusu da ülkemiz açısından hassas bir konu” dedi.

  • Maliye Bakanı Naci Ağbal ise asgari ücretin yeni yılda 1404 liranın altına düşmeyeceğini söyledi. 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin aylık hesaplanan rakamlara göre net ücret arasındaki farklar asgari geçim indirimi (AGİ) ile kapatılacak.

Maliye Bakanlığının Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Eylül 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Tebliğ ile çalışanların ücretlerinin yılın son dört ayında bin 404,06 liranın altına düşmesinin asgari geçim indirimi yoluyla telafisine yönelik düzenlemeye açıklık getirildi.

Asgari ücretlilerin bu yılın eylül, ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin aylık hesaplanan net ücretiyle ocak ayında aldıkları ücret arasındaki fark, çalışanın asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek. Böylece, yılın son dört ayına ilişkin net ücretleri bin 404,06 liranın altına düşenlerin ödemeleri, ilave asgari geçim indirimiyle bin 404,06 liraya tamamlanacak.

Gelir vergisi tarifesi nedeniyle ücretlerinde düşüş olsa dahi net ücretleri bin 404,06 liranın altına düşmeyenler uygulamadan yararlanamayacak.

AGİ nedir?

Asgari Geçim İndirimi medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür.

AGİ ne kadar olacak?

2018 yılı itibariyle her maaş ve ek ödemeye gelecek olan zam, asgari ücrete de gelecek. Asgari geçim indirimi asgari maaşın brütü üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, ödenecek tutar işçinin evli bekar ve kaç çocuklu olduğuna göre değişiyor. 1 Ocak'ta asgari ücretteki artışla, maaşlara eklenen asgari geçim indirimi (AGİ) de yükselecek.

  • 2017 ASGARİ ÜCRET TABLOSU
  • Brüt asgari ücret 1.777 TL
  • Gün 30
  • Günlük brüt ücret 59.24 T
  • Aylık brüt ücret 1.777 TL
  • İşçi SGK payı ( % 14 ) 248.78 TL
  • İşçi işsizlik sigortası ( % 1 ) 17,77 TL
  • Gelir vergisi matrahı 1.510,45 TL
  • Gelir vergisi tutarı ( % 15 ) 226,57 TL
  • Damga vergisi ( %07,59 ) 13,48 TL
  • İşçi kesintiler toplamı 506,60 TL
  • Net ele geçen ( AGİ’siz ) 1,270,73 TL
  • AGİ (Bekâr ve Çocuksuz) 133,27 TL
  • NET ELE GEÇEN ( AGİ DAHİL ) 1.404,00 TL








#Asgari ücret
#Asgari Ücret Tespit Komisyonu
#Jülide Sarıeroğlu
#Zam
6 yıl önce