|

‘Muhacirkent’i kurmaya hazırız

Fırat Kalkanı operasyonuyla korumaya alınan güvenli bölgeye üç şehirin kurulacağı alanın genişliği İstanbul kadar. Müteahhitler, böyle bir projenin 18-24 ayda hazırlanabileceğini söyledi. İMKON Başkanı Tellioğlu, "Göreve hazırız" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/08/2016 Cuma
Güncelleme: 23:11 - 25/08/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye'nin güney sınırında yaşanan hareketliliğin önemli bir amaçlarından biri de, milyonlarca muhacirin yaşayabileceği yerleşim alanlarının kurulması. Mart 2011'de Suriye'de başlayan çatışmalardan kaçan milyonlarca mülteci, Türkiye'nin uyguladığı 'açık kapı' politikası sayesinde bize sağındı. 5,5 yıldır barındırdığımız Suriyeliler için Gaziantep ve Kilis'in güneyinde önce geçici ardından da kalıcı yerleşim alanları karulacak.



İSTANBUL KADAR BÜYÜK BİR BÖLGE


Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgede üç şehir için düşünülen alan Fırat Nehri'nin batısında kalıyor. Gaziantep Karkamış ile Kilis'in Öncüpınar ilçesinin güneyine denk gelen güvenli bölge alanının uzunluğu 104, derinliği ise 40 kilometre. İstanbul'un il sınırları kadar bir alana denk gelen bölgenin doğusu Azez, Cerablus ve Mumbiç sınırına uzanıyor. Batısında ise Savran, Dabık, Mare Dağı ve Keklice'nin yer aldığı bölgede 12 Türkmen, 19 Arap ve 6 da Kürt köyü bulunuyor. Fırat Kalkanı operasyonuyla teröristlerden temizlenerek güvenli hale getirilmesi amaçlanan bölgede bahsedilen üç şehir kurulursa Türkiye'deki Suriyelilerin önemli bir kısmının ülkelerine göre denmesinin önü açılmış olacak. Türkiye'de sayıları 3 milyonu bulan Suriyelilerden en az yarısının bu bölgeye kurulacak 'Muhacirkent'lere yerleştirilebileceği ifade ediliyor.







ÖNCELİK DIŞARIDAKİLERE


Buralara yerleştirmede öncelik Türkiye'nin 81 iline dağılmış yaklaşık 2,5 milyon kişide olacak. Güney sınırımızda muhacirler için yerleşim bölgeleri açılması; Suriyeli mültecilere kapısını kapatan ancak Türkiye'nin 'kapıları açarız' çıkışıyla büyük tedirginlik yaşayan Avrupa'yı da yaşadığı utançtan kurtarabilir.



18 ayda hazırlarız


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, Suriye'liler için kurulması planlanan kentlerin 18 ayda hazır hale getirilebileceğini söyledi. Tellioğlu, "Türkiye'nin inşaat sektörü çok güçlü. Biz o bölgede 3-4 tane 100 bin kişilik şehri hızlıca inşaa edebiliriz. Yaklaşık 18 ay ile 24 ay arasında da bu şehirler bitmiş olur. Bu bir İstiklal mücadelesi. Her göreve hazırız" dedi.



254 bin kişi kampta


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın idaresinde 10 ilde kurulan 26 barınma merkezlerinde 22 Ağustos 2016 itibariyle 253 bin 971 Suriyeli bulunuyor. Suriyelilerin barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme gibi tüm ihtiyaçları AFAD'ın koordinasyonunda yürütülen ortak çalışmalarla karşılanıyor.


#Fırat Kalkanı operasyonu
#İMKON
#Muhacirkent
8 yıl önce