|

Muhafazakâr konsepte dönüş hızlandı

Geçtiğimiz yıl zor bir sezon geçiren turizmci, sayılarının azlığı nedeniyle doluluk oranları daha yüksek olan muhafazakar konsepte yöneliyor. Özellikle Antalya'da normal konseptten vazgeçen otel sayısında hızlı artış var. Yatak kapasitesi çok düşük olan muhafazakar konseptte hem kaliteden hem de fiyatların yüksekliğinden şikayet ediliyor.​

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2017 Pazar
Güncelleme: 02:32 - 26/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye’ye gelip muhafazakar konsepti tercih eden turistlerin ortalama harcama tutarı 4 bin dolar civarında. Yerli müşterinin de yıllık tatil harcaması bu rakamlara yakın bir seviyede.
Türkiye’ye gelip muhafazakar konsepti tercih eden turistlerin ortalama harcama tutarı 4 bin dolar civarında. Yerli müşterinin de yıllık tatil harcaması bu rakamlara yakın bir seviyede.

2016'da zor bir yıl geçiren turizmci bu yıl iç pazara odaklanarak rotayı muhafazakar turizm konseptine çevirdi. Özellikle Antalya'daki otellerden konseptlerini peşi sıra bu alana çevirmeye başlaması dikkat çekiyor. Son aylarda normal otelden muhafazakar konsepte dönüş yapan oteller arasında Selge Beach Resort, Tekbir Alanya Resort, Atlas Beach Hotel, Azra Resort Hotel, Club Hotel Karaburun da var.



EN POPÜLER TREND


Antalya'da konsept değişikliğine giden otellerden biri de Selge Beach Resort. Şuanda gözüken en popüler turizm sektörünün helal turizm olduğunu kaydeden Selge Beach Resort Genel Müdürü Halil Kafdal, şu sıralarda yeni yeni tesisler açılmaya başlandığını kaydederek; “2015 yılında bizde normal konseptten bu alana döndük. Bu yıl için geceleme 150 bin turist hedefliyoruz” dedi.



  • Pasta büyüdükçe cazibesi artıyor
  • Bu konsept değişikliğinde turizmin geleceği konusundaki rapor ve öngörüler de etkili olduğu konuşuluyor. Çünkü önümüzdeki 4 yıl içerisinde 'helal turizm'in küresel büyüklüğünün 200 milyar doları aşması bekleniyor. 2020'de bütün dünyada seyahat etmesi beklenen Müslüman turist sayısı ise 168 milyon kişi olarak tahmin ediliyor. 2050 yılında Müslüman turistlerin tatil için yapacağı harcamanın da 280 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor.

İŞİ KÖTÜ GİDEN BU KONSEPTE YÖNELDİ


Alanda çok ciddi ve büyük yatırımların olduğunu anlatan Elvin Delüxe Genel Müdürü Hasan Ersel ise “Bizim yurt dışı turizmi dediğimiz diğer alkollü konseptteki turizm Türkiye için çok önemli bir gelir kaynağı. Çok ciddi ve büyük yatırımlar var. İşleri kötü giden herkes 'Hadi bizde bu işi yapalım' diye dönen bir sürü oteller oldu” dedi.



SOYGUNA DÖNÜŞMESİN


Bu durumdan dolayı çok endişeli olduğunu belirten Hasan Ersel, “Madem bu iş bu kadar çok kolaydı neden bu seneyi seçtiniz? Bu adamlar beklenen hizmeti veremeyecekler. Bu tür firmalar para avcılığı yapıyorlar” açıklamasında bulundu. Bu hizmeti veren insanların, bu hizmeti alan insanların ruhlarını bilmediğine dikkati çeken Ersel, “Ben müşterinin bilinçlendiği kanaatindeyim. Bu tesisleri tercih edecek olan misafirler kesinlikle bildiği yerlere gidecekler” ifadelerini kullandı.






  • Hizmet kalitesi yükseltilmeli
  • Sadece kadınlar havuzu yapmak ve alkolsüz içecek sunmamakla bu konsepte dönüşün yeterli olmadığına dikkati çeken İspa Tur Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Karaduman, “İşin başında kesinlikle muhafazakar insanların hassasiyetini anlayacak yöneticilerin olması lazım” diye konuştu. Bu alanda turizmin önünün çok açık olduğuna vurgu yapan Karaduman, şu eleştirilerde bulundu: “Bu alanda sezon çok dar. 5 ayın 1 ayını Ramazan alıyor. Bu nedenle insanlar şöyle yapıyor; 100 lira kazanıyorsan bu 100 lirayı bu 4-5 ayda kazanmak istiyor. Geceleme yatırım maliyeti de yükseliyor.”

  • FİYATLAR ÇOK YÜKSEK
  • Bundan ötürü diğer otellere göre yüksek fiyatların ortaya çıktığını ifade eden Karaduman; “Tabi ki bunların sayısı fazlalaşsın, rekabet olsun. İnsanımızda günlük 100-150 avro yerine 100-150 liraya tatile gitsin istiyoruz” dedi. Karaduman, helal turizm için Türkiye'ye, AB, İngiltere, Güney Afrika ve Arap ülkelerinden yoğun talebin olduğunu sözlerine ekledi.
#Antalya
#Turizm
7 yıl önce