|

MÜSİAD’ın TOSİ modeli yeni başkanla devrede

Yeni genel başkanını belirleyen MÜSİAD, yol haritasını da çizdi. Dernek, odağına orta ölçekli sanayi siteleri projesini aldı. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, TOSİ ismini verdikleri proje üzerinde 3 yıldır çalıştıklarını söyledi. Projede, 200 tane büyüyebilen sanayi sitesi bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:48 - 7/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​MÜSİAD’ın TOSİ modeli yeni başkanla devrede
​MÜSİAD’ın TOSİ modeli yeni başkanla devrede

Sanayinin büyümesi ve katma değerli ürün geliştirmesi için çalışmalarını hızlandıran Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) hem yeni başkanını seçti hem de yeni başkanla yol haritasını çizdi. MÜSİAD’ın yeni Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, gündemlerine orta ölçekli sanayi sitelerini aldıklarını söyledi. Küçük ölçekli sanayiciler için ve büyük ölçekli sanayiciler için organize sanayi bölgeleri olduğunu belirten Kaan, “Ancak orta ölçekli sanayi siteleri yok. MÜSİAD, yurt içi ve yurt dışında 11 bin üyeye sahip. 50 bini aşkın işletmeyi temsil ediyor ve son dönemdeki istihdam artışı ile birlikte 2 milyona yakın istihdam sağladı. Biz yurt içinde 86 noktada, yurt dışında 68 ülkede, 181 noktada hizmet veren küresel sivil toplum örgütüyüz. İçimizde çok sayıda orta ölçekli sanayici var. Biz 3 yıldır bu konu ile ilgili çalışma yapıyoruz. Her şeyimiz hazır, içinde 200 tane, 500 ila 2 bin metrekare arasında, büyüyebilen bir sanayi sitesi modeli bu. İçinde aynı zamanda meslek lisesi de bulunuyor. İsmini de Toplu Sanayi İdaresi (TOSİ) diye ifade ediyoruz” dedi.


Yanında TOKİ modeli
konutlar olacak

Sanayi sitesinin yanına, oradaki çalışanların da yaşayabileceği TOKİ konutları tarzında bir konut sistemi de planlanıyor. Projede çalışanlara pozitif ayrımcılık yapıldığı dikkat çekiyor. Bayan işçiler için kreş, öğle tatillerinde ise spor yapılabilecek alanlar planlarda bulunuyor. Abdurrahman Kaan bunun TOKİ üzerinden yapılmasını öngördüklerini belirtti.

Her ile bir TOSİ

Kaan, 81 ilde en az bir TOSİ’nin kurulmasını düşündüklerini de söyledi. Bazı illerde 2-3 tane açılabileceğine dikkat çeken Kaan, “Özellikle limanlara yakın bölgelerde daha fazla yapılması önerimiz var. Bunlar görüşme aşamasında olan konular. İlk önce bunun kanuni altyapısının çıkması lazım. Şu an bununla ilgili de çalışma yürütüyoruz. Küçük sanayiciler, arsaya ve binaya yatıracağı yatırımlardan dolayı yeni bir yere geçme sıkıntısı içinde. Yaklaşık 500 metrekare olan bir dükkanın şu anki maliyeti 330 bin lira. Bir küçük esnaf, 500 metrekareye çıktığında devlet desteği ile 10 yıl içinde bunu ödeme imkanına kavuşursa makine yatırımı da yapabilir, istihdama da katkı sağlayabilir. Ana sermayesiyle iş yapmış olur. Bu şekilde hem bankacılık sisteminden faizle kredi maliyetlerini yüklenmez hem öz sermayesiyle iş hayatına atılmış olur. Bu şekilde kar odaklı çalışma sistemine geçer” şeklinde konuştu.

Zenginler kulübüne girebiliriz

Bu yılki büyümenin yüzde 3,5'in altına düşmeyeceğni öngören Kaan, zenginleşmenin de imkansız olmadığını söyledi. Kaan, Türkiye’de çalışma çağındaki 60 milyonluk nüfusu imalat sanayisine yönlendirebilecek adımlar atılması halinde Türkiye’nin zenginleşebileceğini ve 12 bin 500 doların üzerindeki zenginler kulübü gelir grubuna rahatlıkla ulaşabileceğini düşündüğünü aktardı.


İçimizdeki FETÖ’ler
azdı temizlendi

MÜSİAD’ın öncelikle üye olacak kişinin ilk planda cirosuna değil itibarına baktığına da dikkat çekildi. Abdurrahman Kaan, üyelik sürecinin minimum bir aylık incelemeden sonra gerçekleştiğini belirterek, “Devamı itibarıyla üyelik kriterlerimizin içinde 2 kişiden referansını ve en az 2 yıl üye olma şartını isteriz. Prensip olarak MÜSİAD’ın değerlerine haiz, ilkelerini savunan kriterlerimizi çok önemsiyoruz. İçimizde FETÖ’den çıkardığımız üyeleri binde 5 olarak söyleyebilirim. Çok cüzidir" dedi.


#MÜSİAD
#TOKİ
7 yıl önce