|

Müteahhitler bankalardan düşük faizli kredi istedi

Faizler düşürüldükçe konuta olan talep artıyor. Bunun en çarpıcı örneği Eylül-Aralık 2016'da yaşandı. Bankalara seslenen müteahhitler, “Faizleri daha da düşürün hem siz hem biz hem de vatandaş kazansın” çağrısı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 23:44 - 6/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Bu yılı gayrimenkul yılı olarak ilan eden konut geliştiricileri bankalardan da konut kredilerinde düşük faiz istedi. Kazan kazan modeline dayalı bir döngünün içinde olduklarını hatırlatan müteahhitler, bankaların faizleri her aşağıya çektiğinde konuta olan talebin arttığına dikkat çekerek, bu yıl hedeflere ulaşmak için bankaların da faizleri indirmesinin şart olduğunu söylediler. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, uluslararası piyasalarda güvenli liman olarak belirtilen Türkiye'nin, yeni yılda toparlanma sürecini hızlandıracağını aktardı. Bu süreçte vatandaşın konut alma isteğinin artacağına vurgulayan Çulhalık, “Ancak bunun için bankaların da konut kredi faizlerini makul seviyelere çekmesi lazım. Faizler düşerse hem bankalar, hem biz konut geliştiricileri hem de vatandaş kazanır" bilgisini verdi.



Çekilen kredi 21 milyar TL


Vatandaş bankalardan geçen yıl gayrimenkul satın almak için toplam 21 milyar liralık kredi kullandı. Rakam bir önceki yıla göre yüzde 17'lik artışa işaret ediyor. Kümülatif olarak çekilen toplam konut kredisi rakamı da 164 milyar 56 milyon liraya ulaştı. Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayram, artışta Merkez Bankası'nın gösterge faizlerini yüzde 10,75'ten yüzde 8,25'e kadar düşürmesinin etkili olduğunu söyledi. Bayram, “Hükümetin 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından üst üste gerçekleştirdiği desteklerle konut satışlarında artış yaşandı. Banka faizlerinin düşüş göstermesi, KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesi gibi önlemlerle konut satışlarında artış gerçekleşti. Konut satışlarında yükselişlerin sürmesi ve yeni rekorların kırılması için faizlerin düşmeye devam etmesi gerekiyor" yorumunda bulundu.



Yeni projeler yolda


CFR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cafer İnan'da gayrimenkul üreticileri olarak üzerlerine düşeni yaparak yatırımlara devam edeceklerini ancak bunun faiz düşüşleri ile desteklenmesi gerektiğini söyledi. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya da 2016 yılına toplamda 6 adet şantiyede proje yaptıklarını 2017 yılında Ada, Sahil ve Busıness Tuzla isimlerinde 3 projenin inşaatına başlayacaklarını bildirdi. Toplam değeri 950 milyon TL olan bu 3 projenin 2017 yılının ilk çeyreğinde başlaması planlanıyor.



Faiz düştü karlar arttı


Konut kredilerine olan talebin artmasında en büyük etken Merkez Bankası'nın Mart 2016 ile Eylül 2016 tarihlerine kadar üst üste gösterge faiz oranlarını düşürmesi ve oranların yüzde 10,75'ten yüzde 8,25'e kadar çekilmesi etkili oldu. Düşen faizler mevduat başta olmak üzere kredilerde de faizleri aşağıya getirdi. Üstelik düşen kredi ve mevduat oranları banka karlarını da olumlu yönde etkiledi. Bankacılık sektörünün net karı, Ocak-Eylül 2016 döneminde 29 milyar lira oldu. Bir önceki yılın aynı döneminde sektörün net karı 18 milyar 630 milyon lira düzeyinde gerçekleşmişti.



66 bin lira cebimizde kaldı


Merkez Bankası'nın faizleri 7 kez üst üste aşağıya indirmesi konut kredisi kullanan vatandaşın cebini de rahatlattı. Merkez Bankası'nın toplamda yaptığı 250 puanlık indirimin konut kredisi faizlerine yansıması 0,75 puanlık düşüş şeklinde gerçekleşti. 10 yıl vadeli 100 bin liralık konut kredisinin faizleri aylık yüzde 1,65'ten yüzde 0,93'lere geriledi. Böylece sene başında 100 bin liralık krediye 10 yılda 230 bin lira geri ödeme yapmak zorunda kalan vatandaş, aynı vade ve tutar için ödeyeceği parayı 164 bin liraya çekmiş oldu. Konut kredisi düşen faizlerle sene başına göre 66 bin lira ucuzladı.



#Konut kredileri
#Müteahhitler
#Faizler
#Merkez Bankası
7 yıl önce