|

Müteahhitler beton zammına direniyor

Hazır beton fiyatlarına gelen yüzde 35'lik zam tepkiler üzerine düşmeye başladı. Zamla birlikte 123 TL'den 157'TL'ye çıkan hazır beton fiyatları, yaptırımlar sonrasında 140 TL'ye düştü.

Yeni Şafak
14:51 - 23/01/2016 Cumartesi
Güncelleme: 13:07 - 23/01/2016 Cumartesi
IHA

Yeni yılla birlikte hazır beton fiyatlarına gelen yüzde 35'lik zamma karşı beton dökmeme kararı alan Torbalılı müteahhitler, hedefine ulaşmaya başladı. Zamla birlikte 123 TL'den 157'TL'ye çıkarılan hazır beton fiyatı, yaptırımlar sonrasında 140 TL'ye düştü. Taahhüdü olan firmalar hazır betonu 123 TL'den almaya devam edecek. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Burada bir kartelcilik söz konusu. İzmir çukurunda nasıl olsa ses çıkarmaz, nasıl olsa kimse itiraz etmiyor düşüncesiyle bir inisiyatif geliştirmişler. Ama onların şımarıklıklarını bitireceğiz" dedi.


İzmirli çimento firmalarının 2016 yılı ile birlikte hazır beton fiyatlarına yaptıkları zam inşaat sektörünün tepkilerine neden oldu. Yüzde 35'lik zam, özellikle İzmir'deki inşaat sektörünün lokomotifi konumundaki Torbalı'da büyük tepki toplamıştı. Zamla birlikte yapı inşaatlarında kullanılan 1 metreküp beton fiyatı KDV ve pompa bedeli dahil olmak üzere 123 TL'den 157 TL'ye çıktı. Bu zamlarla birlikte, Türkiye'nin en pahalı betonu İzmir'de satılmaya başladı. Türkiye ortalamasına göre betonun 60 TL daha pahalı olduğu İzmir'de artırılan hazır beton fiyatı, sektöre vurulan en büyük darbe oldu. Yapılan fahiş zam nedeniyle Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun önderliğinde bir araya gelen 200 müteahhit beton dökmeme kararı aldı. 15-30 Ocak tarihleri arasında betonun dökülmediği Torbalı'ya İzmir'in dört bir yanındaki müteahhitlerden de destek geldi. Destekler devam ederken Torbalı Ticaret Odası Başkanı Olgun, çıktığı her platformda tepkisini dile getiriyor.


"ŞIMARIKLIKLARINI BİTİRİNCEYE KADAR DEVAM EDECEĞİZ"

Kararın sonuna kadar arkasında olduklarını ifade eden TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, “Torbalı olarak bir inisiyatif geliştirdik. Çimentocuların kendi başına aldıkları kararlara karşı çıktık. Bugün geldiğimiz noktada hem çimentocular 71 milyon TL ceza yedi hem de beton firmaları geri adım atmak zorunda kaldı. Torbalı'da şuan beton dökülmüyor. Gösterdiğimiz tepkiden sonra beton firmaları yavaş yavaş geri adım atmaya başladı. Eylemimiz halen devam etmekte. Torbalı'da beton döktürmemeye devam edeceğiz. Bunların bu şımarıklıklarını bitirinceye kadar bu eylemlerimiz devam edecek. Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil, biz üzüm yemek istiyoruz. İnanıyoruz ki beton santralleri bu bölgeye zam yapamayacaklar. Neden Kayseri, Konya, Manisa, Aydın ve Denizli'den fazla beton döküyoruz? Ayrıca çimento fabrikalarının yemiş olduğu ceza anlamlı tarihi cezadır. Fakat bu ceza yetmez daha ağır yaptırımlara gitmek gerek. Gerekirse faaliyetlerinin geçici süreliğine durdurulması ve yeni çimento fabrikalarının önünün açılması konusunda Hükumetimize çağrıda bulunuyorum. Fırsatçılık yapanlara fırsat vermemek gerekir" diye konuştu.

#beton
#Hazır beton
#zam
8 yıl önce