|

Oda ve borsa seçimleri ertelendi

Oda ve borsaların gelecek ay başlayacak seçimleri Nisan 2018’e ertelendi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gelen şikayet ve talepler nedeniyle bu kararın alındığın söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçimleri ise Mayıs 2018’deki normal zamanında tamamlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:20 - 25/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Oda ve borsa seçimleri ertelendi
​Oda ve borsa seçimleri ertelendi

Tüm oda ve borsaların gelecek ay başlayacak organ seçimleri, Nisan 2018’e ertelendi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, oda ve borsalardan gelen şikayet ve talepler nedeniyle seçimleri 6 ay ertelediklerini açıkladı. Tüfenkci, TOBB seçimlerinin ise zamanında (Mayıs 2018’de) yapılacağını da belirtti. Yeni Şafak’a konuşan oda başkanlarından erteleme kararına destek veren de var, karşı çıkan da.

Türkiye'deki 364 oda ve borsanın, önümüzdeki ay başlayıp kasımda tamamlanması gereken organ seçimleri, nisan 2018’e ertelendi. Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'a bağlı tüm oda ve borsaların organ seçimleri gelecek yıl nisan ayında yapılacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan gelen talep üzerine Bakanlar Kurulunca böyle bir karar alındığı ifade edildi.

ADİL BİR ORTAM OLUŞTURULACAK

Bu gelişme üzerine gözlerin çevrildiği Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bir açıklama yaparak ertelemenin gerekçesini ortaya koydu. Hükümet olarak daha sağlıklı ve adil bir seçim sürecinin işletilmesi için bu kararın alındığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Gelen yoğun itiraz ve şikayetleri daha sağlıklı değerlendirmek ve bazı oda borsalardan gelen talep doğrultusunda Hükümetimiz altı ay erteleme kararı almıştır. Nisan 2018’de tamamlanacak oda ve borsa seçimleri sonrasında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin seçimleri Mayıs 2018’de normal zamanında tamamlanacak’’ dedi.

SEÇME VE SEÇİLME HAKKI EŞİTLENDİ

Bakan Tüfenkci, açıklamasına şöyle devam etti: ‘’Eskiden bir şirket kurulduğu gün oy kullanma hakkına sahip oluyor, seçilmek için ise en az 2 yıllık üye olması gerekiyordu. Yeni yaptığımız düzenleme ile artık seçme ve seçilme şartlarını eşitledik. Bundan böyle bir şirketin seçme ve seçilme hakkını kullanabilmesi için en az 2 yıl faaliyet göstermesi şartını getirdik. Seçim sürecine yaklaştığımız şu son aylarda birçok şikayet ve itiraz aldık. Muhtelif odalarda firma kuruluşlarında normalin çok üzerinde artışlar olduğunu tespit ettik’’

Ertelenmese
daha iyi olurdu

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Biz 7 Ekim’e gün almıştık. Ancak ertelendi. Bize düşen hayırlısı olsun deyip çalışmalara devam etmek. Seçimlere bir hayli hazırlanmıştık. Ertelenmeseydi daha iyi olurdu. Seçimlerin biran önce yapılıp insanların işlerine odaklanması noktasında devamı daha doğru olurdu” dedi.

Ertelenecek havası vardı

Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten, “Biz seçim olana kadar işimize devam edeceğiz. Ondan sonrası nasıl olur bilemiyoruz. Ben adaylığımı koymamıştım. Zaten ertelenecek havası vardı” ifadelerini kullandı.


Doğal ve olumlu
olarak görüyoruz

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ertelenen oda seçimlerine ilişkin olarak; “Ankara Sanayi Odası seçimlerinin ertelenmesi diğer oda seçimlerinin de ertelenmesine neden oldu. Bu durumu da gayet doğal ve olumlu buluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.


Hazırlandık ama yapacak bir şey yok

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik; odalarının seçimlerini 7 Ekim 2017 günü yapmayı planladıklarını ifade ederek, “Ancak yapacak bir şey yok. Bakanlar Kurulu böyle uygun gördü. Bizler arkadaşlarımızla çalışmalarımızı aynı şevkle sürdüreceğiz” dedi.


Erteleme hizmeti aksatır

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, odalarda seçim hazırlığının yapıldığını belirterek, bütün odaların seçimlerinin bir an önce bitmesini istediklerini aktardı. Seçimlerin hizmet adına engel teşkil ettiğini söyleyen Hacısalihoğlu, “Bu engelin kalkması için seçimlerin biran önce yapılması doğru olurdu. Ama karara saygılıyız” diye konuştu.

Doğru karar oldu

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan, ülkemizin gerek içte ve dışta uğraştığı sorunlar varken oda seçimlerinin ertelenmesinin doğru bir karar olduğunu söyledi. Arslan, “Oda seçimleriyle uğraşıp, rehavete kapılarak esas gündemi kaçırmayalım” dedi.

  • Zamanında yapılmalıydı
  • Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz; oda içerisinde, yönetimde ve meclis içinde bulunanların aday olmalarının bundan sonraki süreçte seçim sonuna kadar meclis çalışmalarını da olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Hiçyılmaz, “Keşke böyle olmasaydı. Daha iyi olurdu. Süre kısa olsaydı etkisi de az olacaktı. Üyelerimize fayda sağlama, icraatlar noktasında sıkıntı olur mu diye endişe ediyorum” şeklinde konuştu.

#Bülent Tüfenkci
#TOBB
#Erzurum
7 yıl önce