|

Öğrenciler 'cep' tamirinden aylık bin lira kazanıyor

Okul sanayi iş birliği kapsamında General Mobile ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında kurulan atölyelerde iki meslek lisesinin öğrencileri, cep telefonu ve tablet tamiri yaparak aylık bin lira kazanıyor.

Yeni Şafak
11:21 - 18/01/2017 Wednesday
Güncelleme: 11:27 - 18/01/2017 Wednesday
AA
Meslek lisesinin öğrencileri, cep telefonu ve tablet tamiri yaparak aylık bin lira kazanıyor.
Meslek lisesinin öğrencileri, cep telefonu ve tablet tamiri yaparak aylık bin lira kazanıyor.

Türkiye'nin yerli akıllı telefon markası General Mobile ve Telpa AŞ, İstanbul'da Kağıthane Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Maçka Akif Tunçel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde atölye kurarak öğrencilere cep telefonu ve tablet tamiri konusunda eğitim veriyor. Ayrıca söz konusu okulların döner sermaye işletmeleriyle de anlaşma yapılarak, General Mobile ürünlerinin onarımı da bu atölyelerdeki öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyor. Öğrenciler böylece hem uygulamalı staj hem de para kazanma imkanı elde ediyor. Şirket okul sonrasında da iş imkanı sağlanması konusunda öğrencilere öncelik tanıyor.



General Mobile, yakın bir sürede İstanbul'da da üretime başlayacak ve üretim tesisi içerisinde Almanya ve İngiltere'de olduğu gibi üretime yönelik bir meslek okulu açacak.



"Sanayiye doğru elemanlar yetiştirmiş olacağız"


AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kağıthane İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Metin Onur, söz konusu iş birliğiyle öğrencileri sektörle tanıştırdıklarını belirterek, "Geleceklerini inşa ederken onlara meslek kazandırmak en önemli görevlerimizden birisiydi. Sektördeki bütün işverenlere, sanayicilere bu tür meslek liselerimize katkı vermelerini bizimle iş birliğine geçmelerini istiyoruz. Böyle imkanlarla uygulamalı eğitime geçilmiş olacak, biz de sanayiye doğru eleman yetiştirmiş olacağız. Sektörün kendisi de buna yaklaşmazsa teorik eğitimle çocuklar mezun oluyor. İş alanlarını keşfetmekte sıkıntı yaşanıyor. Sektör okulu öğrenciler de sektörü tanıyor. Doğruyu öğreniyor. Hem gençler iş bulma açısından hayat buluyor hem de sahadaki ihtiyaç karşılanıyor. Doğru yerden yetiştirmeye başlıyor sektör de. Okulları atölyeye çevirmek istiyoruz. Çünkü bunun öğrenilme yeri atölye." diye konuştu.



"Hepsi çok mutlu"


Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat İzci, 22 öğrenci ve 6 öğretmenle kurulan okuldaki atölyede öğrencilerin yaşayarak öğrendiğini söyledi. İzci, öğrencilerin atölyede çalışmayı kendi alanlarında direkt işe yerleşmiş gibi gördüklerini belirterek, "Hepsi çok mutlu. Giydikleri kıyafetler çok özel ve kendilerini farklı hissettikleri alan. Burası okuldan bağımsız iş yeri gibi algılanıyor. 11. sınıfların bu seneki hedefleri burada olmak. Döner sermaye kapsamında öğrencilerin cihaz başına yaptıklarının sayısal verisi var. Asgari ücretin üçte biri, bunun daha yukarısını alan da var. Kendi aralarında rekabet de oluyor. Eli hızlıysa iyi çalışıyorsa, kaliteli tamir edebiliyorsa daha fazla para alacaktır." dedi.



"Kendi imkanlarımızla bu kadar cihaz bulamazdık"


Söz konusu lisenin Elektrik Elektronik Alan Şefi Salih Dönmez de günde yaklaşık 150 cihazın tamir için okula bırakıldığını ve günlük 11 öğrencinin 08.30-17.30 saatlerinde çalıştığını bilgisini verdi. Dönmez, "Normalde biz bunları kitap üzerinde anlatsak veya örneğini getirsek çocuklar bir yere kadar öğrenebilirdi. Burada bir öğrenci günde 10-15 cihaz tamir ediyor. Öğrenciler işe çok aşina oldular. Kendi imkanlarımızla bu kadar cihaz bulamazdık. Bu iş imkansızdı. Bir şekilde özel sektör desteğine ihtiyacımız vardı. Artık öğrenciler kaliteli bir şekilde yetişiyor mezun olduktan sonra işi bilen olarak hayata başlayacaklar," diye konuştu.



"Yetişmiş personel buluyoruz"


General Mobile'nın bağlı olduğu Telpa AŞ Genel Müdürü Osman Varoğlu ise atölyede personel yetiştirebilmek adına çok önemli fırsat yakaladıklarını ifade ederek, "Öğrenciler iş hayatına atılmadan önce burada iş hayatını yaşamış oluyorlar ve mezun olduklarında yetişmiş personel bulma konusunu çözmüş oluyoruz. Okulda kurmuş olduğumuz atölyede güncel teknik imkanları okula taşıdık. Öğrenciler çok istekli ve onlara sürekli eğitimler vererek becerilerini artırıyoruz. Şu anda okulda tamir edilen ürünlerin tamir kalitesinden son derece memnunuz." dedi.



Varoğlu, "Tüm işletmelerin okullardaki bu potansiyel görmesini tavsiye ederim. Bu alanda çalışan öğrencilerin tamamı yarın kendi iş yerlerini açabilirler. O ustalığa sahip oluyorlar.. Okulda öğrencilere, çok iyi teorik eğitimler veriliyor, atölye de ise pratik yapma imkanları oluyor. Burada iyi bir temelleri var, sonra pratik yapma imkanları oluyor. Girişimcilik eğitimleri ile de bunu desteklemek lazım." ifadesini kullandı.



"Kendime böyle bir iş yeri açabilirim"


Kağthane Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Emir Altun, günde yaklaşık 15 civarında cep telefonu tamiri yaptığını belirterek, atölyede çalışmaktan mutlu olduğunu söyledi. Altun, "Telefon tamiri hakkında bir şey bilmiyordum. Parçalar ne işe yarar bilmiyordum. Bu projeden sonra öğrendim, telefon nasıl tamir edilir. İleride kendime böyle bir iş yeri açabilirim. Aylık yaklaşık 550-600 lira para alıyorum, daha yüksek alan da var. Kendime bir dükkan açmak istiyorum." dedi.



"Geçen ay 935 lira kazandım"


Batuhan Ekiz de yaklaşık 4 aydır cep telefonu tamiri yaptığını anlatarak, "Genelde tek tip telefon gelmiyor. Farklı farklı cihazlar geliyor. Mesela elimdeki GM en üst modeli, telefon daha klas olunca daha temiz işçilik gerektiriyor. Önce telefonlara aşama aşama bakıyoruz. Parça değişimi gerekiyorsa öğretmenimizden sistem üzerinden talep ederek depodan parçayı alıyoruz. Telefonları en güncel yazılımı atarak gönderiyoruz. Teorik dersler sıkıcı, uygulama olunca daha eğlenceli geçiyor. Maddi olarak da aileye katkı sağlanıyor. Geçen ay 935 lira kazandım. Stajımı başarılı tamamlayıp, üniversite sınavını kazanıp, bu sektörde ilerlemek istiyorum. Sermayem olursa da iş yerimi açmak isterim." ifadelerini kullandı.



Kız öğrencilerden Ebru Doğan da tamir edilen cihazları kalite kontrolünü yaptığını belirterek, "Buradan geçmeden müşteriye gönderilmiyor. Cihaz geldikten sonra bilgisayarda test ekranından cihazın her şeyini kontrol ediyoruz. Testi geçmezse teknisyene geri gönderiyorum ki tamir edilsin tekrar. Bu işi yapmaktan zevk alıyorum. Üniversitede haberleşme bölümünü istiyorum. Diğer okullarda okuyan arkadaşlarıma kesinlikle bu projelerde bulunmalılar. Ayda 500-600 lira arası kazanıyorum. Bu parayla hem aileme yardım ediyor, hem de kendi harçlığımı çıkarıyorum." diye konuştu.











#Cep telefonu
#General Mobile
#Meslek lisesi
#Tamir
7 years ago