|

Ortaklık için Katar’dan heyet bekleniyor

TÜBİTAK ve Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle dana jelatininden üretilen kemik tozu Katarlıların ilgi odağı oldu. Expo Turkey by Qatar’da tanıtılan ürünün özellikleri fuarı ziyaret eden Katar Emiri’nin özel danışmanına anlatıldı. Haftaya İstanbul’a gelmesi beklenen özel heyet ile ortaklık için görüşmeler başlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2017 Wednesday
Güncelleme: 06:06 - 26/04/2017 Wednesday
Yeni Şafak
​​Ortaklık için Katar’dan heyet bekleniyor​​
​​Ortaklık için Katar’dan heyet bekleniyor​​

Katar’ın başkenti Doha’da geçtiğimiz hafta düzenlenen Expo Turkey by Qatar’da gayrimenkulun yanı sıra teknoloji firmaları da yoğun ilgiyle karşılaştı. TÜBİTAK bünyesinde faaliyet gösteren Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ve Marmara Teknokent (MARTEK)’te geliştirilen birçok ürün ve hizmet fuarda sergilenip anlatıldı.Katılan firmalar önemli iş bağlantılarına imza attı.

BAYİLİK İÇİN
SIRAYA GİRDİLER

‘Gökdelen temizleyen robot’tan ‘e-kardiyo’ sistemine, ‘helal sertifikalı kemik tozu’ndan ‘ağırlıksız vinç’e kadar yepyeni teknolojilerle fuara katıldıklarını anlatan TÜBİTAK MARTEK Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, “Aldığımız sonuçlar son derece mükemmel. Herkes ‘bize bayilik verin’ diyor” dedi.TÜBİTAK’ın yüzde 7 ortak olduğu Avrupa’nın en büyük implant fabrikasını kuran DTİ İmplant hakkında bilgi veren Orhan Çömlek, firmanın helal sertifikalı kemik tozu ürettiğini kaydederek, “Türkiye’ye gelen örneklerin yüzde 90’ı domuz ve insanlara bilinçsiz olarak bunu veriyorlar. Bunun önüne geçmek için böyle bir proje geliştirdik. Seri üretime Türkiye'de başlamak üzereyiz” ifadelerini kullandı.

EMİR’DEN ÖZEL İLGİ

DTI Implant CEO’su Dr. Talat Buğur da, “Emir özel danışmanını yolladı bize. Özellikle bu projenin içine dahil olmak için. Hatta önümüzdeki hafta İstanbul’da bizi ziyaret edeceklermiş. Projeye partner olabilirler. ‘Biz de işin içinde olmak istiyoruz. Üretimin belli bir oranını Katar olarak biz almak istiyoruz’ diyorlar.Sıcak bakıyoruz” açıklamasında bulundu.

Katar’a 20 milyon dolar yatıracak

İnşaat sektöründe ısı köprüleri kesilmiş, hazır bitirilmiş, ısı izalasyonu sağlanıp dış iletkenlik kat sayısı 0,13 değerinde olan duvarlar yapan Orca Ekolojik Yapı Sistemleri Satış Pazarlama Müdürü ve şirket ortağı Nail Gökçeer, başlangıç için Katar’la 20 milyon dolarlık bir yatırım yapacakları bilgisini paylaşarak, Katar’ın bunu derhal üstlenmeye hazır olduğunu söyledi. Yatırımın yüzde 80 oranını Katar’ın Yatırım ve Kalkınma Bankası QDB’nin karşılayacağı bilgisini paylaşan Gökçeer, “Ürettiğimiz ürünlere çok büyük ilgi gösterdiler. ‘Burada bir ortaklık yaparsanız biz bunun yüzde 80’ine destek veririz’ dediler. Biliyorsunuz hem sermayeleri hem de ihtiyaçları var. Dolayısıyla önümüz açıldı” ifadelerini kullandı. Gökçeer en kısa zamanda bu yeni yatırımı hayata geçireceklerini söyledi.

İthal değil yerli

Talat Buğur, helal sertifikalı kemik tozunun, yüzde 100’ünün ithal olduğunu Türkiye’nin geçtiğimiz 10 yılda buna ödediği paranın 1 milyar dolar olduğunu söyledi. SGK’nın yılda 50 milyon dolarlık alımı olduğunu, bunun özel sektörle birlikte 90 ile 100 milyon doları bulduğunu kaydeden Buğur şunları kaydetti: “Bu ürünü dana kaynaklı ürettik. Önümüzdeki 10 yılda eğer biz olmazsak Türkiye’nin buna ödeyeceği para 1,4 milyar dolar olacaktı. Yurt dışında fiyatı 500 avro iken biz bunu 150 avroya çekiyoruz.”

Hasta çekecek

Dünyada ilk olan elektrokardiyografi projesini fuara getirdiklerini anlatan Çömlek, “Kan basıncını şu an dünyada ölçen tek cihaz bizimkisi. Yüzde 100 yerli ve milli” dedi. Hastayı online izleme imkanı sağlayan ‘Ecardio’ ürününün yanında parmak ve damar izi okuyan sistemin de yoğun ilgi gördüğünü anlatan Çömlek, “Uygulama ilk defa burada görücüye çıktı. Bu ikisinin bir sistem olarak maliyeti 200 ile 2 bin dolar arasında. Şu anda Sağlık Bakanlığı’nın 50 bin adet siparişi var. Burada çok yoğun bir ilgi gördük” diye konuştu.

#Katar
#​TÜBİTAK
#Sağlık Bakanlığı
7 years ago