|

Ortaklık yok yatırım var

Telekomünikasyon sektöründe son 10 yılda 20 milyar liralık yatırım gerçekleştiren Türk Telekom Grubu, gelecek üç yılda da 10 milyar liralık yatırım planlıyor. Yeni yatırım bütçesini ağırlıkla fiberde kullanacaklarını belirten Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, Türkiye’yi bölgesinde dijital üs yapacak projeleri hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:41 - 12/02/2016 Cuma
Yeni Şafak
Türk Telekom CEO'su Rami Aslan
Türk Telekom CEO'su Rami Aslan

Geçtiğimiz 10 yıl içinde telekomünikasyon sektörüne yaklaşık 20 milyar TL yatırım yapan Türk Telekom Grubu, önümüzdeki 3 yılda 10 milyar TL'lik yeni bir yatırım daha gerçekleştirecek. Yeni yatırım bütçesini ağırlıklı olarak 4,5G'nin de altyapısını oluşturan fibere yönelik kullanacaklarını belirten Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, “Tüm hanelere ve iş yerlerine ultra hızlı interneti getirene kadar durmayacağız” dedi. Türkiye'yi bölgesinde dijital üs yapacak fiber projeleri hayata geçirmek için yatırımlarını artırdıklarını kaydeden Aslan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da dile getirdiği 'fiberde seferberlik' vizyonu doğrultusunda sektördeki tüm oyuncuları bu seferberliğe katılmaya davet etti.



KIRSAL ALAN VE OTOYOLDA İŞBİRLİĞİNE AÇIK

Türk Telekom Grubu'nun 2015 yıl finansal sonuçları ile 2016'ya ait hedeflerinin değerlendirildiği basın toplantısında konuşan Rami Aslan, rakipleri olan diğer iki operatör şirketinin sıkça seslendirdiği üç GSM operatörünün fiberde ortak şirket kurmaları yönündeki çağrılara ise olumsuz cevap verdi. Aslan, “Yatırım yapmayıp ucuza fiberi nasıl kullanırız düşüncesinin Türkiye'ye faydası yok” dedi. Sadece talebin az olduğu kırsal alanlarda ve otoyollar gibi yatırım fizibilitesinin yüksek olmadığı bölgelerde diğer operatörlerle yatırım için iş birliğine açık olduklarını ifade eden Aslan, bu konuda görüşmeler yürüttüklerini de belirtti. Son 1,5 yıldaki 4,5G döneminde fibere yaptıkları yatırımların, aynı dönemde sektörün diğer oyuncularının yaptığı 4 bin kilometre fiber yatırım toplamının 6 katına denk geldiğini belirten Aslan, rakiplerinin ise fiberde aldığı yatırım izinlerinin tamamını yatırıma dönüştüremediklerini iddia etti.



GENİŞBANT TALEBİ YAYGINLAŞTIRILMALI

Rami Aslan, fiber yatırımların dışında sektördeki önemli konulardan birisinin de hızlı genişbant servislere karşı olan talebin düşük olmasını gösterdi. Aslan, "Hem genişbant talebinin daha fazla yaygınlaştırılmasına hem de daha yüksek hız/daha fazla genişbant kullanan uygulamaların artırılmasına ihtiyaç var" dedi.



TEKELLEŞME YATIRIMLARI BALTALAR

“Türkiye'deki başka bir GSM şirketinin kamulaşabileceği öngörüsünün hayata geçmesi sektörde yatırım ve rekabeti nasıl etkilenir?” şeklindeki soruya da cevap veren Türk Telekom CEO'su Aslan, şöyle dedi: “Tekelleşmeye giden bir modele sektörde izin verilirse yatırımlar artmaz; bilakis azalır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle durumda yatırım artmaz. Rekabeti her zaman destekliyoruz ama yatırımı azaltıp, durduracak modeller Türkiye için hatalı. ABD örneğindeki gibi Türkiye için en iyi model, yatırımda rekabeti destekleyen modeldir.”


Edit


2016 HEDEFİ % 7-9 BÜYÜME

Türk Telekom'un 2016 yılına dair hedeflerini de paylaşan Aslan, şunları söyledi: “2016'da, gelirlerimizde % 7 ila 9'luk büyüme öngörüyoruz ve 15,8 milyar liralık gelir hedefliyoruz. FAVÖK'te bu yıl % 7 artış öngörüyoruz ve 5,7 milyar liraya ulaşmayı hedefliyoruz. 2016'da 3,2 milyar liralık da yatırım yapacağız bu da geçen yıla kıyasla % 9'luk artışa işaret ediyor."



TV'YE 6 AYDA 93 BİN ABONE

Rami Aslan, Türk Telekom olarak televizyonu ana faaliyet alanlarından biri olarak tanımladıklarını aktardı. Aslan, “Özellikle Avrupa ve Şampiyonlar Ligi'ndeki maçları yayımladıktan sonra buradaki ilerlemeden çok mutluyuz. 2015 yılında ödemeli TV abone sayımız 95 bin arttı. Ancak önemli olan bir nokta, bu rakamın 93 bininin son 6 ayda gerçekleştirilmesi oldu" diye konuştu.



2015'te tarihi performans

2015 yılında hem operasyonel hem de finansal anlamda çok güçlü bir yılı geride bıraktıklarını vurgulayan Rami Aslan, Türk Telekom olarak geçen yıl sabit internette % 7'nin, mobilde % 15'in ve kurumsal datada % 20'nin üzerinde büyüdükleri bilgisini verdi. Aslan, geçen yıla ait mali bütçe performanslarına ilişkin şunları belirtti: “Türk Telekom geçen yıl satış gelirlerinde % 7'lik büyümeyle 14,5 milyar lirayı, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'da (FAVÖK) ise % 6'lık artışla 5,3 milyar lirayı geçti. Bunlar Türk Telekom tarihindeki en yüksek değerler. Geçen yıl yapılan yatırımlar ise 2,9 milyar lira oldu.”


#Türk Telekom
#Rami Aslan
#Telekomünikasyon
8 yıl önce