|

Oruç Reis Akdeniz'e iniyor

Türkiye, kendi havzasında petrol arama faaliyetlerini milli teknoloji ile sürdürmeye hazırlanıyor. İkinci sismik arama gemimiz haftaya Akdeniz’e gidiyor. Enerji Bakanı Albayrak, “Türkiye bu saatten sonra Akdeniz’de eskisi gibi davranmayacak. Kendi sahalarımız noktasında daha aktif olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 05:51 - 13/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Enerji Bakanı Berat Albayrak
Enerji Bakanı Berat Albayrak

Türkiye Akdeniz havzasında petrol arama faaliyetlerine yerli imkan ve teknolojilerle hız veriyor. Denizde (offshore) arama olarak bilinen sismik arama yapan ikinci gemi önümüzdeki hafta Akdeniz’e gidiyor. Türkiye’nin bugüne kadar enerjide çok fazla nasiplenemediği bir bölgede bulunduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Ne kadar ararsanız o kadar çok bulursunuz mantığıyla hareket ediyoruz. Madencilik sondaj arama faaliyetleri çok yoğun bir strateji bu. Türkiye’nin altını üstünü arayarak çok somut bir fotoğrafını çekmek lazım. MTA Oruç Reis önümüzdeki hafta Akdeniz’e gidiyor ve süreci başlatıyoruz. Türkiye bu saatten sonra Akdeniz’de eskisi gibi davranmayacak. Kendi sahalarımız noktasında daha etkin ve daha aktif olacak” ifadelerini kullandı. Albayrak, bir televizyon kanalında enerji piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

GEREKLİ ALTYAPI TAMAM

“Kimse kusura bakmasın. Biz hep olumlu, yapıcı tarafta kaldık. Bundan sonra da öyle olacak, ama yapıcı ve sessiz tavrımızla hukuksuzluğu meşru göstermeyeceğiz” diyen Albayrak milli enerji politikası konusundaki kararlılıklarını şu şekilde anlattı: “Gerekli her türlü adımları atacağız. Türkiye hukuk merkezli bir iş yapar. Bugüne kadar kendi sahalarımızla ilgili etkin bir süreç izleyememiştik. Maliyet analizleri vesaire vardı. Ancak Türkiye şu anda bu altyapıya sahip. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir sondaj gemisi alıyoruz. Artık kendi kuyularımızı açmaya başlıyoruz. Geleceğin temellerini bugünden atmak zorundayız.”


İKİNCİ PETROL ARAMA GEMİMİZ HAFTAYA DENİZE

İNİYOR

Türkiye’nin AK Parti’nin 15 yıllık iktidarı döneminde çok önemli mesafeler katettiğini belirten Albayrak, Türkiye’nin bir üst lige çıkmak için enerji alanında güncellenmiş bir stratejiye ihtiyacı olduğunu ifade etti. Albayrak, Türkiye’nin kişilerden öte bir stratejik vizyon belgesine ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Stratejik vizyonla uzun vadeli stratejik adımlar atmalı. 21. yüzyıl Türkiye’sinin altyapısını atmak için çok önemli projeler ortaya koyduk. Milli enerji zirvesinin İstanbul’da olmasını istedik. Küresel bir mesaj verelim istedik. Türkiye artık başka bir sürece gidiyor, güçlü Türkiye yolunda önemli mesafe alıyor” diye konuştu.

RÜZGARDA %80 YERLİ MÜHENDİS ŞARTI

Bakan Berat Albayrak, Türkiye’nin milli enerji stratejisi çerçevesinde güneş enerjisine ilişkin adımları tamamladığını ifade ederek, “Rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı’nı (YEKA) da inşallah hazırlıyoruz bitireceğiz demiştik. Temmuz sonunda ihaleyi hayata geçiriyoruz. 27 Temmuz’u takip eden günlerde bir de bakacağız ki rüzgarda da bu adımı atıp yine bin megavatlık bir yapıyla ve ötesinde yüzde 65’ten fazla yerlilik, yüzde 80’den fazla yerli mühendis şartıyla bu süreç ilerleyecek” dedi.

#Enerji Bakanı
#Berat Albayrak
#Oruç Reis
#Akdeniz
7 yıl önce