|

OSB’ler istihdam seferberliğinde

Türkiye’nin üretim çarklarının dönmesine katkı sağlayan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) 80 ilde 50 bin fabrikayla 1 milyon 737 bin kişiye istihdam sağlıyor. Sanayide çalışanların yüzde 35’ini karşılayan OSB’ler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istihdam seferberliği çağrısı sonrasında verilecek desteklerle Türkiye’deki işsizliği çok daha aşağılara çekmeye hazırlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2017 Sunday
Güncelleme: 06:00 - 26/02/2017 Sunday
Yeni Şafak
OSB’ler istihdam seferberliğinde
OSB’ler istihdam seferberliğinde

Son günlerde hükümetin istihdamı artırmak için desteklerini çoğalttığı Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) yatırımlar sürüyor. Türkiye'nin üretim çarklarının dönmesine katkı sağlayan OSB'ler, 80 ilde 50 bin fabrikayla 1 milyon 737 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ancak değerlendirilemeyen Türkiye genelindeki sanayinin %25'lik bir atıl kapasitesi var. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü ile OSB'leri mercek altına aldık.



12 İLDE YENİ 13 OSB


OSBÜK Başkanı Kütükcü, küresel ve bölgesel tüm zorluklara rağmen Türkiye'nin 2016'da yeni OSB'ler kurmayı başardığını belirterek, geçtiğimiz yıl Adana, Artvin, Balıkesir, Çankırı, Çanakkale, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Kocaeli, Ordu, Şanlıurfa, ve Yozgat'ta 13 yeni OSB kurulduğunu söyledi. 311 OSB'nin 224'ünün üretimde olduğunu ifade eden Kütükcü, şöyle konuştu: "Yeni OSB'lerimizin de üretime geçmesiyle Türkiye'nin ekonomisine çok daha güçlü bir destek vereceğiz. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın TOBB Türkiye Ekonomi Şurasında başlattığı Milli İstihdam Seferberliği bizim için çok önemli. İnşallah istihdama da çok güçlü bir destek vererek, Türkiye'de işsizlik rakamlarının aşağı çekilmesine katkıda bulunacağız."







'SORUNLARI İLETTİK'


Geçtiğimiz günlerde TOBB'da düzenlenen Ekonomi Şurasında OSB'lerin sorunlarını doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanlara ilettiklerini hatırlatan Kütükcü, OSB'lerin finansal yapılarını ve niteliklerini artıracak bazı düzenlemeleri dile getirdiklerini anlatarak, bu konuları şöyle özetledi: “Bir yıllık sözleşmelere rağmen süresi dolmadan sözleşmeyi tek taraflı fesheden veya zam baskısı yapan elektrik tedarik şirketlerinin disipline edilmesi, elektrik bedelleri üzerinden alınan TRT payının kaldırılması, doğalgaz bedeli üzerinden alınan ÖTV'nin kaldırılması, OSB'lerde bedelsiz arsa tahsisi uygulamasının uzatılması, ot parası uygulamasının kaldırılması, belediye alanı sayılmayan OSB'lerden emlak vergisinin kaldırılması.”



KAPASİTE TEŞVİĞİ ŞART


Kütükcü, Türkiye'deki sanayide yüzde 25'lik bir atıl kapasite olduğunun, bu kapasitenin harekete geçirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Kütükcü, “Mevcut yatırımları daha etkin kullanmaya özendirecek, kapasite kullanımını artıracak bir destek sistemine ihtiyacımız var. Hiçbir ilave yatırım yapmadan, birçok tesiste hem üretimi hem de istihdamı artırabiliriz. Artık gündeme Kapasite Kullanımı Teşvik Sistemini de almalıyız" dedi.



0.70 emsal zorlayıcı


OSBÜK Başkanı Kütükcü, OSB'lerdeki 0.70 emsal sınırının çoğu zaman sanayi tesislerinin yerleşimini zorladığını ve parsel içinde büyük boşluklar oluşturduğunu söyledi. Kütükcü, 0.70 emsal değerinin makul seviyede artırılmasının kaynakların verimli kullanmına katkı sağlayacağını savundu.



Osb'lere cazibe teşviği


Hükümetin Cazibe Merkezleri Programı ile OSB'lere teşviklerinden bazıları şöyle: "OSB parselleri fizibiliteye uygun olarak yatırımcıya tahsis edilecek. İlk 20 bin metrekarelik kapalı alanın bedelini devlet karşılayacak. 10 milyon TL'ye kadar bina maliyetinde yatırımcıya destek verilecek. Fabrika 15 yıl sonra yatırımcısına sembolik bir bedelle devredilebilecek."






#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#OSB
#Cazibe Merkezleri Programı
7 years ago