|

Otomotivin gözü Rusya''da

Türk otomotiv sektörü, Rusya''ya ihracat atağı için Moskova''da. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, Rusya''ya 13 Türk otomotiv sanayii firmasının yatırım yaptığını belirterek, ''Önümüzdeki 5 yıl içinde bu sayı 30''a ulaşacak'' dedi.

.
00:00 - 1/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:16 - 31/08/2014 Pazar
Yeni Şafak
Otomotivin gözü Rusya''da
Otomotivin gözü Rusya''da

Türk otomotiv sanayicileri gözünü Rusya''ya dikti. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Rusya''da 13 Türk otomotiv sanayii firmasının yatırım yaptığını, 5 yılda bu sayının 30''a ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi. OİB''den yapılan açıklamada, Rusya''nın başkenti Moskova''daki MIMS Automechanika Fuarı''nda 56 otomotiv yan sanayi firması yer aldığı da belirtildi.

GÜVENİYORLAR

Sabuncu, Rusya Federasyonu''nun hedeflerini Türk otomotiv endüstrisinin globalleşmesi ve ihracatını artırabilmesi için çok önemsediklerini kaydederek, ''Ruslar, Türk otomotiv sanayiinin kalitesine ve becerisine güveniyor. Mutlaka orada olmamızı istiyorlar'' değerlendirmesinde bulundu.

YAN SANAYİCİLERE FIRSAT

Ukrayna krizinin Türk otomotiv endüstrisine avantaj sağlayabileceğine dikkati çeken Sabuncu, ''Rusya, yan sanayi ve ana sanayi ile tamamen entegre olmuş durumda. Halen yan sanayi üretiminin büyük bölümü bu üreticiler tarafından yapılmakta. Rus hükümeti, yabancı tedarikçileri yurt içinde üretim yapmaya teşvik etmek için çeşitli kolaylıklar sağlıyor'' açıklamasında bulundu.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) organizasyonuyla Rusya''nın başkenti Moskova''daki MIMS Automechanika Fuarı''nda bin 623 metrekarelik Türkiye standında milli katılım ile 56 otomotiv yan sanayii firması yer aldı.

Moskova pazarı göz kamaştırıyor

Rusya''da geçen yıl 190 bini hafif ve ağır ticari olmak üzere 2 milyon 190 bin araç üretildi. 2020 yılında üretimin 3,6 milyon adede yükselmesi hedefleniyor. İç pazarda ise geçen yıl 2 milyon 910 bin adet araç satışı gerçekleştirildi. Türkiye ise Rusya''ya geçen yıl 1 milyar 160 milyon dolarlık otomotiv ihracatı yaptı. İhracatta en büyük 5''inci pazardaki 40 milyon aracın yaklaşık yarısının 10 yaş ve üzeri olması ile karayollarının AB standartlarının gerisinde kalması, bu ülkede çok canlı satış sonrası hizmetler ve yedek parça pazarı ihtiyacı da doğuruyor.

10 yıl önce