|

ÖTV ısrarı sürüyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın “Süreyi uzatmayacağız” dediği beyaz eşya, konut ve mobilyada indirimli vergi uygulaması 30 Eylül’de sona eriyor. Uygulamanın sürdürülebilir olması için ÖTV vergisinin tamamen kaldırılmasında ısrar eden sektör temsilcileri, ek olarak hükümetten yeni bir talepte bulundu. TÜRKBESD Başkanı Ergün Güler, Türkiye’de 20 milyon hanenin on milyonun hala eski enerji seviyesi ürün kullandığına dikkat çekti. Güler, tüketicinin yeni enerji tasarruflu ürün alabilmesi için hükümetten 300 liralık destek sağlamasını da istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:25 - 20/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
ÖTV ısrarı sürüyor
ÖTV ısrarı sürüyor

Hükümetin 2017 yılının ikinci ayında başlattığı, 30 Eylül’de bitecek olan Beyaz Eşya Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi sektöre cansuyu oldu. Dün İstanbul’da Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından düzenlenen toplantı da, sektör yetkilileri hem indirimin sektöre yansımasını hem de alanın yakın ve orta vadedeki planlarını değerlendirdi. Geçen sene sektörün hızlı bir şekilde küçülmeye gittiğine işaret eden TÜRKBESD Başkanı Ergün Güler, hükümetin sağladığı ÖTV desteği ile satışların ortalama 400 binlerden 642 binlere kadar yükseldiği bilgisini paylaştı. Teşvik sonrası satışlarda bir sıçrama doğduğuna vurgu yapan Güler; sektörlerinde hem satış hacminde hem de ihracatta iyi bir potansiyel yakaladıklarını kaydederek bunun sürdürülebilir olması için 6.7 olan ÖTV’nin tamamen kaldırılmasını istediklerini söyledi.


CARİ AÇIĞI KAPATIYOR

Beyaz eşya iç satışlarının Ocak-Ağustos’ta 6 ana üründe yüzde 24 artışla 6.08 milyon, beyaz eşya ihracatınınsa Ocak-Ağustos’ta 6 ana üründe yüzde 5 artışla 13.02 milyon âdeti yakaladığını anlatan Güler, cari açığı düşüren en önemli sektörlerin başında enerji sektörünü geldiğini ifade etti.

DEVLETTEN 300 LİRALIK KATKI TALEBİ

Güler, Türkiye’de 20 milyon hanenin 10 milyonun hala eski enerji seviyesi ürün kullandığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Yabancı devletlerin uyguladığı bir enerji teşvik kampanyası var. Örneğin, buzdolabında A plus ve üstü ürün alan bir tüketiciye 100 Euro teşvik veriliyor. Bizim de daha önce sanayi ve maliye bakanlığımıza sunduğumuz bir çalışmamız var. Bu çalışmada, A3+ enerji seviyesi bir dolap alan tüketiciye 300 TL, A2 bir ürün aldığı takdir de 200 TL, A+ bir ürün aldığında 100 TL gibi bir destek sağlanmasını istiyoruz.”


ÜRETİMİN %95’İ YERLİ

Beyaz eşya sektörünün yüzde 95’nin yerli üretim olduğunu anlatan Güler; bu tür bir uygulama ile enerji tasarrufu sağlanacağını dolayısıyla hem cari açığın kapatılması hem de istihdamın ve üretimin arttırılması noktasın da büyük rol oynayacağını ifade etti. Beyaz eşyada 4 ana ürün bazında Ocak-Ağustos’ta iç satışların yüzde 18.2, ihracat ise yüzde 5.6 arttığını ifade eden Güler, 2023 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu hatırlatarak; üretimin yüzde 75’ni AB’ye ihraç ettiklerini kaydetti. Güler, yeni alternatif pazar ülkelerinin ise Asya Pasifik ve Afrika ülkeleri olduğuna dikkat çekti.

  • TÜRKBESD: GÜMRÜK VERGİSİ KALKSIN
  • Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı ise; son dönemlerde sac, plastik ve bakırda çok ciddi bir fiyat artışı söz konusu olduğunu ifade etti. Özkadı, Sacın sektör için büyük önem arz ettiğini belirterek; “Ülkemizde yurt dışından ithal edilen saçlarda, cinsine bağlı olarak yüzde 9’dan yüzde 15’e kadar bir gümrük vergisi alınıyor. Bizim Avrupa’da beyaz eşya sanayide en büyük rakibimiz Polonya. Orada böyle bir vergi yok. Bu durum bizim için ek bir maliyet oluşturuyor” dedi. Özkadı, ÖTV indirimi ile elde edilen iyleşmenin sürdürülebilir olması için en kritik noktalardan birinin gümrük vergisi olduğuna dikkat çekerek; söz konusu verginin kaldırılmasını istediklerini aktardı.

#ÖTV
#Ekonomi
#Ergün Güler
#Fatih Özkadı
7 yıl önce