|

Özelleştirme iflas etti

Yaklaşık 1 yıldır hiçbir özelleştirme uygulamasına imza atamayan Özelleştirme İdaresi, ayrıca borçlularının taksitlerini bile toplayamıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 25/09/2001 Salı
Güncelleme: 21:05 - 28/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Devletin zarar eden kuruluşlarını özelleştirmek için kurulan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'da (ÖİB), iflas etti. Kasım ve Şubat krizleriyle birlikte, özelleştirme ihalelerini askıya alan ÖİB, daha önceki yıllarda yaptığı özelleştirmelerin taksitlerini bile tahsil edemiyor.



Şubat krizinin ardından, Özelleştirme Yüksek Kurulu'na 7 ayrı firmadan, taksitlerin ertelenmesi için başvuru geldi. Sözkonusu başvuruların tutarı ise 105 trilyon lirayı geçiyor. ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın başkanlığındaki 55. hükümetin yıkılmasına neden olan özelleştirme çalışmalarında son bir yıldır bir tek uygulamaya imza atılmadı.



2000 yılının ilk yarısında POAŞ'ın İş Bankası Aydın Doğan Konsorsiyumu'nu 1.2 milyar dolara satan ve Tüpraş'ın hisselerinin bir kısmını halka arz eden ÖİB, bir yıldır Telekom, THY, Petkim gibi dev kuruluşları özelleştirmek için çalışıyor.



ÖİB'den iflas itirafı


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da, özelleştirmenin iflas etme noktasına geldiğini itiraf etti. ÖİB tarafından, hükümet üyeleri için hazırlanan raporda, özelleştirmenin içinde bulunduğu sorunlar şöyle sıralandı: "ÖYK kararlarının gecikmesi. Kapatma kararlarının uygulanmaması. Açılan ihalelerin iptal edilmesi, kamu kurumlarına yapılan bedelsiz devirler. Hukuki ve idari sorunlar."



Raporda, 1994 yılında çıkarılan 4046 sayılı kanunun güncelliğini yitirdiği belirtilerek, özelleştirme kanunun değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


#Özelleştirme İdaresi Başkanlığı
#İflas
23 yıl önce