|

'Pakistan ile Türkiye arasındaki STA'da son aşamaya gelindi'

Pakistan Başbakanı Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz," Pakistan-Türkiye arasındaki STA görüşmelerine ilişkin, "Anlaşmanın imzalanması konusunda son aşamaya gelindi. Bu sene içerisinde imzalanmasını bekliyoruz. Çin'in başlattığı 'Bir Kuşak Bir Yol' projesi tam da EİT üyesi ülkeleri kapsıyor. Dolayısıyla bölge ülkeleri için gerekli altyapı yatırımları hızlanacak" dedi.

Yeni Şafak
17:10 - 28/02/2017 Salı
Güncelleme: 17:25 - 28/02/2017 Salı
AA
Pakistan Başbakanı Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz
Pakistan Başbakanı Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz

Pakistan Başbakanı Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz, Türkiye ile Pakistan arasında görüşmeleri devam eden Serbest Ticaret Anlaşmasına (STA) ilişkin, "Anlaşmanın imzalanması konusunda son aşamaya gelindi. Bu sene içerisinde imzalanmasını bekliyoruz" dedi.



Aziz, STA'nın neleri kapsayacağı konusunda bir takım pürüzler bulunduğunu belirterek, "STA sadece ticareti değil, yatırımları da olumlu etkileyecek" ifadesini kullandı.






Türkiye ile Pakistan arasında STA konusunda uzun zamandır çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Aziz, "Anlaşmanın imzalanması konusunda son aşamaya gelindi. Bu sene içerisinde imzalanmasını bekliyoruz." dedi.



  • 13. EİT Zirvesi
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yarın gerçekleştirilecek 13. EİT Zirvesi'nde, bölgesel yeni hedeflerin belirleneceği "2025 Vizyonu" ele alınacak. Türkiye, Pakistan ve İran'ın kurucusu olduğu EİT'e üye ülkelerin mevcut potansiyelinin ticaret hacmini artırabilecek nitelikte olduğu ancak bunun için 2003'te imzalanan EİT Ticaret Anlaşması'nın (ECOTA) uygulanmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirvede, ECOTA'nın uygulanabilmesi için çağrı yapması bekleniyor. Türkiye, Avrasya'da kalkınmayı ve örgütün kuruluş amaçlarını hayata geçirmek amacıyla kurulan ECO Bank'ın güçlendirilmesi ve üye sayısının artırılmasını istiyor.
  • Ticareti STA ile katlarız


  1. EİT Zirvesi
  2. Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (EİT) 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan tarafından kurulduğunu hatırlatan Aziz, 1992'de Orta Asya Cumhuriyetleri ve Azerbaycan'ı da kapsayacak şekilde genişlediğini söyledi. Geçen zaman içerisinde teşkilatın beklenen ilerlemeyi gösteremediğini söyleyen Aziz şunları kaydetti:
  3. "Bununla birlikte, şimdi EİT'in ilerlemesi ve gelişmesi için uygun ortam bulunuyor. Daha önce altyapıyı inşa edecek yeterli kaynaklara sahip değildik. Şimdi ise Çin'in başlattığı 'Bir Kuşak Bir Yol' (OBOR) projesi EİT üyesi ülkeleri kapsıyor. Dolayısıyla bölge ülkeleri için gerekli olan altyapı yatırımları hızlanacak. Önümüzdeki dönemde ulaşım koridorlarının geliştiğini ve gümrük geçişlerinin kolaylaştığını göreceğiz. EİT Ticaret Anlaşmasını tüm üyelerin imzalamasıyla bölge ülkeleri arasında ticaret hacminde ciddi artış olacaktır."






Olağanüstü hareketlilik



#Türkiye
#Pakistan
#STA
7 yıl önce