|

Paniğe kapılmayın

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonominin Rus ambargosundan etkilenmemesi için bütün tedbirleri alacaklarını söyledi. İhracatçılardan paniğe kapılmamalarını isteyen Davutoğlu, enerji konusunda da alternatiflere baktıklarını belirtti.

Yeni Şafak
06:00 - 2/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 01:55 - 2/12/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'nın ambargosu nedeniyle Türk ihracatçısının paniğe kapılmaması gerektiğini belirterek, devlet desteği de dahil bir çok hususun gündemde olduğunu, Türk ekonomisinin bu durumdan etkilenmemesi için gerekli tedbirleri alacaklarını ifade etti. KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da Habertürk TV ve Show TV ortak yayınına katılan Davutoğlu, Rusya ile yaşanan krize de değindi.



KAYIP

KARŞILIKLI

OLUR



İki tarafın da zararına olacak ambargolar ilan etmek yerine karşılıklı konuşmayı tercih edeceğini belirten Davutoğlu, “Bütün tedbirleri masaya yatırdık. Bugün sabah Sayın Mehmet Şimşek bu tedbirleri bana anlattı. hemen alacağımız tedbirler var. Türk ekonomisinin etkilenmemesi için neler yapacağımızı yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Gerek ithalat-ihracat dengeleri gerek enerji konusunda bir kayıp olacaksa bu karşılıklı olacak.” şeklinde konuştu.



BAKANA TALİMAT VERDİM


Rusya gümrüklerinde bekleyen yaş sebze ve meyvelerin geri çekileceğini kaydeden Başbakan, alternatifleri düşünmek için Enerji Bakanı'na da talimat verdiğini söyledi. Davutoğlu şöyle konuştu: “Rasyonel bir taraf olarak Rusya'nın aldığı karar bizi nasıl etkiler, bunun tedbirlerini alırız. Yaş sebze ve meyvelerimizi orada bozulmayacak şekilde geri çekmemiz. Burada ihracatçılarımızın zarar görmemesi için tedbirleri alırız.”



BU BAVUL TİCARETİ DEĞİL


Türkiye'nin Rusya'nın 2. büyük doğalgaz müşterisi olduğunu hatırlatan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Uluslararası hukuktan kaynaklanan karşılıklı haklarımız, taahhütler var. Yani bu bavul ticareti değil. Dur dediğinde duracak olan. En kötü ihtimalle de hazırlıklı olmamız lazım. Onun için de enerji bakanlığımıza değişik alternatifleri çalışma talimatı verdim. İran'dan doğal olarak gelen gazımız var. Perşembe günü Azerbaycan'da olacağım. Azerbaycan'dan gelen doğalgaz miktarını, LNG imkanlarını değerlendireceğiz. Öncelikle Rusya'nın böyle bir adım atmaması yönünde beklentimi ifade etmek istiyorum. Bunun için de gerekli görüşmeleri yaparız. Atarsa, inşallah bu çalışmaların hepsini yaparız.



Başka ülkeye de satarız


İhracatçılardan paniğe kapılmamalarını isteyen Davutoğlu şöyle konuştu: “Zarar görmemeleri için çalışmalar yapıyoruz. Yaş sebze için Türkiye'nin pazar sıkıntısı yok. Başka ülkeye de satarız. Türkiye'nin kapısı kapanmaz. İhracatçılarımızın zarar görmemesi için devlet desteği dahil, gerekli tedbirleri alacağız.”



Türkiye'nin kapısı kapanmaz


Başbakan Davutoğlu bütün tedbirler alınsa da özgüven içinde olmamızı gerektiren bir pozisyonda olduğumuzu vurguladı. Davutoğlu şöyle devam etti: “Özgüven içinde olmamız gerektiren husus şu, Türkiye'nin coğrafyasında olan bir ülkesinin kapısı kapanmaz. Mesela turizm, o kapı kapanırsa başka kapılar açılır. Çok güzel kampanya başlamış Arap dünyasında, 'Ruslar, Türk ürünlerini ambargo ediyorsa biz Türk ürünleri alacağız, bundan sonra' diye. Bunlar da gösteriyor ki Türkiye'nin önünde alternatifler daralmaz.”



NABUCCO'YU HATIRLAYIN


“Şunu ifade edeyim, Türk-Rus ilişkileri bu kadar kolay kopacak ilişkiler değil” ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Dışişleri Bakanlığımda önümde bulduğum ilk dosya Nabucco dosyası. Azerbaycan'dan gelip Orta Avrupa'ya giden hat. Onları raflardan çıkarıp bir ay içinde Nabucco anlaşmasını imzalamıştık, Ankara'da. Bu telaşla Rusya, Güney Akımı başlattı. Avrupalılar, Nabucco'nun önemini kavrayamadıkları ve gerekli finansmanı sağlamadıkları için biz TANAP'ı devreye soktuk. Sonra Ukrayna krizi başlayınca bu sefer bize alternatif olarak üretilmiş olan Nabucco'ya alternatif, sonra TANAP'a alternatif gibi düşünülen Güney Akımı, bize 'Türk Akımı' diye teklif edildi. Yani size alternatif olan şey, size teklif ediliyor.”





#Ahmet Davutoğlu
#rus ambargosu
#rusya ile ticaret
8 yıl önce