|

Pasif ev yüzde 90 tasarruf sağlıyor

Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gürcan,"Pasif ev, kullandığı enerji miktarıyla günümüz konutlarına oranla ısıtma ve soğumada yüzde 90'a yakın enerji verimli olarak tasarlandı" dedi.

Yeni Şafak
11:15 - 11/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 11:40 - 11/11/2017 Cumartesi
AA
Evin toplam büyüklüğü 250 metrekare
Evin toplam büyüklüğü 250 metrekare

Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğba Salman Gürcan, dernek tarafından geliştirilen "Enerji Verimli Pasif Ev"in, diğer konutlara göre ısıtma ve soğumada yüzde 90'a yakın enerji tasarrufu sağladığını belirtti.

Gürcan, Ankara'nın Etimesgut ilçesinde yapılan pasif evin açılışında projeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Pasif evin alanında uzman mimar ve mühendisler tarafından inşa edildiğini dile getiren Gürcan, evin toplam büyüklüğünün 250 metrekare olduğunu söyledi.

Gürcan, doğalgazdan bağımsız olarak evin ısıtma ve soğutulmasında güneş ve hava kaynaklı çevreci sistemlerin kullanıldığını aktardı.

Pasif evin normal konutlara göre enerji tüketiminde çok daha avantajlı olduğuna işaret eden Gürcan, şöyle konuştu:

Binalarda enerji verimliliği esaslı tadilat mümkün

Gürcan, yeni ve mevcut binalarda da Alman Pasif Ev Enstitüsü tarafından geliştirilen "EnerPHit Standardı" ile enerji verimliliği esaslı tadilat yapmanın mümkün olduğunu belirtti.

Evde yüksek performanslı malzeme teknolojilerinin de sergileneceği ifade eden Gürcan, toplam yapım maliyetinin 520 bin lira olduğunu söyledi. Gürcan, söz konusu maliyetin 170 bin lirasının evin standardı için yapıya entegre edilen malzeme ve akıllı teknolojilere harcandığını kaydetti.

SEPEV'in örnek olarak yaptığı pasif evde sektöre ilişkin eğitim faaliyetleri de yürütülecek.

#Enerji verimliliği
#Pasif ev
#SEPEV
#Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği
#Pasif bina
#Tasarruf
6 yıl önce