|

Patent başvurusu ilk çeyrekte yüzde 24 arttı

Destek Patent, 2016 yılının ilk çeyreğinde yerli patent başvurularının yüzde 24 artarak bin 226'ya ulaştığını bildirdi.

Yeni Şafak
13:40 - 4/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:46 - 4/05/2016 Çarşamba
AA
Patent başvurularındaki artış devam ediyor.
Patent başvurularındaki artış devam ediyor.

Destek Patent'ten yapılan açıklamaya göre, patent başvurularındaki artış devam ediyor. Yerli ve yabancı toplam patent sayısı 2014 yılında 12 bin 375 iken, 2015'te bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 13 artarak 13 bin 958'e yükseldi.



Bu yılın ilk çeyreğindeki başvurular ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 artarak, bin 226'ya tırmandı. Bu rakam 2015'in ilk çeyreğinde 988 olarak gerçekleşmişti.



Başvurular daha da artacak


Açıklamada görüşlerine yer verilen Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, patent başvurularının TBMM'de görüşmelerine başlanılan Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı ile daha büyük bir ivmeyle artış göstereceğini bildirdi.



Yeni Patent Kanunu ile daha nitelikli bir sınai mülkiyet yapısına kavuşacaklarını, süreçlerin basitleşeceğini ve kısalacağını aktaran Yamankaradeniz, şunları kaydetti:



"Marka başvurularının ilan süresinin 3 aydan 2 aya, tasarım başvurularının bültende yayımlanma süresinin 6 aydan 3 aya, patent tescil süreçlerinin de 16-36 aydan 6-24 aya kadar düşürülmesi hedefleniyor. Hedeflenen süreç hızlandırmanın gerçekleşmesi marka, patent ve tasarım başvurularını olumlu etkileyecek. Kanun ile birlikte amaçlanan bir diğer yenilik ise marka ve patent ihlallerinin artık cezasız kalmayacak olması. İhlallerde asgari standartlar belirlenerek daha hızlı hukuki yaptırımlar uygulanabilecek. Marka hakkı için cezai yaptırım zorunlu olacak. Yeniliklerin gerçekleşmesi durumunda Türkiye'de marka, patent ve tasarım rakamlarında hızlı yükseliş yaşanabilir."



#Destek Patent
#Başvuru
#Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı
8 yıl önce