|

Petrol 2 ayın en düşüğüne yakın

Petrol, ABD'de üreticilerin aktif sondaj kuyusu sayısını dördüncü hafta üst üste artırması ve buna bağlı olarak, küresel arz fazlasının devam edeceği spekülasyonu ile, iki ayı aşkın sürenin en düşük kapanış seviyesi yakınında işlem gördü.

Yeni Şafak
10:30 - 25/07/2016 Pazartesi
Güncelleme: 07:32 - 25/07/2016 Pazartesi
Diğer

Vadeli petrol kontratları New York'ta geçen hafta yüzde 3.8 düştükten sonra fazla değişmedi. Baker Hughes Inc.'nin Cuma günü açıkladığı rakamlara göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı 14 artarak 371'e çıktı ve Ağustos ayından bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirdi. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, para yöneticileri, 17 Temmuz ile biten haftada, Batı Teksas petrolünde (WTI) düşüş beklentisi ile açtıkları pozisyon (kısa pozisyon) sayısında son bir yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi.



Petrol, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, arz kesintileri ile birlikte, satış dalgasının en kötü döneminin geride kaldığı spekülasyonundaki güçlenmenin de etkisi ile, iki kat değer kazanmasının ardından, Haziran ayının başlarından bu yana varil başına 43 dolar ile 52 dolar arasına dalgalandı. Bloomberg'in haberine göre, emtia grubu ayrıca, güçlenen ABD dolarından da etkilendi. Dolardaki artış, ABD para birimi ile fiyatlanan emtiayı, elinde diğer paraları tutanlar için daha pahalı hale getiriyor.



Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Piyasa için şu anda genel ton hafif aşağı yönlü ya da yatay," dedi ve "Petrol, stokların yüksek olduğu ve aktif sondaj kuyusunun arttığı bir ortamda, güçlenen doların baskısı altında" şeklinde görüş bildirdi.



Eylül vadeli batı Teksas petrolü (ATI), Nymex piyasasında, 1 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 13:01'de varil başına 44.19 dolara geldi. Kontrat Cuma günü yüzde 1.3 düşerek 44.19 dolarla 9 Mayıs'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 26 altındaydı.



Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent yükselerek varil başına 45.70 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 51 sent düşüşle 45.69 dolardan kapandı ve haftayı yüzde 4 kayıpla geçti. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.50 dolar primli işlem gördü.


#Petrol
#ABD
#Baker Hughes Inc
8 yıl önce