|

Piyasadan destek

Afrin HAREKATI ardından piyasalar yeni haftaya olumlu başladı. Uzmanlar, hükümetin doğru ve açık iletişim ile küresel kamuoyunu bilgilendirdiğini belirterek, piyasaların bu durumdan olumlu etkilendiğini kaydetti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, piyasalara ‘rahat olun’ mesajı gönderdi. Harekatın etkili ve kısa süreli özelliğini vurgulayan Şimşek, “Önümüzdeki dönemde de güçlü bir şekilde ekonomimizi şoklara karşı çok daha dayanıklı hale getireceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/01/2018 Salı
Güncelleme: 08:46 - 23/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Mehmet Şimşek, piyasalara ‘rahat olun’ mesajı gönderdi.
Mehmet Şimşek, piyasalara ‘rahat olun’ mesajı gönderdi.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ harekatı piyasalarda sert bir tepkiye neden olmadığı gibi,Borsa 117.235 seviyesine çıkarak haftaya yükselişle başladı. Dolar ise 3,80 sınırının altına gerileyerek 3.77 seviyesine geriledi. Analistler, hükümetin harekât sırasında, doğru ve açık iletişim ile gerek uluslararası kuruluşları gerekse kamuoyunu bilgilendirdiğini belirterek, uluslararası kuruluşlardan gelen ilk açıklamaların piyasaları olumlu etkilediğini kaydetti. Dördüncü günününe giren harekat ile Borsa’de sert düşüşler yaşanmazken, piyasa uzmanları istikrarlı seyre dikkat çekti. Bu konuda, yerli ve yabancı yatırımcıları daha da rahatlatan en net mesaj Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten geldi. “Yatırımcılara mesajım, rahat olsunlar” diyen Mehmet Şimşek, “Bu sınırlı, etkili ve kısa sürecek bir harekattır. Biz terör tehdidini sınırlamak, bertaraf etmek için bunu yapıyoruz. Kaynak anlamında bütçemiz güçlü” mesajını verdi.


YATIRIMCI GÖRÜYOR

Şimşek piyasaların olumlu seyrini de şu özlerle özetledi: "Ulusal güvenlik konu olunca ne gerekiyorsa yapıyoruz, kaynak anlamında; ama bütçemiz güçlü. Geçen sene çok ciddi vergi indirimlerine gidildi ve ona rağmen geçen sene bütçe hedeflerimizi tutturduk. Önümüzdeki dönemde hem mali disiplini koruyacağız, hem reform yapacağız, hem de ülkemize yönelen tehditlerle en güçlü şekilde mücadele edeceğiz. Geçmişte bunun yapılabileceğini gösterdik. Piyasalar da bunu görüyor.”


ERDOĞAN’IN TELKİNİ NEFES ALDIRDI

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ege Yazgan, "Piyasanın tepkisi çok sert olsaydı en başında yaşanırdı” dedi. Hükümetten yapılan açıklamaların piyasada oluşabilecek belirsizliği ortadan kaldırdığını söyleyen Yazgan, “Cumhurbaşkanı harekatın en kısa zamanda biteceğini açıkladı. Bu önemliydi ve ekonomik yansımalarının sınırlı kalmasını sağladı” dedi.

DÖVİZ KUMPASÇISINA İZİN VERMEYİN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran da, iş dünyasına döviz kurlarındaki muhtemel kumpaslara aldırmama çağrısında bulundu. Oran, ekonomik hareketliliğe bakıldığında piyasada tam bir güvenin hakim olduğunu söyledi.


Türkiye’nin güvenliği açısından önemli

Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi (ATBD Council) Genel Başkanı Uğur Terzioğlu, bu harekatın Türkiye’nin sınır güvenliği açısından gerekli olduğunun altını çizdi. Terzioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “İş dünyası örgütü olarak Türkiye’nin sınır güvenliği ve komşu ülke Suriye’nin toprak bütünlüğü bakımından önemli gördüğümüz bu harekatın en kısa sürede başarıyla tamamlanacağına inanıyoruz. Bu harekatın piyasalar üzerinde ciddi bir etkisinin olmasını da beklemiyoruz. Türkiye ekonomisi siyasi istikrar sayesinde bu tür gelişmelere karşı yeterince dirençlidir.”


Yabancı ilgisi devam ediyor

Meksa Yatırım Stratejisti Murat Tufan, şu anda pisayalardaki genel görüntünün geçtiğimiz hafta fiyatlamalarından dolayı bu hafta toparlandığını söyledi. Bir taraftanda da küresel çapta dolar endeksinde çok ciddi bir gerileme olduğunu ifade eden Tufan, bu durumun kur tarafına müsbet yansıdığını, TL varlıklarında ise güçlü bir duruş olduğunu anlattı. Kurun yüzde 1’e yakın değer kaybetmesi Borsa İstanbul endeksini olumlu kıldığını söyleyen Tufan, geçtiğimiz haftaya bakıldığında önemli kağıtlarda bankacılık yada başka kağıtlarda yabancıların ilgisinin devam ettiğinin görüldüğünü hatırlattı.


Tl dolar karşısında değer kazandı

Gedik Yatırım Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal, harekat sonrası ilk işlem gününde de Borsa İstanbul 100 Endeksinin 116 bin üzerini test ederek yükselişini sürdürdüğünü belirterek, kurlar cephesinde de TL'nin dolar karşısında değer kazandığını söyledi. Küresel sistemin devlerinden önemli bir tepki gelmemesinin olumlu olduğunu dile getiren Köksal, “Hafta boyunca gelecek bilgilerin de piyasalarımız üzerinde anlık etkileri olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.

Küresel güçler temkinli

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Strateji Yönetmeni Orkun Gödek ise Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili dış dünyadan gelen ilk tepkilerin beklenen ölçüde olması ve piyasalarda belirsizliklerin geçen hafta fiyatlanmasının, devam eden harekatın Türk Lirası varlıkları üzerindeki etkisinin sınırlı kalmasını sağladığını kaydetti. Yerel varlıklarda kısa süreli dalgalanmanın ardından denge arayışının öne çıkmasını beklediğini aktaran Gödek, icra edilen ameliyatın süresi ve kapsamına dair tartışmalar ile bölgeden gelecek haber akışının piyasalardaki dalgalanma süresini değiştirebileceğini dile getirdi.


Devletimizin yanındayız

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Türkiye sınır güvenliği açısından kırmızı çizgileri olarak belirttiği hattı, bu harekat ile Fırat’ın batısına kadar genişleterek, bu bölgeyi tamamen terörist unsurlardan temizlemelidir. Terörist unsurlar bertaraf edilene kadar faaliyetler devam etmeli” değerlendirmesinde bulundu. Cesur, Türkiye’nin diğer ülkelerin toprak bütünlüğüne her daim saygı duyduğuna dikkati çekti.

Tahvildeki hava pozitif

Stratejist Cüneyt Paksoy da Türkiye’nin uzun süreden beri bölgede yaşanan gelişmelere karşı haklı gerekçelerle uyarısını yaptığını ve harekatın piyasalara ilk etkisinin pozitif olmasının beklentileri doğrultusunda olduğunu söyledi. Paksoy, “Tahvil piyasasında şimdilik değişim gözlenmezken, dolar/TL 3,80-3,85 bandı içinde denge buldu. Bir önceki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası test edilen ve geçilmeyen 3,85-3,90 aralığı geçilmedikçe dengeli seyrin korunacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.


Yatırımcıdan 'Zeytin dalı'

KapitalFx Araştıma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Piyasalar açısından bir hırpalanma söz konusu değil. Borsa’nın artıda bulunması kurun da cuma kapanışlarının çok üzerinde olmaması itibariyle şimdilik piyasanın da olumsuzluğu atlattığı görünüyor” dedi. Uluslararası kamu oyunda yapılan açıklamaların da oldukça ılımlı tonda olduğunu dile getiren Erkan, genel olarak bakıldığında Türk varlıklarındaki fiyatlamaların olumlu olduğunu söyledi. Erkan, “Piyasaların zeytin dalı uzattığını söyleyebiliriz daha kötüsü olabilirdi” şeklindeki sözlerini "Piyasada şu anda ekstra bir risk görmediğimi söyleyebilirim" diyerek tamamladı.

#Ekonomi
#Borsa
#Dolar
#Afrin
6 yıl önce