|

Piyasalarda Trump depremi

Dolar ve altın ABD'de başkanlık seçimleriyle birlikte adeta fırladı. Borsa İstanbul'da ise sert düşüş gerçekleşti. Analistler, piyasalarda ilk anda oluşan panik havasının uzun soluklu olmayacağını belirtiyor.

Yeni Şafak
10:06 - 9/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 12:47 - 9/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD'deki başkanlık seçimlerden Trump'ın zafer ile çıkması piyasaları hareketlendirdi.
ABD'deki başkanlık seçimlerden Trump'ın zafer ile çıkması piyasaları hareketlendirdi.

ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın seçimi kazanması ile birlikte ekonomik veriler de hareketlenmeye başladı. Ekonomideki son dakika gelişmesine göre dolar, Türk lirası karşısında tarihi zirveyi zorluyor.



  • 3.30 TL'yi zorlayan dolar/TL şu dakikalarda 3,1911 seviyelerinden işlem görüyor.

Dün 3.1850 ile rekorunu yineleyen ardından Türkiye piyasaların kapanış saatlerinde 3.17 civarında işlem gören dolar/TL bu sabaha karşı Trump'ın seçimleri kazanma ihtimali ile illikit işlemlerde yeni zirve olan 3.30'u test etti.



Altın fırladı


Altın fiyatları Cumhuriyetçi partinin adayı Donald Trump'ın seçim sonuçlarında önde gitmesiyle birlikte Haziran ayından bu yana en keskin artışı kaydetti. Güvenli liman arayışları ile altının onsu yüzde 5 değer kazanarak 1.340 dolar sınırına kadar yükseldi.



Saat 12:38 itibarıyla:



  • Çeyrek altın 213 liradan alınıyor, 218 liradan satılıyor.
  • Yarım altın 426 liradan alınıyor, 437 liradan satılıyor.
  • Cumhuriyet altını 882 liradan alınıyor, 895 liradan satılıyor.
Borsa İstanbul'dan sert tepki


Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, ABD başkanlık seçiminde Donald Trump'ın kazanması haberlerinin ardından güne yüzde 2,37 düşüşle 74.561,69 puandan başladı.



Dün ABD'de açıklanan son anketlere göre, Hillary Clinton'ın başkanlık yarışında yaklaşık 3 puan farkla önde olmasının etkisiyle gün boyu pozitif bir seyir izleyen BIST 100 endeksi yüzde 0,91 artışla 76.367,79 puandan kapanmıştı.



  • Trump'ın uygulayacağı ekonomik ve siyasi politikalara ilişkin belirsizliğin küresel piyasalarda risk iştahını azalttığı ve yatırımcıların güvenli liman arayışlarının öne çıktığı görülüyor. Analistler, piyasalarda ilk anda oluşan panik havasının uzun soluklu olmayacağını ve gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücü ile ABD'den gelecek haberlerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

ABD'nin Trump kararı altını zirveye çıkardı ABD seçimleri Meksika ekonomisini sarstı ABD seçimleri doları vurdu


#Dolar
#Altın
#Borsa İstanbul
#Piyasalar
7 yıl önce