|

Piyasaya Fitch ve S&P desteği

Önceki yıllarda, ülkedeki en ufak sorunu fırsat bilip ekonomiyi yerden yere vuran Fitch Ratings ve S&P, şimdilerde piyasalara güven telkin ediyor. İstikrarlı hava her iki kurum tarafından da teyit edilirken, büyüme öngörüsü yüzde 3.4 ve 3.5 olarak yenilendi. Öte yandan, yeni hükümetin açıkladığı program ve hedefler, kötü senaryoları da boşa çıkardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/05/2016 Cuma
Güncelleme: 21:03 - 26/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak

AK Parti Kongresi ve yeni hükümetin kurulması sürecinde piyasalarda dalgalanma bekleyenlerin umduğu olmadı. 65. hükümetin hızla kurulup, programında ve bakanlıklar dağılımında, piyasalara güven veren manzaranın ortaya çıkması ile salı günü 76 bin seviyesinde olan BIST 100 Endeksi, çarşamba 79.250; dün ise 78.520 bin düzeyinde seyrettti. Dolarda da 3 lirayı geçecek mi şeklindeki spekülatif hareketler, hükümetin yeni projelerini açıklamasıyla engellenmiş oldu.



DÜŞÜK PETROL FİYATI DESTEK OLACAK


Öte yandan, yurt içi finansal piyasalardaki istikrarlı hava uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings ve Standard &


Poor's (S&P) tarafından da teyit edildi. Önceki yıllarda, ülkedeki en ufak sorunu fırsat bilip ekonomiyi yerden yere vuran Fitch ve S&P, şimdilerde piyasalara güven telkin ediyor. S&P, artan tüketici talebinin Türkiye ekonomisinin büyümesini destekleyeceğini belirterek, bu yıl ve gelecek yıl büyümenin yüzde 3,4 seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti. İlgili raporda, “Tüketiciler bir kez daha Türk ekonomisini güçlendiriyor. Fakat sermaye harcamaları ve ihracat durgun seyrediyor. Durgun özel sektör, düşük petrol fiyatlarının ve yüksek sığınmacı nüfusunun da desteği ile Türkiye ekonomisinin büyümesinin artırılmasında bir kez daha ana faktör halini aldı” bilgilerine yer verildi.



BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 3.5


Fitch Ratings ise, Türkiye'de büyümenin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 3,6 şeklinde beklendiğini duyurdu. Fitch'in resmi internet sitesinde yayımlanan “Küresel Ekonomik Görünüm-Mayıs 2016” başlıklı raporunda, şunlar kaydedildi: “Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,5, gelecek yıl yüzde 3,6 ve 2018'de yüzde 3,5 büyümesini bekliyoruz. Tüketici Fiyatları Endeksinin sırasıyla yüzde 8,2, yüzde 7,7 ve yüzde 7,5 seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz.



HÜKÜMET MÜCADELE EDİYOR


Türkiye'de politika faiz oranının 2016, 2017 ve 2018 yılında yüzde 7,50 düzeyinde kalmasını tahmin ediyoruz. Dolar/TL beklentimiz ise 2016 sonunda 2,91, gelecek yıl sonunda 3,06 ve 2018 sonunda da 3,23 düzeyinde bulunuyor.” Türkiye'de sürdürülebilir büyüme kompozisyonu ve hızı için reformlara gereksinim duyulduğu belirtilen raporda, “Hükümetin politika programı yapısal zayıflıklarla mücadele ediyor ama uygulamalar son yıllarda gecikti.” ifadeleri kullanıldı.



PETROL FİYATLARI OLUMLU ETKİLER


Fitch ve S&P önceki yıllardaki spekülatif ve karamsar yaklaşımlar yerine yapıcı bir tavır izliyor. Birçok uzmana göre bu değişimde, ekonomide makron hedeflerden taviz vermeyen politikalar etkili oldu. Türkiye'nin cari açığının bu yıl sonunda yüzde 4,2, gelecek yılın sonunda ise yüzde 4,1 oranında gerçekleşmesinin öngörülen Fitch raporunda, “Gelişmiş piyasalarda yatırımcıların karlarının düşük ya da negatif seviyede olmasından dolayı kar arayışında olunabilir Türkiye ayrıca bazı diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla ülkenin net enerji ithalatçısı olmasının avantajlarını da yaşıyor” denildi.


#Fitch Ratings
#Faiz oranları
8 yıl önce