|

Piyasaya öncü indirim

Merkez Bankası üst bant faizini 50 baz puan daha indirerek piyasaya öncü oldu. Merkez’in art arda üç ayda faizlerde toplam 125 baz puanlık indirimi sonrası gözler yine bankalardaki yüksek faizlere çevrildi. Yeni kabine sonrası gelen faiz indirimiyle dolar/TL 2,95’in altına gerilerken borsa da %3,48 primle 79.435'e çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:33 - 25/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 50 baz puan indirerek yüzde 9.5'e çekerek Borsa İstanbul'daki hisse senetlerine de ekstra destek sağladı. Art arda üçüncü defa faiz indirimine giden TCMB böylece, faiz koridorunun üst bandını toplam 125 baz puan indirdi. Merkez Bankası, politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise yüzde 7.5'te yine sabit bıraktı. TCMB Nisan ayı para politikası kararına göre faiz koridorun alt bandı da yüzde 7.25'te kaldı. Dolar/TL gün içinde indirim sonrası geriledi. Dün sabah 3 seviyesinin üzerinde işlem gören dolar/TL, piyasaların yeni ekonomi yönetimini olumlu karşılaması sonrası PPK'nın faiz indirim kararının da etkisiyle 2.95'in altına kadar geriledi. BIST 100 endeksi de %3,48 değer kazanarak 79.435 puana yükseldi.



BANKALARIN FAİZLERİ HALA YÜKSEK


Uzmanlar, TCMB'nin önümüzdeki dönemde çok daha yapıcı ve büyümeyi destekleyici politikaları gündemine almasını beklerken, Merkez Bankası'nın piyasanın önünü açan faiz indirimi sonrasında gözler bir kez daha bankaların yüksek faizlerini düşürüp düşürmeyeceğine çevrildi. Birçok finans uzmanı, bankaları faiz indirimlerine teşvik etmek için TCMB'nin yeni bir adım atarak zorunlu karşılık oranlarını düşürebileceğini dile getiriyor. Yine bankacılar önceki PPK metninde yer alan “geniş koridora duyulan ihtiyaç azaldı” söyleminin bu ayki PPK açıklamasında yer almamasına “TCMB metnindeki en büyük değişiklik” sözleriyle dikkat çekti.



Enflasyon belirleyici olmayı sürdürecek


TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre, iç talebin büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü aktarıldı. Sadeleşme yolunda ölçülü bir adım atıldığı belirtilen TCMB'nin duyurusunda, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği bilgisi verildi.


#Merkez Bankası
#Para Politikası Kurulu
8 yıl önce