|

Prim borcu olana kredili emeklilik

Esnaf ve sanatkarlar, çiftçiler, serbest meslek erbapları... Bu kapsamda Bağ-Kur'lu olup yaşları dolmasına rağmen prim borcunu ödeyemedikleri için emekli olamayan yüzbinlerce kişi var. Emekli olmak için ne yapmalı? Eksik sigorta primi nasıl tamamlanır? İşte bu soruların yanıtları.

Yeni Şafak
10:18 - 2/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 10:30 - 2/12/2017 Cumartesi
Diğer
10-15 yıllık prim borcu dahi tek kalemde ödenebiliyor.
10-15 yıllık prim borcu dahi tek kalemde ödenebiliyor.

SSK'lı olup da Bağ-Kur'lular gibi emeklilik primlerini ödeyemeyip emekli olamayanlar da var. Ve bu prim borçları katlanarak devam ediyor. SSK primini işveren ödediği için, bu sigortalılarının eksik primi tamamlama imkanı yok. Eksik primi tamamlayamayanlara bazı imkanlar varç

AYLIK PRİM BORCU 613 LİRA

Primlerini kendisi ödeyen Bağkurlu’ya yasal olarak tanınan haklar var. Örneğin; 10-15 yıllık prim borcu dahi tek kalemde ödenebiliyor. Bunun bir maliyeti var. Güncel değer aylık 613 lira. Ödenemeyen borçlar cezasıyla yükseliyor. 100 bin lirayı aşan borçlar mevcut. Bu borç ve prim eksiği nedeniyle emekli olamayan Bağkurlu’ya kredi imkanı geliyor.


ESNAF PRİM BORCU İÇİN İMZA ATACAK

Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, SGK ve Ziraat Bankası üst yönetimiyle bu konuyu görüşmüştü. Önceki gün de Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katıldığı bir toplantıda kredi verecek bankalara Halkbank’ın da dahil olduğunu ifade eden Palandöken, bu iki bankayla SGK’nın birkaç gün içinde protokol imzalayacağını belirtti.

ESNAFA 5 YIL VADE DÜŞÜK FAİZ

Protokolle, yaş ve sigortalılık süresini tamamlayanlar eksik primini ödeyip hemen emekli olabilecekse düşük faizli kredi çekebilecek. Posta'daki habere göre, Ziraat ve Halkbank’tan alınacak kredinin vadesi henüz net değil. Borç yükseldikçe vadenin de 4-5 yıla kadar çıkması bekleniyor. Bu haktan askerlik ve doğum borçlanması yapacaklar, çiftçi, esnaf, şirket ortağı ve muhtarlar da yararlanabilecek.


SSK'LILARI DA UNUTMAYIN!

SSK’lılar da prim eksiğinden dertli ve toplu ödeme imkanının kendilerine de verilmesini talep ediyorlar. 60-65 yaşına gelmiş, yaşı veya hastalığı nedeniyle iş bulamayıp primi tamamlayamayan çok fazla vatandaş var. Kendilerine bir şans verilmesini isteyen belli yaşın üzerindeki SSK’lılar, “Satın alınacak primler karşılığında devletin de kasasına para girer” diyor.

#Emekli
#Prim
#Kredi
#Esnaf
#Bendevi Palandöken
#Emeklilik
6 yıl önce