|

Program bize uymuyor

IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk`e seslenen Yıldırım, "Bu IMF programını Türk insanının yapısına, Türk özel sektörüne uygun hale getirin. Bu program Türk insanına uymuyor`` diye konuştu.

Yeni Şafak
00:00 - 25/09/2001 mardi
Güncelleme: 20:39 - 28/11/2016 lundi
Yeni Şafak

Geçtiğimiz yıl yapılan zirveye Ekonomiden Sorumlu Bakan Kemal Derviş ve ekonomi büroktarlarının tam kadro katılmasına rağmen bu yıl katılmamaları sanayici ve işçi temsilcileri tarafından sert tepki gördü. Antalya'da Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma ve Tanıtma Merkezi (TEBİAT) tarafından düzenlenen 3. Ekonomi Zirvesi'nde konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, uygulanan ekonomik programın "Türk insanının yapısına uygun olmadığını" savundu.



"Geçen yıl burada, ekonomi kurmaylarının ağabeyleri, bakanları vardı. Şimdi onlar neredeler?" diyen Yıldırım, şöyle konuştu: "O zaman da bu programları sevdirmeye çalışmışlardı. Bu program, Türkiye'ye, Türk insanının yapısına uygun değil. Türk insanı unutulup, finansa yönelindi, finansa ağırlık verildi. Ne oldu? Bankalar battı. Bu program, çalışanları, üreticileri ve sanayiciyi yok etme programıdır."



Daralmaya tahammül yok


Konuşmasında IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk'e de seslenen Yıldırım, "Bu IMF programını Türk insanının yapısına, Türk özel sektörüne uygun hale getirin. Bu program Türk insanına uymuyor'' diye konuştu.



TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nu da eleştiren Yıldırım, ekonomiyi başkalarıyla değil, sanayicilerle konuşmasını istedi.



3. Ekonomi Zirvesi'nde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Artık Türk ekonomisinin daralmaya tahammülü kalmamıştır. Bundan sonra üretimi, yatırımı ve istihdamı artıracak politika ve tedbirlerin uygulamaya konulması gereklidir" dedi. Hükümetin birçok bakanının katılmadığı toplantıda üretici kesiminin sıkıntılarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, enflasyonun Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yaşamı üzerinde önemli tahribatlar yaptığını ve kaynakların etkin kullanımını önlediğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, yatırımların canlandırılması için, yatırım indirimine uygulanan vergi stopajının kaldırılmasını da istedi. .



Kimse krizi üstlenmiyor


Zirveye katılan Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, 2. Ekonomi Zirvesi'nde ekonomik programa ilişkin risklerin siyasi olarak üstlenileceğinin bildirilmesine rağmen Kasım ve Şubat krizlerini hiç kimsenin üstlenmediğini hatırlatırken, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ise, IMF politikalarının Türkiye'yi kurtaramayacağını vurguladı.



Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay da, geçen yılki Ekonomi Zirvesi'nde ekonomik programın revize edilmesini istediklerini hatırlatarak, bugün haklı çıktıklarını söyledi. Madeni Eşya Sanayicileri Sendikası (MESS) Başkanı Tuğrul Kutadgobilik de, "Türkiye çok büyük bir darboğazda. Adeta yangın var'' dedi.



'HERKESİN CANI YANIYOR'


Devlet Bakanı Tunca Toskay zirvede yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin çok zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Herkesin canı yanıyor ama Türk dış ticareti çok önemli bir sınav veriyor" dedi. Türkiye'nin ihracatında, 2001 yılının 8,5 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,5 oranında artış olduğunu belirten Toskay, "Bu 8,5 aylık dönemde ihracattan elde edilen gelir, 21,5 milyar doları aştı. İhracatı artırmamızda başı çeken üç ana sektör var: Taşıt ve bazı yan sanayi sektörü ile elektrik, tekstil ve hammadde sektörleri" diye konuştu.



'TÜRKİYE PAYINA DÜŞENİ ALDI'


Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, "günümüz dünyasında ekonomik krizlerin gelişmiş veya gelişmekte olan bütün ülkeleri tehdit eden bir gerçek olduğunu" belirterek, "Krizlerden Türkiyemiz de kendi payına düşeni almaktadır" dedi. Krizden çıkış programının, topyekün, yani toplumsal ve ekonomik bir mücadele olduğunu kaydeden Tanrıkulu, "Hükümeti, muhalefeti, bürokratı, akademisyeni, sanayicisi, esnafı ve vatandaşı ile herkesin mücadelesidir. Gerekli değişimlere ulaşıldıktan sonra da, herkesin sonuçları itibarıyla daha mutlu olacağı mücadeledir" dedi.



'İstikrar için önce seçim'


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, Türkiye'nin ABD`deki son olayların ardından dinamik bir politika uygulaması gerektiğini, bunun için değişime ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "İstikrarı yakalamak için seçim şart" dedi. Yıldırım, zirvede yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin aktif dinamik bir politika uygulaması için değişim lazım. Değişim seçim de getirse, seçimden korkulmasın. Demokrasinin yaşamı seçimdir. Yunanistan birbuçuk yılda bir seçim yapıyor. Aynısını İtalya yapıyor. İstikrarı yakalamak için seçim şart." diye konuştu.



IMF: Gelirleriniz azalacak


Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Daimi Temsilcisi Odd Per Brekk, ABD'ye yönelik terör saldırıları nedeniyle Türkiye'nin turizm ve ihracat gelirlerinin azalacağını, uluslararası piyasalardan borçlanmanın da zorlaşacağını savundu. Yıl sonu için yüzde 5,5'lik faiz dışı fazla hedefine ulaşılacağını söyleyen Brekk, Türk Telekom gibi büyük KİT'lerin özelleştirilmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.


#IMF
#Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk
il y a 23 ans