|

'Reel sektöre verilen destek ekonomiyi büyüttü'

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın 2017 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 olarak gerçekleşmesinin moral verici olduğunu belirterek, "Reel sektöre verilen destek ekonomiyi büyüttü" dedi.

Yeni Şafak
13:37 - 11/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:40 - 11/09/2017 Pazartesi
IHA
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran

ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak TÜİK tarafından açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ikinci çeyrek verilerini değerlendirdi.

GSYH zincirlenmiş hacim endeksinde yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 oranında artış kaydedildiğini belirten Baran, üretim yöntemiyle GSYH tahmininin 734 milyar 211 milyon dolar olduğunu hatırlattı. Baran, hane halklarının nihai tüketim harcamalarının yüzde 3,2 oranında arttığı ikinci çeyrekte devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 4,3 gerilerken, gayrisafi sabit sermaye oluşumunun yüzde 9,5, mal ve hizmet ihracatının yüzde 10,5, ithalatın ise yüzde 2,3 arttığını bildirdi.

  • 15 Temmuz 2016’da hain bir darbe girişimi yaşayan Türkiye’nin her alanda çok kısa sürede toparlandığını hatırlatan Baran, “Bu dönem silkinme dönemi oldu. Kamu kendi harcamalarını keserek reel sektöre kaynak aktardı. İnşaat, beyaz eşya ve mobilya sektörlerine yönelik uygulanan vergi indirimlerinin yanı sıra istihdama ve üretime yönelik teşvikler reel sektöre büyük destekoldu. Kredi Garanti Fonu ile de reel sektörün finansmana erişimi rahatladı” dedi.

Kredi Garanti Fonu ile yaklaşık 330 bin firmaya 250 milyar dolar kaynak kullandırıldığını belirten Baran, “Devlet özel sektörü destekledi, özel sektör de istikrar ve güven ortamında aldığı destekleri üretime ve ihracata yönlendirdi. Sonuçta bu faydalı adımlar özel sektörün de kamunun da yüzünü güldürdü. Kim ne derse desin biz işimize bakıyoruz. Türkiye üretiyor, ticaretini artırıyor ve büyüyor” diye konuştu.

Baran, Türkiye’nin gelecek dönemde yapısal reformları tamamlayarak dünya ekonomi ligindeki yerini üst sıralara taşıyabileceğini kaydetti.

#Türkiye ekonomisi
#Büyüme rakamları
#ATO
#Gürsel Baran
7 yıl önce